tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Την Δευτέρα από τον Πρωθυπουργό τα εγκαίνια του Μουσείου των Αιγών στην Βεργίνα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα κόψουν την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου την κορδέλα στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, το οποίο έρχεται να ολοκληρώσει την πολιτιστική υποδομή της Βεργίνας Ημαθίας και έχει ήδη προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Το έργο είναι από τα μείζονα πολιτιστικά και τουριστικά έργα της χώρας και κόστισε περίπου 13 εκ. ευρώ, ενώ όπως έχει πει ο κ. Τζιτζικώστας πρόκειται να είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, εμβαδού 146.000 τ.μ., είναι ένα πολύμορφο, πολυδύναμο, ευέλικτο και συνεχώς εξελισσόμενο Μουσείο, με αίθουσες-ενότητες διάσπαρτες στον πραγματικό-γεωγραφικό χώρο. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και το κεντρικό του κτήριο συνενώνει το Ανάκτορο και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, αλλά και το πασίγνωστο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων.

Το νέο μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες και ψηφιακό μουσείο που θα διατρέχει την περίοδο από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο.

Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σύλληψη που συνενώνει δυναμικά το σύνολο των παλαιών, αλλά και των νέων αρχαιολογικών θυλάκων της αρχαίας πόλης, παραπέμποντας στο πολεοδομικό της πρότυπο με την ευρύτατη οικιστική διασπορά στο χώρο. Το έργο πέραν της πολιτιστικής του σημασίας όχι μόνον για την Ημαθία και την Μακεδονία, αλλά και για τη χώρα συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής και την εδραίωσή της στον χάρτη των τουριστικών προορισμών διεθνούς εμβέλειας.

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών αποτελεί την «είσοδο» για τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών. Διαθέτει μεγάλο, ενιαίο εκθεσιακό χώρο για την παρουσίαση θεματικών εκθέσεων που θα αφορούν στο βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αιγών και του Μακεδονικού Βασιλείου. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπάρχει πρόβλεψη για την προβολή του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη», αλλά και του δίκτυο περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων. Στον ημιυπαίθριο χώρο του Μουσείου φιλοξενείται μέρος των όψεων του δεύτερου ορόφου του ανακτορικού συγκροτήματος, το οποίο αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Οι εκθεσιακοί χώροι, αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τη λειτουργία του κτηρίου υποδέχονται μοναδικά εκθέματα που τεκμαίρουν και αναδεικνύουν την ιστορία των Αιγών στην μακρά ιστορική τους διάρκεια.

Πηγή: https://www.voria.gr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69