tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

"Κερί" στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας άναψε η Εύξεινο Λέσχη Βέροιας με ομιλητή τον δημοσιογράφο Φωκίωνα Φουντουκίδη (φωτογραφίες, βίντεο)

Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων των 104 χρόνων από την τραγωδία που συντάραξε την ιστορία του Ελληνισμού.

Η τιμητική εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Καπετανίδη στο Πασιόσκι Βέροιας, με κεντρικό ομιλητή τον καταξιωμένο δημοσιογράφο, διευθυντή του περιοδικού "ΠΟΝΤΟΣ", καθώς και του Ραδιοφώνου των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, Φωκίωνα Φουντουκίδη.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο

«Η επέτειος της Ποντιακής Γενοκτονίας αποτελεί μια ευκαιρία να μην ξεχνάμε την ανθρώπινη αδικία και την ανάγκη για δικαιοσύνη και συμφιλίωση. Οι εκδηλώσεις μνήμης είναι αυτές που κρατάνε τη φλόγα στο κερί αναμένη. Ας συνεχίσουμε να εκφράζουμε την ανάγκη για αναγνώριση, προάγοντας την ιστορική αλήθεια. Ας διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, φωνάζοντας ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!» είπε στον χαιρετισμό της η γραμματέας της Λέσχης, Ευαγγελία Τογκουσίδου.

Έπειτα ο κος Φουντουκίδης αναφέρθηκε στα δέκα σημεία σταθμούς της Γενοκτονίας του Πόντου, παραθέτοντας ντοκουμέντα και μαρτυρίες. Στις πορείες του λευκού θανάτου, στα τάγματα εργασίας, στις αγχόνες της Αμάσειας, στον εθνομάρτυρα του Πόντου τον Νίκο Καπετανίδη, στην σφαγή στην Παναγία της μάγαρας, στους 353.000 νεκρούς που ζητούν δικαίωση, στους αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και την καθιέρωση της 19ης Μάη ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», στις διεθνείς αναγνωρίσεις Γενοκτονίας και στον αγώνα που συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση και την επίσημη αναγνώριση των αδικημάτων που διέπραξε η Τουρκία.

Στην λύρα και το τραγούδι συνόδευσε ο δάσκαλος λύρας της Λέσχης, Χρήστος Καλιοντζίδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χορό Σέρρα.

Στους κυρίους Φουντουκίδη και Καλιοντζίδη απονεμήθηκαν τιμητικά ενθυμήματα, για την πολύτιμη συμβολή τους στην διάδοση της ποντιακής παράδοσης, που επιμελήθηκε η ζωγράφος Βασιλική Σιδηροπούλου Καραμήτσου, από τον πρόεδρο της Λέσχης, Χαράλαμπο Καπουρτίδη.

Οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν στο τέλος εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε η Λέσχη.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69