tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας "Ευστάθιος Χωραφάς" αναβίωσε το Ταφικό έθιμο (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο Πολιτιστικός Σύλλλογος Ευστάθιος Χωραφάς αναβίωσε και φέτος το Ταφικό Έθιμο. Πρόκειται για ένα ποντιακό έθιμο, που συνήθως αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά (Ημέρα μνήμης των νεκρών, είναι η Κυριακή του Θωμά για τους Πόντιους). 

Η εκδήλωση στην Πατρίδα ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, Οι συμμετέχοντες με λαμπαδηφορία, με λύρες και μοιρολόγια μετέβησαν στα κοιμητήρια Πατρίδας.

Στα κοιμητήρια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και άναμμα κεριών στους τάφους από παιδιά του συλλόγου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Καγκελίδης, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος της Πατρίδας Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Την κεντρική ομιλία έκανε η εκπαιδευτικός Παρθένα Καγκελίδου ενώ στίχους απήγγειλε ο Μιχάλης Τσίτσας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χορό Σέρα. Χόρεψαν οι Βασίλης Ασβεστάς, Στέλιος Παπαδόπουλος, Σάββας Κρεμλίδης και Αλέκος Υφαντίδης.

Στην λύρα ήταν ο Γιάννης Χωραφαΐδης. Στο τραγούδι ήταν ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης και στο νταούλι ο Κυριάκος Ξυνόπουλος.

Το έθιμο

Η παράδοση μας, ήθελε τις ψυχές να ανεβαίνουν από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης και να παραμένουν στη γη, έως και την Πεντηκοστή.

Στον Πόντο, την Κυριακή του Θωμά, (τη Δευτέρα του Πάσχα ή του Αγίου Πνεύματος σε κάποιες περιοχές), συγγενείς και φίλοι των νεκρών, επισκέπτονταν τα νεκροταφεία.

Τα μνήματα πλένονταν και αφού γινόντουσαν τα τρισάγια από τον Ιερέα, κατόπιν έστρωναν γιορτινό τραπέζι. Τσουγκρίζοντας πάνω από τον τάφο τα κόκκινα αυγά, προσφέροντας ποικιλία Ποντιακών εδεσμάτων. Κερνώντας κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ποτό… θα ήθελε ο μακαρίτης!

Φίλοι και συγγενείς μιλούσαν για το νεκρό, φέρνοντας στο μυαλό τους όσα πέρασαν μαζί του και ήταν σαν ο ίδιος να βρίσκεται ανάμεσα τους. Αν ο νεκρός αγαπούσε το τραγούδι, φίλοι του τραγουδούσαν πάνω από τον τάφο, με τη συνοδεία της Ποντιακής λύρας.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69