tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Η λαϊκή παράδοση υποδέχθηκε το Ανάκτορο των Αιγών

Την Κυριακή το βράδυ, η παράδοση υποδέχθηκε το Ανάκτορο των Αιγών. Ήταν μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Το κοινό που βρέθηκε εκεί παρακολούθησε χορούς από το Ρουμλούκι, τη Νάουσα και τον Πόντο.

Ο θρύλος λέει πως οι γυναίκες του Ρουμλουκιού πολέμησαν γενναιότερα από τους άντρες και ο Μεγαλέξανδρος  τους έδωσε την τιμή να φορούν αυτές την μεγαλοπρεπή περικεφαλαία…. Την Κυριακή, 30 Ιουνίου, αντίδωρο στην χάρη, οι Ρουμλουκιώτισσες στάθηκαν Καρυάτιδες και θα σηκώσουν το βάρος του μεγάλου περιστυλίου, εκεί που το κατέστρεψαν ο χρόνος και οι εχθροί, στον τόπο όπου ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς των Μακεδόνων…

Οι άντρες του κάμπου της Μακεδονίδος γης, τα ‘Ρογκάτσια’ της χώρας των  Αιγών, τα αγόρια της Μίεζας, οι Μπούλες της Νάουσας, οι Πόντιοι που ήρθαν από την ανατολή και ζωντάνεψαν τον τόπο, χόρεψαν τους αρχαίους πολεμικούς χορούς τους στο ανάκτορο των Αιγών, στην ιερή αγορά των Μακεδόνων, τιμώντας την ανάσταση του μνημείου που είναι το ιδανικά ελληνικό τοπόσημο της Μακεδονίας, αλλά και την επέτειο που ο Αλέξανδρος πέρασε από την ζωή στην Αθανασία!

Χαιρετισμό απηύθυνε η αναπληρώτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη και η τέως προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας – επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού Αγγελική Κοτταρίδη, χάρη στης οποίας την πολυετή έρευνα ένα κορυφαίο αρχαιολογικό έργο παραδόθηκε στους πολίτες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας και τους πόντιους χορευτές  που ζωντάνεψαν στον χώρο αρχαίος πολεμικούς χορούς, τον Πυρρίχιο Χορό των μαχαιριών και τον Πυρρίχιο Χορό Σέρρα, υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού. Συνόδευσαν οι μουσικοί: Κωνσταντίνος Καπουρτίδης, λύρα και Άκης Στολτίδης, νταούλι.

Ο Όμιλος Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες» παρουσίασε το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες το οποίο τελείται αποκλειστικά από άνδρες, έφηβους και παιδιά, και αποτελεί την ζώσα κληρονομιά της πόλης της Νάουσας.

Οι χορευτές παρουσίασαν τους χορούς: Ζαλιστός (τελείται στο τελετουργικό μαζέματος της Αποκριάς – άδεια από τον δήμαρχο), τις πατινάδες Ρόϊδο και Θούριος του Ρήγα Φεραίου, τους κυκλικούς χορούς Μελεκές, Νιζάμικο, Νταβέλης, Μακρινίτσα, και την πατινάδα Μίλης ο περήφανος. Συνόδευσαν οι μουσικοί: Νίκος Ψαθάς, ζουρνάς και Θωμάς Νούσης, νταούλι.

Οι δύο σύλλογοι, Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές» Βεργίνας και Πολιτιστικός Σύλλογος Ξεχασμένης «Γεώργιος Σεφέρης» χόρεψαν χορούς του Ρουμλουκιού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι Ρουμλουκιώτισσες στάθηκαν ως άλλες Καρυάτιδες σηκώνοντας το βάρος του μεγάλου περιστυλίου, το οποίο κατέστρεψε ο χρόνος και οι εχθροί, στον τόπο που ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς των Μακεδόνων.

Συνόδευσαν οι μουσικοί: Θωμάς Νούσης, νταούλι - Βασίλης Μανωλόπουλος, ζουρνάς και Αλέξανδρος Γκιόνογλου, ζουρνάς.

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69