tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το έθιμο "Ρουγκάτσια" θα αναβιώσει στην Καβάσιλα την Πρωτοχρονιά

O Πολιτιστικός Σύλλογος Καβασίλων Χαμαετός θα αναβιώσει την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 το έθιμο Ρουγκάτσια. Η έναρξη θα γίνει στην εκκλησία , παίρνοντας την ευχή του παππά και έπειτα οι ρουγκατσάριδες θα ξεχυθούν στο δρόμο.

Λίγα λόγια για το έθιμο:

Ένα από τα ωραιότερα και παλιότερα έθιμα των Χριστουγέννων, που τελείται ως και σήμερα στα χωριά του Ρουμλουκιού είναι τα "Ρουγκάτσια". «Ρουγκάτσια» είναι οι φουστανελοφόροι κι ερχόμενοι προς το μέρος μας, τα μαντήλια τους αιχμαλωτίζουν το μάτι, ενώ οι φορεσιές με τα φλουριά λαμποκοπούν και απαστράπτουν. Τα σπαθιά, ξύλινα πια στις μέρες μας, υψώνονται και σχηματίζουν αψίδα, για να περάσουμε ένας – ένας υπό την σκέπη τους, λες κι ήμασταν βασιλιάδες. Το έθιμο με τα «ρουγκάτσια» έχει ρίζες στη βυζαντινή περίοδο, τότε που ανέθεταν σε μισθοφόρους να περιοδεύσουν στην περιοχή για να εισπράξουν χρήματα ή για να συλλέξουν αγαθά από την σοδειά.

Όλα ανέκαθεν είχαν το τίμημα τους. Αργότερα, στην Τουρκοκρατία, εντελώς αναμενόμενο, η συνήθεια διατηρήθηκε, φτάνοντας στα μετέπειτα χρόνια οι κάτοικοι των χωριών σε συνεργασία με την εκκλησία, να διοργανώνουν «Ρουγκάτσια».

Σκοπός να μαζέψουν προμήθειες, για τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, στα παλαιότερα χρόνια, κι αργότερα χρήματα, για την ανέγερση εκκλησιών και σχολείων. Λογική η εξήγηση πως η λέξη «ρουγκάτσια» προέρχεται από την λατινική “rogatio”, που σημαίνει ζήτηση.

Μπρος τα «ρουγκάτσια», η ουρά τους εμείς, περνάμε από πλατιούς δρόμους που οι αριθμοί στα σπίτια, δηλώνουν το έτος κατασκευής τους κι όχι το νούμερό τους.
Πεδιάδα, κάμπος, ίσιωμα, απλωσιά ντυμένη σε χρώματα χειμωνιάτικα, καθόλου μουντά, μα ίσα ίσα θερμά.

Οι ρουγκατσάριδες σα δερβίσηδες, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους και στον κύκλο, υψώνουν και χαμηλώνουν τα σπαθιά πολεμώντας ένα αόρατο κακό. Περνούν από σπίτι σε σπίτι, σταματάνε, μάχονται με το χορό τους, γεύονται τα καλούδια των νοικοκυραίων που δίνουν και παίρνουν.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69