tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της "Μίεζας"

Στις 28 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Η ΜΙΕΖΑ» πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου πολιτιστικών διαλέξεων, αφιερωμένη στον θρακικό ελληνισμό.

Το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο με την, ανά τους αιώνες, τύχη των ελληνικών πληθυσμών της Θράκης περιέγραψε η ομιλήτρια, κα. Μαλλιάρα – Τενεκεντζόγλου Ανθούλα, ενώ ο κ. Παύλος Αγγιναρτζής, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πολύχρονης έρευνας του σχετικά με τους Θρακιώτες που εγκαταστάθηκαν στον Κοπανό.

Μετά το πέρας των ομιλιών ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τάκης Σέπκας βράβευσε την κα. Μαλλιάρα – Τενεκεντζόγλου Ανθούλα ενώ η δημοτική σύμβουλος κα. Νόπη Τσαγκαλίδου τον κ. Παύλος Αγγιναρτζής και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βέροιας κ. Γιώργος Σοφιανίδης τον πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Βέροιας κ. Στάθη Βακάλη. Ακολούθησε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου της Θρακικής Εστίας Βέροιας, το οποίο έδωσε στους παρευρισκόμενους γεύσεις της μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ελλήνων της Θράκης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα γαστρονομικό ταξίδι στην πληθώρα των θρακικών εδεσμάτων, συνοδευόμενο με άφθονο φωτογραφικό υλικό, κυρίως λαογραφικού περιεχομένου.

mieza thraki2

Τέλος την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βέροιας κ. Γ. Σοφιανίδης, δημοτικός σύμβουλος Δ.Βέροιας κ. Α. Σιακαβάρας, ο πρώην Δήμαρχος Νάουσας κ. Α. Καραμπατζός, η Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας κα. Σ. Καλπαξίδου ,οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Νάουσας κ. Δ. Σέπκα, Ι. Παρθενώπουλος , κα. Δ. Μπαλτατζίδου, κα. Ν. Τσαγκαλίδου, Μέλος Τοπικής Κοινότητας Κοπανού κ. Σπύρος Μπαλτατζίδης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Χαρίεσσας κ. Δημήτρης Σιδηρόπουλος , η Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ζερβοχωρίου κα. Τσαλίλη Χριστίνα, ο ιστορικός λαογράφος κ. Δημήτρης Μπαϊτσης, ο κ. Απόστολος Εμμανουηλίδης πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Ημαθίας , Πολιτιστικός σύλλογος Λευκαδίων ''ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ'', ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας ''ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ'', η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ Κοπανού, ο πάτερ Γεώργιος από την ενορία Κοπανού.

Τμήμα μικρασιατικών και θρακικών χορών , ιστορικής τεκμηρίωσης και γευσιγνωσίας

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Η ΜΙΕΖΑ» μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία που ανέλαβε, στο πλαίσιο του κύκλου πολιτιστικών διαλέξεων «Εξιστορώ...», και μετά από την παρότρυνση πολλών ενδιαφερόμενων, ανακοινώνει τη δημιουργία τμήματος μικρασιατικών και θρακικών χορών, ιστορικής τεκμηρίωσης και γευσιγνωσίας.

Στο τμήμα θα διδάσκονται αποκλειστικά μικρασιατικοί και θρακικοί χοροί. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη συλλογή ιστορικών στοιχείων για τους μικρασιάτες και τους θρακιώτες, όχι μόνο του Κοπανού, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Νάουσας – τα μέρη απ' όπου ήρθαν, τις οικογένειες, τις συνθήκες εγκατάστασης κτλπ.- με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός αρχείου για τις χαμένες αυτές πατρίδες. Τέλος, θα επιδιωχθεί και η κατάρτιση ενός είδους «μικρασιάτικου τσελεμεντέ», μια συλλογή και διάσωση δηλαδή μικρασιάτικων συνταγών, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να τις κάνουν πράξη μέσα από ειδικές εκδηλώσεις μαγειρικής με θέμα τα μικρασιατικά εδέσματα.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69