tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» παρουσιάστηκε στην Βέροια

Το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» παρουσίασε στην Βέροια ο αγαπητός συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο», ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης  και οι εκδόσεις Διόπτρα, το απόγευμα της Τετάρτης, στην γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Στην βιβλιοπαρουσίαση το παρόν έδωσαν φανατικές αναγνώστριες των βιβλίων του Κώστα Κρομμύδα, φίλες και φίλοι του, λάτρεις των βιβλίων, συμπολίτες μας, υποστηρικτές και μέλη του «Έρασμου».

Σύντομο χαιρετισμό  απηύθυνε η Τασούλα Χριστοδούλου, ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Η Όλγα Σαββίδου, εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του «Έρασμου», καλωσόρισε τον βραβευμένο και δημοφιλή συγγραφέα, καθώς επίσης τον συνεχάρη για την ευαισθησία του απέναντι στη γυναικεία ψυχή, την οποία απέδωσε με  εξαιρετικά ανάγλυφο τρόπο στο νέο του συγγραφικό έργο.

«Στο βιβλίο ο Κ. Κρομμύδας απεικόνισε με το χαρισματικό, συγγραφικό του χρωστήρα τη γυναικεία ψυχή, εντάσσοντάς την στο κάδρο της πραγματικής ζωής, δίνοντάς μας όλο το φάσμα του ψυχισμού και του συναισθηματικού κόσμου της, όπως εκδηλώνεται μέσα από την πλοκή και την συμπλοκή πολλών και διαφορετικών χαρακτήρων των ηρωίδων του μυθιστορήματος. Μας έδωσε επίσης με πολύ ηχηρό τρόπο την ένταση του φαινομένου της κακοποίησης του γυναικείου προσώπου αλλά και την ελπίδα πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και δυνατότητα για πάλη, αγώνα και έξοδο από τον κύκλο της βίας», είπε.

Έπειτα η Κοινωνική Λειτουργός του «Έρασμου», Ολυμπία Λαζαρίδου, αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο του συγγραφέα και μίλησε αναλυτικά για τις δράσεις του «Έρασμου», που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά την εκδήλωση της σε όλες τις μορφές της, στην καθημερινή μας ζωή.

«Διαβάζοντας το βιβλίο μπήκα πολύ γρήγορα σε ένα κοινωνικό κλίμα πολύ γνώριμο και ρεαλιστικό για την εποχή και την κοινωνία του σήμερα, αν και η πλοκή εστιάζει, ιστορικά τουλάχιστον, στη δεκαετία του 60’. Το βιβλίο ξεδιπλώνει μέσα από τις σελίδες του, με άκρως εμφατικό τρόπο, τις συναισθηματικές ανάγκες που προσδιορίζουν διαχρονικά τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Αποκαλύπτει επίσης με γλαφυρό τρόπο και τα βίαια ένστικτα που προσδιορίζουν διαχρονικά τον ψυχισμό πολλών ανδρών και  μάλιστα σε θέσεις κλειδιά στην τότε κοινωνική ζωή. Οι συγκρούσεις των ρόλων σε αυτή τη συνάφεια φαίνεται να αλλάζουν μόνο εποχή και περιτύλιγμα, καθώς η ουσία παραμένει αναλλοίωτη προδιαγράφοντας τη γυναικεία «μοίρα» να προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε έναν πόλεμο πατριαρχικής επιβολής. «Ηρωίδες» και οι «ήρωες» σαν του βιβλίου εξακολουθούν να παρελαύνουν στην πλοκή της πραγματικής καθημερινής μας ζωής, με τη συστηματική καταπάτηση αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών παντού…  Ο αναγνώστης οδηγείται σε συνταύτιση με τις αγωνίες και τους αγώνες της ηρωίδας του Μενεξιάς, που πραγματικά διανύει μια έμπονη διαδρομή της προσωπικής της απελευθέρωσης από μια πολυδαίδαλη κακοποιητική συνθήκη, επικυρώνοντας ταυτόχρονα μια μεγάλη προσωπική νίκη. Αυτή της δικαίωσης του δικαιώματος κάθε γυναίκας στο όνειρο και τη ζωή», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια ο Κώστας Κρομμύδας παρέσυρε το κοινό, με τον λόγο του, στον κόσμο του βιβλίου, στον κόσμο του ρεμπέτικου και στον κόσμο της Μενεξιάς.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια μορφή συνέντευξης, όπου η φιλόλογος – εκπαιδευτικός Δέσποινα Καρυπίδου, έθεσε ερωτήματα στον συγγραφέα, όπου αυτός κλήθηκε να απαντήσει. Τέτοια ερωτήματα αφορούσαν την εποχή που διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου και γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη, τον χαρακτήρα της ηρωίδας, εάν το βιβλίο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας ή πραγματικό γεγονός, τις ηθικές αξίες και τα κοινωνικά ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο, τον χαρακτήρα που ξεχώρισε ο συγγραφέας στο βιβλίο, στο πως γεννήθηκε η ιδέα του συγκεκριμένου βιβλίου, εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που απευθύνεται το βιβλίο ή όχι κ.α. Η κα Καρυπίδου έκλεισε αυτήν την φιλική κουβέντα με ένα ποίημα του Τόλη Νικηφόρου με τίτλο «Γυναίκα», καθώς της θύμισε στοιχεία του βιβλίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε φιλικά η Μουσικός και Σοπράνο Ελένη Αναγνώστου, που ερμήνευσε δύο τραγούδια. Την συνόδευσε στο μπουζούκι - τραγούδι ο Κωστής Χαλάτσης.

Στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους.

Την βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας - ΜΜΕ του «Έρασμου» και Δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Χαλάτσης. 

Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στο Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω

Ποτέ δεν έμαθα την ακριβή ημερομηνία που γεννήθηκα. Ήμουν απλώς ένα μωρό που κάποιος εγκατέλειψε στα σκαλιά ενός ιδρύματος, όπως και τόσα άλλα. Οι γυναίκες που με ανέθρεψαν έλεγαν πάντα ότι πρώτα τραγούδησα και μετά μίλησα. Ίσως γιατί μέσα από τις νότες μαλάκωνε κάπως η σκληρότητα του κόσμου, την οποία δυστυχώς γνώρισα από νωρίς. Κόντρα όμως σε κανόνες και εμπόδια, εγώ συνέχισα να τραγουδώ, να ονειρεύομαι και να γελάω… μέχρι τη στιγμή που μου τα πήραν όλα καταδικάζοντάς με σε θανατερή σιωπή. Ίσως επειδή ήμουν γυναίκα…

Ίσως επειδή δεν θέλησα να υποτάξω την ψυχή μου σε άγραφους νόμους.

Μεγαλώνοντας, ερωτεύτηκα, πόνεσα, έκλαψα, γονάτισα, αλλά στο τέλος

κατάφερα να κοιτάξω τη ζωή από τη μεριά που επέλεξα εγώ και όχι οι άλλοι.

Στάθηκα όρθια και πάλεψα για όσα με έκαναν να χαμογελώ. Έδωσα μάχη για να

μην επιτρέψω σε κανέναν να μου στερήσει το δικαίωμα στο όνειρο. Και τελικά

κατάλαβα πως η πραγματική αγάπη δεν σε φυλακίζει, αλλά σε κρατά ελεύθερη

μέσα στην αγκαλιά της.

Με λένε Μενεξιά και το όνομά μου το πήρα από το χρώμα των ματιών μου…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Aπόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και στον τέταρτο κύκλο της βρετανικής σειράς The Durrells. Από το 2012 έχουν εκδοθεί έντεκα βιβλία του από τις εκδόσεις Διόπτρα. Όλα του τα μυθιστορήματα βρέθηκαν στην τελική δεκάδα των Bραβείων Bιβλίου Public. Το βιβλίο του με τίτλο Ουρανόεσσα βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Μυθιστόρημα της χρονιάς 2017 στην κατηγορία «Ηρωίδα-έμπνευση», ενώ το μυθιστόρημά του Ακάκιε απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Μυθιστορήματος της χρονιάς 2021. Έξι βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας του Amazon. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν πουληθεί πάνω από 200.000 αντίτυπα των βιβλίων του. Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Masterclass). Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69