tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ο Σύλλογος Δασκιωτών Βέροιας αναβίωσε το έθιμο "Λογγατζάρια"

Το καθιερωμένο έθιμο τα "Λογγατζάρια" αναβίωσε ανήμερα Πρωτοχρονιάς ο Σύλλογος Δασκιωτών Βέροιας "Το Παλαιόκαστρο". Τα μέλη του συλλόγου, στην πλειοψηφία τους νέοι άνδρες, φόρεσαν τις άσπρες φουστανέλες και τα κεντητά γιλέκα, πήραν τα ξύλινα σπαθιά τους, συγκρότησαν "μπουλούκι" και βγήκαν στις γειτονιές της Βέροιας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Το "μπουλούκι" του Συλλόγου Δασκιωτών περιόδευσε στα σπίτια των μελών του. Στόχος, με τους εκκωφαντικούς ήχους να προκαλέσει τα κακά πνεύματα, να τα τρομάξει και να εξαγνίσει τα σπίτια παίρνοντας ως αντάλλαγμα πολλά κεράσματα και καλόκαρδες ευχές για τη νέα χρονιά.

Τα «Λογγατζάρια» συνοδεύονταν υπό τους ήχους της γκάιντας και τα μέλη του "μπουλουκιού" έψαλλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με τους παρακάτω στίχους:

"Άγιος Βασίλης έρχετι, Γενάρης ξημερώνει Βασίλη πόθεν έρχεσι και πόθεν κατιβένις.

Εγώ απ’ τα ξένα έρχομι και στα δικά μου πάω.

Σαν έρχεσι απ’ την ξενιτιά πες μας κανά τραγούδι.

Εγώ τραγούδια μάθινα τραγούδια να σας λέω. Στην πατερίτσα ακούμπησα να πω την αλφαβήτα. Και η πατερίτσα ήταν χλωρή και απώλυκιν κλουνάρια. Κλουνάρια χρυσουκλώναρα και ανηργυρά τα φύλλα....."

Κάποτε το έθιμο λάμβανε χώρα σε όλα τα ορεινά χωριά των Πιερίων ορέων, κυρίως στο Δάσκιο, ενώ τελούνταν όχι μόνο την Πρωτοχρονιά, αλλά και τα Θεοφάνεια. 

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69