tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδήλωση για την αρχαία Μίεζα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο των Αιγών (φωτογραφίες, βίντεο)

Εκδήλωση αφιερωμένη στην αρχαία Μίεζα, την πόλη που έμεινε στην ιστορία ως ο τόπος όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες που άλλαξαν τον κόσμο, πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και ο Σύλλογος Φίλων του  Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του δικτύου του.

Την Κυριακή στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Μανόλης Ανδρόνικος» του Μουσείου των Αιγών, οι επισκέπτες παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα «Μίεζα: το βασιλικό γυμνάσιο, ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης. Οι νέες ανακαλύψεις, μοχλός ανάπτυξη», μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της αρχαιολογικής έρευνας, αλλά και της ανασκαφής στον τόσο σημαντικό χώρο της αρχαίας Μίεζας. Επρόκειτο για μια διπλά σημαντική ημερίδα, για το πώς μπορεί το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης της αρχαίας Μίεζας να λειτουργήσει κι ως μοντέλο αειφορίας κι ανάπτυξης και για άλλους τόπους.

Η έφορος αρχαιοτήτων Ημαθίας δρ Αγγελική Κοτταρίδη ανέπτυξε το θέμα «Η ταύτιση του βασιλικού γυμνάσιου, όπου εκπαιδεύτηκε η γενιά που άλλαξε τον κόσμο». Η κ. Κοτταρίδη παρουσίασε τα νέα στοιχεία και τα ιστορικά δεδομένα που οδηγούν στην ταύτιση του βασιλικού γυμνασίου που δημιούργησε ο Φίλιππος Β΄ για να στεγάσει τον Αριστοτέλη και τους μαθητές του, ένα τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα που, όπως όλα δείχνουν, έγινε αρχέτυπο των γυμνασίων της Οικουμένης και βρίσκεται στη Μίεζα που πιστεύαμε έως σήμερα.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Ημαθίας δρ Αναστασία Γεωργιάδου ανέπτυξε το θέμα «Οι νεκροπόλεις της Μίεζας» και παρουσίασε τα εντυπωσιακά ευρήματα των νεκροπόλεων της Μίεζας.

Έπειτα η Αγγελική Κοτταρίδη μαζί με την αρχιτέκτονα της ΕΦΑ Ημαθίας Μερόπη Χατζημιχάλη ανέπτυξαν το θέμα «Το έργο της ΕΦΑ Ημαθίας στον Δήμο Νάουσας: Η ανάδειξη της αρχαίας Μίεζας, μοχλός αειφόρου ανάπτυξης». Παρουσιάστηκαν τα έργα, οι δράσεις και ο σχεδιασμός της ΕΦΑ Ημαθίας για την έρευνα, την συντήρηση και την ανάδειξη της Μίεζας, ώστε να αποτελέσει έναν κορυφαίο αρχαιολογικό προορισμό, πόλο έλξης και μοχλό αειφορίας για την Ημαθία και ολόκληρη την Μακεδονία.

Στο τέλος απευθύνθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές κι ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Αγγελική Κοτταρίδη: Η ταύτιση του βασιλικού γυμνασίου όπου εκπαιδεύτηκε η γενιά που άλλαξε τον κόσμο

Αναστασία Γεωργιάδου: Οι νεκροπόλεις της Μίεζας

Αγγελική Κοτταρίδη: Η ανάδειξη της αρχαίας Μίεζας ως μοχλός αειφόρου ανάπτυξης

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69