tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσία του Πρέσβη της Κούβας η πρεμιέρα του Κουβανικού Κινηματογράφου

Αφιέρωμα στον Κουβανικό Κινηματογράφο διοργανώνεται αυτό το διήμερο στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Η προβολή ταινιών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, Aramis Fuente Hernadez, στην Ημαθία.

Η πρεμιέρα των Ημερών Κουβανικού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, με την ταινία Cuba Libre σε σκηνοθεσία – σενάριο του Jorge Luis Sanchez.

Το διήμερο αφιέρωμα διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με την Κουβανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευγενία Καββαλάρη. «Άρωμα Κούβας στην Βέροια. Είναι μια εκδήλωση που αποτελεί ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία των εκδηλώσεων του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, διότι αφενός μας δύνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε πλευρές του Κουβανικού πολιτισμού και αφετέρου γιατί βρίσκεται μαζί μας ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Aramis Fuente Hernadez. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία του εδώ, ενός ηρωικού λαού ο οποίος μέσα σε αντίξοες συνθήκες στυγνού οικονομικού αποκλεισμού σημειώνει σημαντικά επιτεύγματα στην υγεία, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Θα πάρουμε μια μικρή γεύση από τις ταινίες που θα παρακολουθήσουμε από την τέχνη του κινηματογράφου, από αυτήν την μακρινή χώρα που μπορεί να απέχει πολύ μακριά, ωστόσο είναι πολύ κοντά στην χώρα μας, διότι έχουμε μια κοινή πορεία στους αγώνες μας για ελευθερία και ανεξαρτησία», είπε.

Ο Πρέσβης Aramis Fuente Hernadez στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις σημαντικές επαφές που έκανε με τις αρχές των δύο πόλεων, Βέροιας και Νάουσας, με εκπαιδευτικούς, δικηγόρους, ιατρούς κ.α. που τον άφησαν ικανοποιημένο και χαρούμενο. «Η ιδέα να παρουσιαστούν κάποιες ταινίες σαν δείγμα από αυτό που παράγεται, γυρίζεται και συνεχίζει να γυρίζεται στην Κούβα, είναι ακριβώς αυτό, ένα δείγμα. Το Κουβανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και Τεχνών ήταν το πρώτο πολιτιστικό ινστιτούτο που δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση της 1ης Ιανουαρίου 1959. Μόλις τρεις μήνες μετά τη νίκη της επανάστασης δημιουργήθηκε αυτός ο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός. Είναι μια απόδειξη για την σημασία και την βαρύτητα που δόθηκε και δίδεται στον πολιτισμό στην Κούβα», είπε μεταξύ άλλων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 10/02/2024 (19:00) θα προβληθεί η ταινία HABANASTATION.

Σκηνοθεσία: Ian Padron 

Πρωταγωνιστούν: Κλαούντια Αλβαρίνιο, Ρουμπέν Αραούζο

Με μία σπάνια οπτική της καθημερινής ζωής στην Κούβα, με τοποθεσίες που μόνο λίγοι μπορούν να επισκεφθούν κατά το ταξίδι τους στην Αβάνα, ο Ian Padron αφιερώνει την ταινία του «στα παιδιά όλου του κόσμου και ειδικότερα στα παιδιά της Κούβας».

Υπόθεση

Μακριά από το πολυτελές σπίτι του στο Μιραμάρ, ένα παιδί παρακολουθεί την παρέλαση της 1η Μαΐου. Αλλά, όταν χάνεται στο πλήθος, καταλήγει τυχαία στην γειτονιά της "Λα Τίντα", όπου ζει ο συμμαθητής του Κάρλος, που  μέχρι τότε, ήταν τελείως αλλόκοτος γι 'αυτόν. Άβολα στην αρχή κάτω από ασυνήθιστες γι’ αυτόν καταστάσεις, χωρίς το Playstation του και χωρίς καν τηλεόραση, αρχίζει και ανακαλύπτει τις απλές χαρές που ζουν ο Κάρλος και οι φίλοι του. 

Επίσημη συμμετοχή της Κούβας, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα βραβεία 84α Βραβεία Όσκαρ.

Βραβείο Glauber Rocha στο Φεστιβάλ Λατινόφωνων Ταινιών στην Λίμα

Καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Traverse City, Michigan USA

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Premio ACE

Παραγωγή: Κούβα 2011

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69