tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εγκαινιάστηκε η έκθεση χαρακτικής του Γιώργου Προβατά στον Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (φωτογραφίες)

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Αγία Ειρήνη, προστάτιδα των Αποστράτων, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Ημαθίας (Σ.Α.Σ.Α.Ν.Η), διοργάνωσε εικαστική έκθεση σε συνεργασία με τον Γεώργιο Προβατά.

Η έκθεση χαρακτικών σε μάρμαρο με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ – από τη Σαπφώ μέχρι την Κάλλας» εγκαινιάστηκε το πρωί της Πέμπτης, στον χώρο του Συνδέσμου στην περιοχή Αγίου Αντωνίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΑΣΑΝΗ Βαγγέλης Τσιλόνης, οι Βουλευτές Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος Γιώργος Αδαμίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΥΝΗ Απόστολος Μούρτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

Στο βιογραφικό και το έργο του εικαστικού Γιώργου Προβατά αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Τρίγκας.

Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης μίλησε για την τεχνική που χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τα έργα του, από που εμπνεύστηκε, ενώ έκανε εκτενέστερη ιστορική αναφορά στα πρόσωπα των Ελληνίδων γυναικών.

«Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη κάποιων μεγάλων προσωπικοτήτων, γυναικών, οι οποίες δεν είναι γνωστές ή είναι πολλή λίγο γνωστές. Άλλος λόγος είναι η ενασχόληση με τις ρίζες μας. Όταν γνωρίζεις το παρελθόν σου μπορείς να σχεδιάσεις πολύ καλύτερα το μέλλον σου. Τα κριτήρια της επιλογής ήταν απλά και προσωπικά. Το πρώτο ήταν η παγκόσμια ακτινοβολία ή το έργο που έκαναν αυτές οι Ελληνίδες ή κάποια συγκεκριμένη πράξη που είχε παγκόσμια ακτινοβολία ή άλλαξαν τον ρου της ιστορίας…. Τα έργα είναι χαρακτικά. Είναι χαραγμένα επάνω σε μάρμαρο με ειδικό μηχάνημα κι έπειτα ζωγραφίστηκαν. Τα έργα είναι χωρισμένα σε τέσσερις κατηγορίες, χρωματικά. Η πρώτη κατηγορία σε χρυσό είναι Ελληνίδες Αυτοκράτειρες ή Βασίλισσες. Η δεύτερη κατηγορία σε καφέ ιριδίζον είναι γυναίκες επιστήμονες. Η τρίτη σε μαύρο είναι γυναίκες της Τέχνης ή της Εκκλησίας. Η τέταρτη σε κόκκινο χρώμα επρόκειτο για γυναίκες επαναστάτριες, αθλήτριες, αγωνίστριες» είπε ο κος Προβατάς.

Νωρίτερα μέλη του συνδέσμου και εν ενεργεία αξιωματικοί της Αστυνομίας και του Στρατού, παρουσία βουλευτών της Ημαθίας και των τοπικών αρχών παρακολούθησαν την δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τις 20 Μαΐου 2022, από 18.00-20.00, καθημερινά.

Σχολεία και άλλοι σύλλογοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 6947039740, 6932718582, 6936714857, 6936644104 προκειμένου να επισκεφθούν την έκθεση.

View this gallery on Flickr

Βιογραφικό Γεωργίου Προβατά

Ο Γεώργιος Προβατάς γεννήθηκε το 1959 στο Πολυδένδρι Ημαθίας.Τελείωσε Δημοτικό και Γυμνάσιο στη Βέροια και ακολούθως το Λύκειοστη Θεσσαλονίκη.

Το 1986 αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Άαχεντης Γερμανίας ως Διπλωματούχος Μηχανικός Ηλεκτρολογίας μεειδίκευση στην Τεχνική Πληροφορική.Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον τομέα της Πληροφορικής, κυρίως, στο μηχανογραφικό κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ στην Κολωνία. Το 1993 αποπεράτωσε τις σπουδές Μηχανικού Περιβάλλοντος τηςΕυρωπαϊκής Ακαδημίας Κολωνίας. Το 2007 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακέςσπουδές στην Προστασία του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ της Γερμανίας με εργασία που εκπόνησε, η οποία είχε ως θέμα:«Studie zur Eignung eines vorgeschlagenen Deponiestandortes amAliakmonas-Fluss bei Vergina in Griechenland». Το 2010 η εργασία του μεταφράστηκε και στα Ελληνικά: «Μελέτη περί την καταλληλότητα μίας προταθείσης θέσης ΧΥΤΥ παρά τον ποταμό Αλιάκμονα πλησίον της Βεργίνας στην Ελλάδα».

Έχει κάνει διαλέξεις για περιβαλλοντικά θέματα στη Γερμανία και στηνΕλλάδα.

Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων, ενώ άρθρα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Διατηρεί το ιστολόγιο«Πολυδενδρίτης» (https://polydendritis.wordpress.com).

Είναι κάτοχος διπλώματος μεταφραστή για τα Ελληνικά-Γερμανικά, αναγνωρισμένο από το γερμανικό κράτος.

Δραστηριοποιείται, επίσης, στον καλλιτεχνικό τομέα. Οι εικαστικές του δημιουργίες εντάσσονται σε θεματολογίες που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό και το περιβάλλον. Διετέλεσε από το 1997 μέχρι το 2019 Πρόεδρος του Συλλόγου «Αριστοτέλειο Ίδρυμα», «Aristoteles Institut», το οποίο εδρεύει στο Βούππερταλ της Γερμανίας και έχει ως στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού καθώς και τη διαπολιτισμική συνεργασία.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69