tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας: Προτάσεις ανάγνωσης Ιουνίου - Βιβλία για εφήβους

Καθώς μπαίνουν στην εφηβεία τα παιδιά μας, ψάχνουν αναγνώσματα που θα θέτουν ερωτήματα, θα απαντούν στα δικά τους ερωτήματα, θα δίνουν, ίσως, διέξοδο στις ανησυχίες τους, θα χαϊδεύουν την ψυχή τους. Παρακάτω, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας δίνει ένα δείγμα μόνο από τον πλούτο των έργων που  θα γοητεύσουν τους νεαρούς αναγνώστες σε κάθε φάση της εφηβείας.

Ζέη, Άλκη,  Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Μεταίχμιο, 2010

Μετά το διαζύγιο των  μεταναστών γονιών της  η Κωνσταντίνα  αναγκάζεται  να       επιστρέψει στην πατρίδα για να ζήσει με τη γιαγιά της, με την οποία όμως δεν επικοινωνεί. Είναι η αδιαφορία της γιαγιάς, είναι το χάσμα των γενεών; Δεν καταφέρνει να ενταχθεί όμως ούτε στην κοινωνία των συνομηλίκων της. Αναζητώντας τον εαυτό της, και επηρεασμένη από τον φίλο της, θα καταφύγει στη χρήση ουσιών που θα την οδηγήσουν κάποια στιγμή σε λιποθυμικό επεισόδιο. Και τότε κινητοποιείται η γιαγιά και στηρίζει την Κωνσταντίνα στον αγώνα της για απεξάρτηση.

Τριβιζάς, Ευγένιος,  Η τελευταία μαύρη γάτα, Μεταίχμιο, 2018

Μια ομάδα προληπτικών πείθει τους κατοίκους του νησιού ότι για όλα τα κακά φταίνε οι  γάτες επειδή φέρνουν γρουσουζιά. Μαζί με αυτούς και η εταιρία που θέλει να εξαφανιστούν οι γάτες ώστε να γεμίσει το νησί με ποντίκια και να πουλήσει πανάκριβα τις παγίδες της. Ο δε γουναράς Αρμάνδος Ραπασίν θέλει να κάνει φλοκάτες από γούνα γάτας και να τις πουλήσει επίσης πανάκριβα. Παράλληλα, η κυβέρνηση του νησιού θέλει να φορτώσει τις αποτυχίες της στη γρουσουζιά των μαύρων γατιών και χρησιμοποιεί απάνθρωπα μέσα για να τις σκοτώσει με φριχτά βασανιστήρια. Κι ενώ σ’ αυτό ο κυνηγητό συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, υπάρχει ένα κορίτσι , η Μαριλένα, και μια φτωχή γριά, η κυρά Ρήνη που προστατεύει τις γάτες.

Ende, Michael, Η Μόμο, Ψυχογιός, 1984

Η μικρή Μόμο ζει μόνη της σε ένα κατεστραμμένο αμφιθέατρο. Όλοι οι κάτοικοι της   γειτονιάς που βρίσκεται το αμφιθέατρο, άνθρωποι απλοί και φτωχοί, την αγαπούν. Όταν έρχονται να της διηγηθούν τα προβλήματά τους φεύγουν ανακουφισμένοι, αφού έχουν βρει λύση σ’ αυτά. Κι όμως η Μόμο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τους ακούει. Αυτό που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους είναι ο χρόνος της, πράγμα που τους κάνει ευτυχισμένους και επινοητικούς. Μέχρι τη μέρα που εμφανίζονται οι κύριοι με τα γκρι κοστούμια. Εισβάλλουν στις πόλεις με σκοπό να κλέψουν το χρόνο των ανθρώπων. Με την Μόμο όμως εκεί, θα τα καταφέρουν;

Mulligan, Andy, Σκουπίδια, Πατάκη, 2013

Ο 14χρονος Ραφαέλ ζει με τους φίλους του, τον Γκάρντο και τον ‘’Αρουραίο’’ , πάνω  σε βουνά σκουπιδιών, έξω από μια παραγκούπολη. Παιδιά της παραγκούπολης, όπως τόσα άλλα, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς προοπτικές για το μέλλον, είναι καταδικασμένα να περάσουν τη ζωή τους ανάμεσα στα σκουπίδια. Μέχρι την ημέρα που βρίσκουν μια τσάντα με περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, ένα κλειδί και ένα γράμμα. Όμως, τώρα αρχίζει για τον Ραφαέλ και τους φίλους του η περιπέτεια. Ανοίγοντας τη θυρίδα την οποία ανοίγει το κλειδί ανακαλύπτουν κάτι για το οποίο τους κυνηγάει από τη μια η αστυνομία και από  την άλλη ο υπόκοσμος..

Balliett, Blue, Στα ίχνη του Βερμέερ, Μοντέρνοι Καιροί, 2005

Ένα βράδυ στο Σικάγο, τρία άτομα παίρνουν από ένα γράμμα που τους λέει πως κάτι θα φέρει επανάσταση στο χώρο της τέχνης. Η Πέτρα και ο Κάλντερ, δύο παιδιά-ντετέκτιβ θα βουτήξουν έτσι στον κόσμο της τέχνης. Στον Κάλντερ αρέσει να ονειρεύεται και να δημιουργεί συνδυασμούς αριθμών και γραμμάτων και παρατηρεί ότι, κατά ένα περίεργο τρόπο, οι συνδυασμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν κάποιο γεγονός γύρω του. Η Πέτρα, πάλι, ξεφεύγει από τα τέσσερα αδέλφια της και τη φασαρία του σπιτιού βρίσκοντας καταφύγιο στα βιβλία. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν μία περιπέτεια όπου συχνά εμφανίζεται ο χαρακτήρας του Βερμέερ και ένας πίνακάς του, ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Ποιος έκλεψε τον πίνακα; Ένας αδίστακτος απατεώνας ή ίσως και όχι;!

Doyle, Roddy , Τέλεια, Πατάκη, 2014

Περίοδος κρίσης στην Ιρλανδία. Ένας μαύρος σκύλος φτάνει τη νύχτα στο Δουβλίνο και σκορπίζει τον τρόμο. Τα άλλα ζώα προσπαθούν να ειδοποιήσουν τα αφεντικά τους, αλλά μάταια! Η Γκλόρια και ο Σιμόν, όταν οι γονείς τους ανακοινώνουν ότι έρχεται ο αγαπημένος τους θείος να μείνει μαζί τους «μέχρι  να διορθωθούν τα πράγματα», οργανώνουν, μαζί με τα άλλα παιδιά της πόλης και με τη βοήθεια των ζώων, μια εξόρμηση ώστε να κατατροπώσουν τον τεράστιο μαύρο σκύλο.

Salinger, J.D., Ο φύλακας στη σίκαλη, Πατάκης, 2020

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων ο Χόλντεν αποβάλλεται από το ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτά. Αποφασισμένος να φύγει όσο το δυνατό γρηγορότερα, φεύγει το ίδιο βράδυ για τη Νέα Υόρκη, χωρίς  να χαιρετήσει κανένα. Αντί όμως να επιστρέψει στο σπίτι του, και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι γονείς του δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί, αποφασίζει να περιπλανηθεί μέσα στην πόλη. Τις τρεις μέρες της περιπλάνησής του θα γνωρίσει την πιο σκοτεινή πλευρά της πόλης, την αληθινή της ταυτότητα, και θα έλθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα.

Kerouac, Jack, Στο δρόμο, Πλέθρον, 1984

Λίγο μετά  το θάνατο του πατέρα του, ο Σαλ, ένας νεαρός Νεοϋορκέζος συγγραφέας, γνωρίζει τον Ντην, ένα νεαρό πρώην απατεώνα, φοβερά  γοητευτικό  και παντρεμένο με την πολύ ελκυστική και πολύ ελεύθερη Μαριλού. Οι δύο άνδρες έχουν τις ίδιες απόψεις  και αποφασισμένοι να μη ζήσουν μια περιορισμένη, στατική ζωή ξεκινούν ένα οδοιπορικό, μαζί με τη Μαριλού. Οι τρεις νέοι, διασχίζοντας την Αμερική, ψάχνουν να γνωρίσουν τον κόσμο, αλλά κυρίως τον ίδιο τους τον εαυτό, και διαγράφουν την πορεία τους προς την ελευθερία.

Sepulveda, Luis, Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ένα γλάρο να πετάει, Opera, 2007

Ενώ λιαζόταν στο μπαλκόνι ο Ζορμπάς, ο χοντρός μαύρος γάτος, απολαμβάνοντας τις ακτίνες του ήλιου πάνω στο μεγάλο του κορμί, βλέπει να πέφτει κάτι από τον ουρανό. Ήταν μια γλαρίνα, κατάμαυρη μετά τη ρύπανση της θάλασσας κι έτοιμη να πεθάνει. Πριν ξεψυχήσει όμως ζητά από το Ζορμπά να κλωσήσει το αυγό της και όταν γεννηθεί το γλαράκι να το προστατέψει, να μην το φάει και να του μάθει να πετάει. Τί θα κάνει άραγε ο τεράστιος γατούλης μας;

Hwang, Sun-mi, Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει,Διόπτρα, 2014

Η ιστορία μιας κότας που ήθελε να κλωσήσει ένα αυγό και να κάνει το δικό της κοτοπουλάκι Το σκάει από το κοτέτσι και μετά από περιπέτειες τα καταφέρνει. Επιτέλους σκάει το αυγό και εμφανίζεται ένα … παπάκι. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η μαμά κότα και ο γιός της, ο Πρασινοκέφαλος, είναι πολλές. Εκφοβισμός, φιλία, ελευθερία, διαφορετικότητα, οικογένεια είναι έννοιες που θίγονται με ανάλαφρο τρόπο σ’ αυτό το καλογραμμένο βιβλίο.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69