tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η Χριστίνα Μουταφτσή μιλά τη συγγραφή παιδικών βιβλίων

Με αφορμή την κυκλοφορία του παιδικού βιβλίου της με τίτλο “Φωτεινούλης”, η Βεροιώτισα συγγραφέας Χριστίνα Μουταφτσή, μίλησε στον «Πληροφοριοδότη».

Τι σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε να γράφετε παιδικά βιβλία;

Τα παιδιά μου και όλα τα παιδιά γενικά. Ο τρόπος που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Σε ένα παραμύθι δεν χρειάζεται να υπάρχει ωμός ρεαλισμός. Όλα είναι πιο απλά και συνάμα ευφάνταστα και μαγικά. Γράφω παιδικά παραμύθια επειδή μέσα από αυτά μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα με τα παιδιά. Να μιλήσω στη γλώσσα τους και να μπω για λίγο στον ψυχισμό τους.

Ποιο είναι το κύριο μήνυμα που ελπίζετε να μεταφέρετε στους μικρούς αναγνώστες μέσω της γραφής σας;

Να είμαστε άνθρωποι. Να ενδιαφερόμαστε από αγάπη για το συνάνθρωπο κι όχι από αντιζηλία. Και να θυμούνται πως όπως στο τέλος κάθε παραμυθιού πάνε όλα καλά "και ζήσαν αυτοί καλά", έτσι και στη ζωή μας, αν υπάρχει αγάπη κι ευγένεια ψυχής, όλα λύνονται.

Τι ρόλο πιστεύετε ότι παίζει η παιδική λογοτεχνία στη διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας και της κατανόησης ενός παιδιού για τον κόσμο γύρω του;

Πρωταγωνιστικό. Η ανάγνωση ενός παραμυθιού, μιας ιστορίας, ακονίζει το μυαλό ενός παιδιού. Μια ιστορία έχει ενδιαφέρον όταν ο πρωταγωνιστής της έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα. Το παιδί διαβάζοντας έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει, να ψάξει, να σκεφτεί με ηρεμία και με τους δικούς του ρυθμούς και να βρει λύση στο πρόβλημα. Στην καθημερινότητά μας, που οι ρυθμοί είναι πιο έντονοι και γρήγοροι, πολύ συχνά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Έχοντας διαβάσει βιβλία, το μυαλό μας έχει εκπαιδευτεί πρώτα απ' όλα στο να είναι αισιόδοξο πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά, οπότε δεν τα παρατάει κι έπειτα στο να παρατηρεί, να ψάχνει πιθανές διεξόδους και λύσεις στο εκάστοτε πρόβλημα.

Πώς έχει επηρεάσει η εμπειρία σας ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων τη ζωή σας και την προσωπική σας ανάπτυξη;

Τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα. Βλέπω θετικές αντιδράσεις από τους ανθρώπους γύρω μου και αυτό με συγκινεί και με χαροποιεί πάρα πολύ. Δεν μπορώ να πω πως έχει αλλάξει κάτι, όπως είπα είναι πολύ νωρίς. Μα όλο αυτό μου δίνει το έναυσμα να αναπτύξω τη συγγραφική μου ιδιότητα και να μοιραστώ κι άλλα όμορφα κείμενα με τους μικρούς μου αναγνώστες.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε στο γράψιμο για ένα νεότερο κοινό και πώς τις ξεπεράσατε;

Όταν γράφεις για παιδιά πρέπει να προσέχεις το λόγο σου, να είναι ανάλογος της ηλικίας για την οποία γράφεις. Το λεξιλόγιο να είναι πλούσιο και διδακτικό. Τα θέματα που αναφέρεις να είναι στο ενδιαφέρον των παιδιών. Να τα προκαλείς να θέλουν να γυρίσουν στην επόμενη σελίδα. Το ότι είμαι μητέρα τεσσάρων υπέροχων κορίτσιων με βοήθησε πάρα πολύ. Πολλές φορές μπήκα στη θέση τους. Τί θα ήθελαν να διαβάσουν, να ακούσουν σε μια ιστορία. Όπως επίσης με βοήθησε και από την πλευρά των γονέων. Τι θα ήθελαν και οι ίδιοι να διαβάσουν στα παιδιά τους, ποια θέματα είναι δύσκολο να αναπτύξουν σε μια καθημερινή συζήτηση αλλά μπορούν να τα αναφέρουν μέσα από ένα παραμύθι. Ο τρόπος που σκέφτονται τα παιδιά είναι πολύ όμορφος, αρκεί να τον ακούμε. 

Το βιβλίο "Φωτεινούλης, Ένα αστέρι αλλιώτικο από τα άλλα", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα τέλη Μαΐου στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Βέροια. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα παιδικό βιβλίο για την σημαντικότητα που έχει η διαφορετικότητα αλλά και για την υπέρτατη αξία της αγάπης και της αποδοχής

Όλοι περιφρονούσαν και κορόιδευαν το μικρό αστεράκι γιατί ήταν λιγάκι διαφορετικό από τα άλλα. Όταν όμως θαρραλέα ανέβηκε και στόλισε το μικρό δεντράκι τότε όλα άλλαξαν. Όλοι κατάλαβαν τι θα πει χριστουγεννιάτικο πνεύμα και το ένιωσαν βαθιά μέσα στην καρδιά τους.

Για κάθε αστέρι υπάρχει πάντα ένα δέντρο!

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69