tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

super course

Με τους πολίτες της αρχαίας πόλης 'συνομίλησαν' οι Βεροιώτες στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Στον πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, που έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) να τιμάται στις 18 Μαΐου κάθε έτους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις το διήμερο 17 – 18 Μαΐου. Φετινό θέμα  της δράσης είναι «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα».

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Δρ. Γεωργία Στρατούλη στον χαιρετισμό της μίλησε για την γιορτή των μουσείων. Στον υπέροχο καταπράσινο εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου που δεσπόζει ο Τοίχος της Μνήμης οι παρευρισκόμενοι άκουσαν «ιστορίες – αφηγήσεις από μια πόλη που ανήκει σε ένα παρελθόν αλλά μπορεί να είναι ζωηρή ανάμεσά μας και κάπου να μπλέξει με τις δικές μας αφηγήσεις… Θέλουμε όλοι οι κάτοικοι να αγαπήσουν την πόλη», όπως είπε η κ. Στρατούλη.

Τον ρόλο του αφηγητή είχε ο αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός, ο οποίος παρουσίασε όψεις της ζωής των κατοίκων της αρχαίας πόλης με υλικό από τις επιτύμβιες στήλες που αποτελούν τον Τοίχο της Μνήμης. «Πρόκειται δηλαδή για ταφόπλακες που βρέθηκαν στην Βέροια και την περιοχή της οι οποίες μιλούν για τους ανθρώπους που έζησαν εδώ από τον 4ο αιώνα πΧ και για οκτώ αιώνες. Η μουσειολογική μελέτη που ενέκρινε το υπουργείο είχε ως στόχο αυτά τα πρόσωπα να κοιτούν τους σημερινούς Βεροιώτες περιδιαβαίνοντες. Στην εγκατάσταση αυτή, υπάρχει ένα αίτημα. Ένα βλέμμα να αναζητά ένα άλλο βλέμμα. Κάποιοι από το παρελθόν ζητούν να αναγνωριστούν ως μνημεία. Τα μνημεία είναι σχέση. Ζητούν μία σχέση με εμάς…», είπε ο κ. Γραικός και ξεκίνησε η ξενάγηση για τη δημιουργία αυτής της σχέσης μεταξύ των Βεροιωτών και των μνημείων της πόλης μας.

Μετά την ξενάγηση ακολούθησε εικαστικό εργαστήριο για ενήλικες, υπό την καθοδήγηση της Φώτως Παπαργυρούδη, μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας, και των καλλιτεχνών Δήμητρας Κουφοπούλου και Χάρη Κουρουζίδη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με την υποστήριξη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του Δικτύου του».

Η είσοδος στις εκθέσεις των μουσείων της Ημαθίας και στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

View this gallery on Flickr

 

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69