«Η Γεωμετρία του Μπλε»: Η Εύα Αμνιώτη εγκαινίασε τη νέα της ατομική έκθεση στη Βέροια
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της ζωγράφου – μαθηματικού Εύας Αμνιώτη με τίτλο «Η Γεωμετρία του Μπλε» πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου, στο φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.
Η καλλιτέχνις υποδέχθηκε προσωπικά επισκέπτες, φίλους, συνεργάτες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιώντας ζεστές, προσωπικές ξεναγήσεις στα έργα που δημιούργησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο — με κυρίαρχο πρωταγωνιστή το μπλε.
Η ίδια ανέφερε «ο σκοπός της έκθεσης είναι με χαρά να δεχθώ τους αγαπημένους μου, να περιηγηθούν στην έκθεση χωρίς να είναι μια τυπική εκδήλωση, αλλά να γίνονται από μέρους μου προσωπικές ξεναγήσεις, να φιλοσοφήσουμε μαζί, να προβληματιστούμε μαζί…».
Παράλληλα, μίλησε για τη σχέση μαθηματικών και τέχνης στη ζωή της, τονίζοντας ότι από νωρίς αντιλήφθηκε πως η αυστηρότητα των μαθηματικών δεν αντικρούεται με την ελευθερία της ζωγραφικής. «Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι η αυστηρότητα των μαθηματικών δεν συγκρούεται με την ελευθερία και τους χωρίς περιορισμούς κόσμους της ζωγραφικής. Ίσα ίσα, δένει ο ένας κόσμος με τον άλλον. Όλη η σειρά των έργων είναι κάτω από το πρίσμα της αιτιοκρατίας και της πιθανότητας. Η αυστηρή δομή της γεωμετρίας ώσπου έρχεται μια ξαφνική πινελιά και διαταράσσει αυτήν την ισορροπία και καλείται το έργο να βρει κάτι νέο. Ίσως όχι αυτό που προέβλεπε από την αρχή… και σίγουρα το μπλε βοηθάει. Γιατί από τη φύση του το μπλε έχει μια διττή σημασία, ένα διτό αποτύπωμα. Είναι μια απόχρωση που σε αγγίζει και σε γεμίζει».
Η Εύα Αμνιώτη χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές: σκόνες, μελάνια, ακρυλικά, ακόμη και βρόχινο νερό, δημιουργώντας χρώματα η ίδια, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έργου.
Σύμφωνα με την καλλιτέχνη, «στο έργο της, η γεωμετρία λειτουργεί ως αφετηρία, ποτέ ως δόγμα και οι φόρμες ορίζουν το πλαίσιο, αλλά όχι το αποτέλεσμα. Το χρώμα παρεμβαίνει, μετακινεί, αναθεωρεί τα όρια. Έτσι, η ισορροπία και το χάος, το ελεγχόμενο και το συμβαίνον συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο — όχι ως αντίθεση αλλά ως φυσική σύνθεση».
Τα έργα της ενότητας αυτής λειτουργούν σαν χαρτογραφήσεις. Αναφέρονται στον τόπο, στη μνήμη, στη μετατόπιση – όχι περιγραφικά, αλλά ως σύστημα παρατήρησης. Το μπλε λειτουργεί ως χρωματική σταθερά, ως ενεργειακό υπόβαθρο που κρατά τις μορφές σε συνοχή. Άλλοτε διαλύεται στο χώρο σαν άνεμος, άλλοτε γίνεται ίχνος προσωπικό σαν σπίτι που θυμάσαι ή ημερομηνία που επιστρέφει.
«Δεν επιδιώκω συγκίνηση, περισσότερο με απασχολεί η παρατήρηση, η στιγμή που ο χώρος αλλάζει νόημα. Κάθε έργο είναι μια άσκηση ακρίβειας απέναντι στο απρόβλεπτο», σημειώνει.
Η έκθεση αποτελεί μια ατμοσφαιρική, στοχαστική πρόταση, όπου το μπλε γίνεται γέφυρα ανάμεσα στη λογική και τη διαίσθηση, στην τάξη και την έκπληξη, προσκαλώντας τον θεατή σε έναν κόσμο όπου η γεωμετρία βρίσκει τη δική της ποιητική.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου 2025, καθημερινά από 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.
Λίγα λόγια για την ζωγράφο
Η Εύα Αμνιώτη ζει και εργάζεται στη Βέροια. Σπούδασε Μαθηματικά και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα φοιτούσε σε εργαστήρια ζωγραφικής και σχεδίου. Η διττή της εκπαίδευση –στην αυστηρότητα της λογικής και στην ελευθερία της εικαστικής πράξης– διαφαίνεται καθαρά στο έργο της. Στους πίνακές της, η αυστηρότητα της δομής συνυπάρχει με τη ρευστότητα του απρόβλεπτου. Οι καθαρές γεωμετρίες και τα πειθαρχημένα επίπεδα συνδιαλέγονται με χρωματικές παλέτες, υπαινικτικές μετατοπίσεις και αποκλίσεις που ανατρέπουν την ισορροπία. Με πυρήνα τις έννοιες της αιτιοκρατίας και της τυχαιότητας, η ζωγραφική της Εύας Αμνιώτη διερευνά την ένταση ανάμεσα σε αυτό που μπορεί να ελεγχθεί και σε αυτό που απλώς συμβαίνει.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους, ενώ έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις και έντυπες εκδόσεις.
-
DSC_0339
DSC_0339
-
DSC_0347
DSC_0347
-
DSC_0340
DSC_0340
-
DSC_0352
DSC_0352
-
DSC_0342
DSC_0342
-
DSC_0356
DSC_0356
-
DSC_0362
DSC_0362
-
DSC_0365
DSC_0365
-
DSC_0370
DSC_0370
-
DSC_0367
DSC_0367
-
DSC_0357
DSC_0357
-
DSC_0371
DSC_0371
-
DSC_0368
DSC_0368
-
DSC_0381
DSC_0381
-
DSC_0382
DSC_0382
-
DSC_0350
DSC_0350
-
DSC_0386
DSC_0386
-
DSC_0395
DSC_0395
-
DSC_0372
DSC_0372
-
DSC_0399
DSC_0399
https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/culture-menu/difer-menu/111486-i-geometria-tou-ble-i-eya-amnioti-egkainiase-ti-nea-tis-atomiki-ekthesi-sti-veroia?fbclid=IwY2xjawOUR2xleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAwzNTA2ODU1MzE3MjgAAR40YKWzKfDrZdpAStl_mDKAqLouOWTHvDcyhboHAxEkq18J81WyUZkpTwT5WA_aem_dbVAYFoxQjWh8p3cspHFSA#sigProId2272d5abab














