tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το νέο του βιβλίο «Έντεκα συν ένα Διηγήματα σε ‘κλίμακα μινόρε’» παρουσίασε ο Γ.Ξ. Τροχόπουλος στην Βέροια

Το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Έντεκα συν ένα Διηγήματα σε «κλίμακα μινόρε» - Θύμησες και βιώματα, θαμμένα στη μνήμη, στιγμιαία φωτισμένα», παρουσίασε ο Γιώργος Ξάνθιππος Τροχόπουλος.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον μικρό του αδελφό, τον Δημήτρη, που έφυγε από τη ζωή πριν δύο χρόνια από κορονοϊό.

Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Τασούλα Χριστοδούλου παρουσίασε τα βιογραφικά του Γιώργου Ξάνθιππου και Δημήτρη Τροχόπουλου και συντόνισε την εκδήλωση.

Ξεκινώντας ο κ. Τροχόπουλος έκανε μια αναφορά στην σημερινή ημέρα καθώς απόψε συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου χάθηκαν τόσο άδικα 57 συνάνθρωποί μας.

Για το νέο του βιβλίο, το πέμπτο κατά σειρά μίλησε η, φιλόλογος -ιστορικός 4ου ΓΕ.Λ. Βέροιας Έλλη Σαρηγιαννίδου. «Ο τίτλος του βιβλίου ευρηματικός, εύστοχος και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός. 11+1 διηγήματα σε κλίμακα μινόρε, 11+1 ιστορίες που είναι αφιερωμένες σε αγαπημένα πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλη την παρουσία τους στη ζωή του συγγραφέα. Μία από αυτές είναι αυτόνομη, είναι το διήγημα για τον μικρό εκλιπόντα αδελφό μιας και η απουσία παρουσία του έχει στοιχειώσει την ψυχή του αφηγητή… Ο υπότιτλος υποδηλώνει τις θύμησες και βιώματα που θέλει να μοιραστεί ο συγγραφέας με τον αναγνώστη, ανασύροντας τα από τη μνήμη. Ευρηματική και η θολή σύλληψη της εικόνας του εξωφύλλου, όπως θολές τείνουν να γίνουν και οι μνήμες… Στο 5ο του βιβλίο ο συγγραφέας δοκιμάζει την μικρή φόρμα του διηγήματος που προσφέρει τη δυνατότητα για μεγάλη ένταση  σε πολύ μικρή έκταση… Στο μικρό και ευσύνοπτο βιβλίο το μήνυμα περνάει ευθύβολα… Ο δημιουργός αποκαλύπτει τους θεματικούς άξονες του βιβλίου στο οπισθόφυλλο του… Το βιβλίο είναι φέτες ζωής, 11+1 μικροιστορίες - αφηγήσεις πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμνήσεις οικογενειακών ενσταντανέ. Όπως αποκαλύπτει και ο συγγραφέας ο χαρακτήρας του βιβλίου είναι καθαρά αυτοβιογραφικός. Πρόκειται για μικρές βιογραφίες αγαπημένων κυρίως ανθρώπων. Καθένα από τα διηγήματα συμπληρώνει το οικογενειακό άλμπουμ. ..Οι ήρωες του βιβλίου είναι υπαρκτά πρόσωπα… Το κείμενο έχει εξομολογητικό χαρακτήρα…», είπε μεταξύ άλλων ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο στυλ και στα θέματα που καταπιάνεται ο συγγραφέας.

Στη συνέχεια ο, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μελετητής - ερευνητής της τοπικής ιστορίας και ο συγγραφέας Μάκης Δημητράκης μίλησε για τη γνωριμία του με τον συγγραφέα και τις εντυπώσεις του από την ανάγνωση του βιβλίου. «Με προβλημάτισε το τίτλος του βιβλίου… Διαβάζοντας το βιβλίο τον κατάλαβα. Ο πολυτάλαντος συγγραφέας ταράζει το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον. Το βιβλίο είναι μία κατάθεση ψυχής. Ο συγγραφέας κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες και καταγραφές της ζωής του, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και συμπρωταγωνιστές τα πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος… Τα διηγήματα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, διαβάζονται ευχάριστα, με πολύ ενδιαφέρον, πλοκή, αγωνία και πλούσιο γλωσσάρι».

Η εκδήλωση έκλεισε παίζοντας ο συγγραφέας –ιδιαίτερα συγκινημένος- στο πιάνο μια μπαλάντα που έγραψε για τον αδελφό του. Έπαιξε κι άλλα κομμάτια καθώς και μία μελωδία που συνέθεσε έναν μήνα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα αφιερωμένη με ευλάβεια στα 57 θύματα των Τεμπών και τους συγγενείς τους.

Τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο συγγραφέας θα παίξει στο πιάνο μια μπαλάντα που συνέθεσε για τον αδερφό του.

Ο Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γνωστός πιανίστας, με εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Αρθρογραφεί σε τοπικές ιστοσελίδες της Βέροιας και σε άλλες εθνικής εμβέλειας.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:

  • Πολίτης Ξάνθιππος
  • Ανεξίτηλη Στάμπα
  • Βάντα
  • Je suis Armenien

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69