tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Πτυχές της ζωής των Βλάχων 'φωτίστηκαν' μέσα από μαρτυρίες Γαλλόφωνων περιηγητών

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με έντονο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στη Βέροια, στον Σπίτι του Συλλόγου Βλάχων, φωτίζοντας πτυχές της ταυτότητας των Βλάχων μέσα από μια διαφορετική, ευρωπαϊκή οπτική.

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, σε συνεργασία με την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Νομού Ημαθίας, διοργάνωσαν την εκδήλωση με θέμα «Οι Βλάχοι μέσα από τα μάτια των γαλλόφωνων περιηγητών». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τάκης Γκαλαΐτσης, ο οποίος ανέδειξε την εικόνα των Βλάχων όπως αυτή αποτυπώθηκε σε κείμενα, ταξιδιωτικές αφηγήσεις και μαρτυρίες Γαλλόφωνων περιηγητών προηγούμενων αιώνων.

Μέσα από τις περιγραφές αυτές παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον τρόπο ζωής, τις κοινωνικές δομές, τις επαγγελματικές δραστηριότητες και την πολιτισμική φυσιογνωμία των Βλάχων, όπως τα κατέγραψαν ξένοι παρατηρητές. Η εκδήλωση προσέφερε στο κοινό ένα «παράθυρο» στο παρελθόν, αναδεικνύοντας μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας και της παρουσίας των Βλάχων στον ελλαδικό χώρο μέσα από το βλέμμα της δυτικοευρωπαϊκής γραμματείας.

 

Ο χώρος του συλλόγου γέμισε ασφυκτικά, με τη συμμετοχή μελών των δύο φορέων, εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών, καθώς και πολιτών που επιθυμούσαν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό των Βλάχων. Το «παρών» έδωσαν επίσης πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Βλάχων, καθώς και εκπρόσωποι από τη Νάουσα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, Σταμάτης Χρυσής, και η πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής, Μαριάννα Λουκά.

«Οι Γάλλοι περιηγητές διέσχισαν τον 18ο και 19ο αιώνα τον ελλαδικό χώρο, καταγράφοντας με προσοχή και συχνά με θαυμασμό την οργάνωση, τις οικονομικές δραστηριότητες, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα των τοπικών πληθυσμών. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι αναφορές στους Βλάχους, τους οποίους περιγράφουν ως δραστήριους, πολυταξιδεμένους και δημιουργικούς, μέλη της ευρύτερης βαλκανικής κοινωνίας με έντονη εμπορική και πνευματική δραστηριότητα. Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν πολύτιμες ιστορικές πηγές, καθώς μέσα από το βλέμμα των Γάλλων ταξιδιωτών αποκτούμε μια εξωτερική, πιο αντικειμενική εικόνα της ζωής και της ταυτότητας των Βλάχων. Συμβάλλουν στην κατανόηση της καθημερινότητας, της κινητικότητας, της παιδείας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας ενός σημαντικού τμήματος του ελληνισμού, σε μια εποχή μεγάλων ιστορικών και κοινωνικών μεταβολών», είπε η κα Λουκά. 

View this gallery on Flickr

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

sidiropoulos

studio 69