tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Γιορτή «Μετά τα Μαζέματα του Βαμβακιού» διοργανώθηκε στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών (φωτογραφίες)

Μια γιορτή μετά τα «Μαζέματα του βαμβακιού» διοργανώθηκε την Δευτέρα στο κατάμεστο Εκκοκκιστήριο Ιδεών στην Βέροια.

Επρόκειτο για μια εκδήλωση – τελετή λήξης του προγράμματος «Οι δρόμοι του βαμβακιού» που πραγματοποιήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και παρουσίασε η Μαίρη Ναζλίδου.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία στον προτζέκτορα έδωσε το στίγμα της γιορτής, του κριτσμάς Σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Μοσχόπουλο, συνηθιζόταν στο Ρουμλούκι μετά από κάθε σημαντική ετήσια γεωργική εργασία γινόταν μια συνάντηση όλων όσων εργάσθηκαν για να εξασφαλίσουν την ετήσια διαβίωσή τους.  Κατ άλλους η γιορτή αυτή ονομαζόταν μιντζί.

Η κα Ναζλίδου αναφέρθηκε στην ιστορία της εξέλιξης των «Δρόμων του Βαμβακιού». Τι γινόταν στον χώρο που βρεθήκαμε σήμερα, στους ανθρώπους που δούλευαν εδώ, και βήμα βήμα πήγαμε πίσω στην αρχή, στην άγνωστη ιστορία του τόπου μας. Στην δράση συμμετείχαν 15 καλλιτέχνες με 35 έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μετά από το βίωμα της περιήγησής τους στον κάμπο της Ημαθίας.

Η μοναδική καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου μίλησε για την «Σημασία της γεωργικής καλλιέργειας στην Ιστορία της ανθρωπότητας». Αναφέρθηκε στον άνθρωπο και πως βρίσκει διέξοδο είτε μέσω της κοινωνίας είτε μέσω της μοναξιάς, πως δημιούργησε ομαδικά κοινόβια, καθώς ο άνθρωπος από την φύση είναι κοινοβιακό ον, στις γεωλογικές και πολιτικές εξελίξεις και στις θρησκευτικές πλευρές του θέματος.  

Στη συνέχεια το εξαίρετο μουσικό σχήμα Αργαλειός με την συμμετοχή του βιολονίστα Στέφανου Σεκέρογλου, ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στο χθες και το σήμερα. Παρουσιάστηκε ένα πλούσιο ρεπερτόριο ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης συνδυασμένη με την έντεχνη διαχρονική μουσική.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69