Με πλήθος επισκεπτών η γιορτή του Ξινόμαυρου στη Νάουσα (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
«Νάουσα, Πόλη του Οίνου», η μεγάλη γιορτή του Ξινόμαυρου που διοργανώνεται αυτό το τριήμερο, προσέλκυσε πλήθος οινόφιλων.
Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε εχθές με πάρτυ στο Boston’s, ενώ σήμερα Σάββατο από το πρωί έως το βράδυ, οι οινοπαραγωγοί υποδέχθηκαν τους φίλους του ξινόμαυρου για γευστική δοκιμή, με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις γευστικής δοκιμής, παρουσιάσεις και ομιλίες.
Το απόγευμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας «Η Νάουσα, Πόλη του Οίνου γιγαντώνεται, μεγαλώνει, με την διοργάνωση πληθώρας δράσεων το τριήμερο που θυμίζει πανηγύρι. Υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής. Ως Σύνδεσμος αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε δειλά δειλά και κάθε χρόνο διανθίζεται με καινούργιες δράσεις. Η φιλοσοφία που διέπει και την αμπελουργία και την οινοποίηση είναι ‘εδώ’ κι ‘όλοι μαζί’. Είναι σπάνιο αυτό που συμβαίνει εδώ. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι. Για τους Ναουσσαίους η αμπελουργία είναι φιλοσοφία. Τον προηγούμενο αιώνα είχαμε 22.000 στρέμματα, σήμερα έχουμε λιγότερα κι αυτό γιατί δεν δίνονται επιπλέον άδειες φύτευσης. Προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό. Η αμπελουργία είναι το μέλλον. Να ανεβάσουμε την Νάουσα κι ως Πόλη του Οίνου, αλλά κι από άλλες εκδηλώσεις».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας χαιρέτησε την εκδήλωση. Έπειτα από μία σύντομη ιστορική διαδρομή για το κρασί της Νάουσας, το οποίο ταξιδεύει σε όλες τα γωνιές του κόσμου, έφτασε στο σήμερα, σε αυτήν την ιδιαίτερη εμπειρία, σε αυτό που λέγεται «Νάουσα, Πόλη του Οίνου», το οποίο αποτελεί την ταυτότητα της πόλης και το μέλλον της.
Νωρίτερα ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε το πρόγραμμα «Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας». Επαγγελματίες της Νάουσας από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας–μεταποίηση–εστίαση–φιλοξενία) συνεργάστηκαν, οργανώθηκαν και δημιούργησαν τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας. Στόχος τους η καταγραφή της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της περιοχής, η συγκροτημένη σύνδεση του Τουρισμού με τον Γαστρονομικό Πολιτισμό της περιοχής και η ανάδειξη της Νάουσας σε Γαστρονομικό και Οινικό Προορισμό. Η δράση αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Greek Gastronomy Guide, που οργάνωσε και υλοποιεί το πρόγραμμα Gastronomy and Wine Tourism. Οι παρευρισκόμενοι προμηθεύτηκαν τον έντυπο οδηγό Gastronomy and Wine Tourism της Νάουσας, που μπορείτε να ξεφυλλίσετε εδώ, κι ο οποίος αποτελεί τη συμπύκνωση υλικού και πληροφοριών που υπάρχουν σε μεγάλη έκταση και σε βάθος στον ψηφιακό οδηγό greekgastronomyguide.gr/naousa.
Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι την Κυριακή, όπου οι επισκέπτες από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου, ενώ στις 11 να απολαύσουν ένα λαχταριστό BRUNCH WIN-EDITION στο φουαγιέ του κτιρίου ‘Ερια.
Παράλληλα όσοι επιθυμούν μπορούν να περιηγηθούν στα επισκέψιμα οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα.
Να μην παραλείψουμε να πούμε ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί χριστουγεννιάτικο bazaar το ΥΦΑΔΙ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν χριστουγεννιάτικα στολίδια, γούρια και δωράκια για τους αγαπημένους τους, όλα δημιουργίες των παιδιών του κέντρου.
- DSC_0314 DSC_0314
- DSC_0315 DSC_0315
- DSC_0317 DSC_0317
- DSC_0318 DSC_0318
- DSC_0319 DSC_0319
- DSC_0322 DSC_0322
- DSC_0323 DSC_0323
- DSC_0324 DSC_0324
- DSC_0326 DSC_0326
- DSC_0327 DSC_0327
- DSC_0328 DSC_0328
- DSC_0329 DSC_0329
- DSC_0330 DSC_0330
- DSC_0332 DSC_0332
- DSC_0333 DSC_0333
- DSC_0335 DSC_0335
- DSC_0337 DSC_0337
- DSC_0338 DSC_0338
- DSC_0339 DSC_0339
- DSC_0342 DSC_0342
- DSC_0344 DSC_0344
- DSC_0346 DSC_0346
- DSC_0349 DSC_0349
- DSC_0350 DSC_0350
- DSC_0353 DSC_0353
- DSC_0356 DSC_0356
- DSC_0358 DSC_0358
- DSC_0359 DSC_0359
- DSC_0451 DSC_0451
- DSC_0361 DSC_0361
- DSC_0362 DSC_0362
- DSC_0365 DSC_0365
- DSC_0367 DSC_0367
- DSC_0370 DSC_0370
- DSC_0371 DSC_0371
- DSC_0374 DSC_0374
- DSC_0375 DSC_0375
- DSC_0376 DSC_0376
- DSC_0378 DSC_0378
- DSC_0380 DSC_0380
- DSC_0383 DSC_0383
- DSC_0385 DSC_0385
- DSC_0386 DSC_0386
- DSC_0387 DSC_0387
- DSC_0389 DSC_0389
- DSC_0390 DSC_0390
- DSC_0391 DSC_0391
- DSC_0393 DSC_0393
- DSC_0394 DSC_0394
- DSC_0395 DSC_0395
- DSC_0396 DSC_0396
- DSC_0397 DSC_0397
- DSC_0398 DSC_0398
- DSC_0399 DSC_0399
- DSC_0400 DSC_0400
- DSC_0403 DSC_0403
- DSC_0405 DSC_0405
- DSC_0407 DSC_0407
- DSC_0408 DSC_0408
- DSC_0410 DSC_0410
- DSC_0411 DSC_0411
- DSC_0413 DSC_0413
- DSC_0414 DSC_0414
- DSC_0416 DSC_0416
- DSC_0417 DSC_0417
- DSC_0419 DSC_0419
- DSC_0423 DSC_0423
- DSC_0425 DSC_0425
- DSC_0428 DSC_0428
- DSC_0429 DSC_0429
- DSC_0430 DSC_0430
- DSC_0431 DSC_0431
- DSC_0432 DSC_0432
- DSC_0434 DSC_0434
- DSC_0438 DSC_0438
- DSC_0439 DSC_0439
- DSC_0440 DSC_0440
- DSC_0443 DSC_0443
- DSC_0445 DSC_0445
- DSC_0448 DSC_0448
- DSC_0449 DSC_0449
- DSC_0455 DSC_0455
- DSC_0457 DSC_0457
- Πίττας Γιώργος Πίττας Γιώργος
- Πίττας Γιώργος Πίττας Γιώργος
- Πίττας Γιώργος Πίττας Γιώργος
https://pliroforiodotis.gr/index.php/news/culture-menu/difer-menu/57918-2019-11-23-19-55-21#sigProId4efbf774ee