tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η ποιητική συλλογή της Άννας Γκασνάκη παρουσιάστηκε στην Βέροια

Η ποιητική συλλογή της Άννας Γκασνάκη με τίτλο "Αγάπη άδολη" παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Το απόγευμα της Κυριακής, στο art cafe «Εκτός Χάρτη» η Βεροιώτισσα ποιήτρια παρουσίασε στο κοινό τη νέα της ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχύτας και τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Βουρουτζή παρουσίασε το βιογραφικό και το συγγραφικό έργο της Άννας Γκασάκη και στη συνέχεια συντόνισε την παρουσίαση.

Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυνε η  Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. «Καλωσορίζουμε στη μεγάλη συγγραφική οικογένεια του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου την ποιήτρια του τρυφερά εκφερόμενου ασύμβατου ρεαλισμού, Άννα Γκασνάκη, η οποία με στοργική ματιά δίνει μέσα στο έργο της μια όσο το δυνατό πιο πιστή και αντικειμενική αναπαράσταση του εξωκειμενικού κόσμου με ακρίβεια και αληθοφάνεια. Δίχως να απουσιάζουν τα συναισθήματα, οι κρίσεις και οι προσωπικές ερμηνείες, η ποιήτρια τηρεί κριτική στάση απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Γενναιόδωρη, δίκαιη, τρυφερή και αυστηρή, η Άννα Γκασνάκη συνομιλεί με την εποχή της, τη χειρουργεί και της αφαιρεί τα βρώμικα και περιττά. Γράφει με την ψυχή της «ζωντανά» ποιήματα. «Στον πίνακα ανακοινώσεων αναγράφουσες αλήθειες / σε ατελείωτες λίστες ασπρόμαυρων ειδήσεων. / Όχλος σε παράταξη. / Αναμονή. / Πετάρισμα των βλεφάρων. / Αναζήτηση ελπίδας. / Φτερούγισμα. / Παύση. / Κεφάλι σκυμμένο στου κατήφορου την καταχνιά. / Ελπίδα διαγεγραμμένη με σκόνη απογοήτευσης. / Στου δρόμου τη γωνιά. / Σε ένα τοίχο. / Λέξεις, πολύχρωμα χαραγμένες. / ΑΔΙΕΞΟΔΟ. / ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΧΙΑΣ. / ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. / Το όνειρο δε χάθηκε. / Άλλαξε οδό.» Η ποίηση της Άννας Γκασνάκη άλλοτε αντικειμενική και συλλογική, άλλοτε υποκειμενική, προσωπική και εξατομικευμένη, μιλάει στον κάθε αναγνώστη ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, την ιδιοσυγκρασία, τις ευαισθησίες και την ιστορία του. Ακριβώς εκεί έγκειται η αξία του έργου της. Είθε η άδολη αγάπη της ποιήτριας για τη φύση και την ανθρώπινη ύπαρξη να ταξιδέψει σε καταγάλανα πελάγη με ούριο άνεμο και να αγγίξει την καρδιά των φιλαναγνωστών που αναζητούν το χαμένο νόημα του χρόνου», είπε μεταξύ άλλων.

Η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου μίλησε για την ποίηση και την δυναμική που έχει στο βιβλιόφιλο κοινό, την αγάπη της στις νέες ποιήτριες όπως είναι η συντοπίτισσα μας, Άννα Γκασνάκη και τη νέα της ποιητική συλλογή. «Στη συλλογή της Άννας εντυπωσιάζουν η θεματολογία και τα σύμβολα που χρησιμοποιεί. Τα θέματά της πολλά, σημερινά, αλλά και συνάμα διαχρονικά, όπως ο έρωτας, η αγάπη, ο χρόνος, η προδοσία, η ευτυχία, η αθωότητα, ο φόβος, η μητρότητα κ.α. .. Η ποιήτρια μιλάει και για τον εαυτό της, αλλά σε αυτά που λέει αναγνωρίζουμε ή ανακαλύπτουμε και κάτι από τα δικά μας επίδικα. Οι λέξεις γίνονται απτά νοήματα. Μορφές, αισθήσεις, σχέσεις. .. Τα ποιήματα προτείνουν. Δεν υπαγορεύουν ούτε απαγορεύουν. Υποβάλουν δεν επιβάλουν. Κυρίως όμως δεν αναβάλουν όσα πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν. Πολλά τα σύμβολα στην συλλογή...». Έκλεισε την εισήγησή της προτρέποντας το κοινό να διαβάζει ποίηση.

Στη συνέχεια η κ. Βουρουτζή ανέγνωσε κείμενο του φιλόλογου Αλέξη Κόγκα. «Η ‘Αγάπη άδολη’ είναι ολοκληρωτικά φτιαγμένη από την πολύτιμη πρώτη ύλη της αγάπης την οποία η ποιήτρια κατεργάζεται σε κάθε επίπεδο… Τα 65 ποιήματα της συλλογής αποτελούν αλλεπάλληλες σταχυολογημένες προσεκτικά στιγμές του παρελθόντος οι οποίες διαμορφώνουν μία πολύπτυχη σπείρα γύρω από την φωτεινή πινακίδα που δείχνει τον δρόμο για ένα πιο τρυφερό μέλλον…», είπε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η ποιήτρια η οποία μίλησε για την προσωπική της ποιητική συλλογή, που φιλοδοξεί να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων. Στάθηκε στην λέξη ‘προσωπική’ όχι για να φανερώσει την ταυτότητα του έργου αλλά για να φανερώσει το νόημα της ποίησης που έχει στα δικά της μάτια… Παράλληλα με την «Αγάπη άδολη» κυκλοφόρησε σε μορφή ebook η ποιητική συλλογή «Νότες αιωνιότητας». «Ποιήματα της νεανικής μου ηλικίας που μιλούν για την τρικυμία του έρωτα, την απογοήτευση, την αναζήτηση του εαυτού μας σε έναν κόσμο που βομβαρδίζει τον άνθρωπο με πολλαπλά μηνύματα. Η αγωνία του θανάτου που επισκιάζει, μα εν τέλει πολλαπλασιάζει τη χαρά της ζωής… Η έντυπη ποιητική συλλογή, με τίτλο " Αγάπη άδολη" είναι ένα πρελούδιο συναισθημάτων, μια διαδρομή αυτογνωσίας, διαπραγμάτευσης, αναζήτησης της αλήθειας, των μικρών αξιών που συντάσσονται με την εφημερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις με σεβασμό και αγάπη...».

Η ποιήτρια διάβασε ποιήματα της συλλογής με τη συμμετοχή της κόρης της και στο τέλος υπέγραψε αντίτυπα των ποιητικών της συλλογών.

Λίγα λόγια για τη συλλογή

«Δίχως να απουσιάζουν τα συναισθήματα, οι κρίσεις και οι προσωπικές ερμηνείες, η ποιήτρια τηρεί κριτική στάση απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Γενναιόδωρη, δίκαιη, τρυφερή και αυστηρή, η Άννα Γκασνάκη συνομιλεί με την εποχή της, τη χειρουργεί και της αφαιρεί τα βρώμικα και περιττά. Γράφει με την ψυχή της «ζωντανά» ποιήματα».

Η Άννα Γκασνάκη είναι απόφοιτος Νομικής και μητέρα τριών παιδιών. Ασχολείται με τη συγγραφή.

Η ζωγραφιά του εξωφύλλου είναι της Ιωάννας Σιφαλέρα, κόρης της ποιήτριας.

Το σκίτσο των εσωτερικών σελίδων είναι της ποιήτριας.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69