tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Ανδρωμάχη» παρουσιάστηκε στην Στέγη (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Ανδρωμάχη» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Ημαθίας, το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βούλα Κοτσάλου, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του πολυγραφότατου Κώστα Ακρίβου, στο συγγραφικό του έργο και στην υπόθεση του βιβλίου.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας Ευγενία Καβαλάρη μιλώντας για την νουβέλα είπε ότι ο αναγνώστης βλέπει την ιστορία με σύγχρονη οπτική. Αναφέρθηκε στην υπόθεση του βιβλίου λέγοντας ότι η Ανδρωμάχη είναι μια γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με σωματική και ψυχική βία. Χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη αφήγηση ξεδιπλώνεται η πολυκύμαντη προσωπικότητα της Ανδρωμάχης. Μέσω θεατρικού μονολόγου ξεδιπλώνεται η ζωή της… Η γλώσσα είναι το δυνατό σημείο του συγγραφέα… Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην διδακτική και το θέατρο…

Ο φιλόλογος – γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας Παντελής Τσαλουχίδης αναφέρθηκε στο 16ο βιβλίο του συγγραφέα, την Ανδωμάχη, με τον εσκεμμένα ανορθόγραφο τίτλο. Τι προσφέρει το πόνημα στον αναγνώστη, πως το εμπνεύστηκε, γιατί επέλεξε την Ανδρομάχη, σε ποιο μυθολογικό υλικό στηρίχθηκε το έργο, ποια είναι τα στοιχεία της αφήγησης (πρωτοπρόσωπη, ανάδρομη), ποιο το κεντρικό και ποια τα κύρια πρόσωπα είναι κάποια από τα ζητήματα που εξετάστηκαν.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος αναφέρθηκε στο πλαίσιο που κινείται το βιβλίο. Στον εσκεμμένα ανορθόγραφο τίτλο, γιατί επέλεξε την Ανδρωμάχη (η Ανδρωμάχη είναι μία γυναίκα που έζησε από την απόλυτη ευτυχία έφτασε στον πάτο της δυστυχίας) και τι ήθελε να δηλώσει με το ’ω’ αντί του ‘ο’, τι ήταν αυτό που τον παρακίνησε να το γράψει, ποια είναι η εννοιολογική - ιδεολογική του βιβλίου, τα αντικρουόμενα συναισθήματα κ.α.

Ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Ανδρωμάχη: Η τραγική ιστορία μιας γυναίκας, μητέρας και βασίλισσας, που έζησε στις στάχτες της Τροίας και βρέθηκε στην ανάγκη να αγαπήσει ό,τι κανονικά θα ‘πρεπε να μισεί με όλη την ψυχή της…

Περιγραφή βιβλίου

Αξιώθηκε να γίνει σύζυγος, μητέρα, βασίλισσα.

Η ζωή της μοιράστηκε απ’ τον πόλεμο ανάμεσα στην ευτυχία και την ατίμωση, στη χαρά και την ντροπή.

Ίσως να μην υπήρχε πιο επιτυχημένο όνομα απ’ αυτό που της έδωσαν: Ανδρομάχη. Μόνο που έγινε ένα λάθος: Ανδρωμάχη θα ’ταν το πιο σωστό. Γιατί δεν ήταν ένας ο άνδρας εκείνος με τον οποίο έδωσε τις μάχες της αλλά πολλοί. Άνδρες που τη λάτρεψαν και άλλοι που την κηλίδωσαν, αφήνοντας ανεξίτηλα στο κορμί και στην ψυχή της τα σημάδια τους.

Το χαμόγελο το βρήκε ξανά όταν πήγε να την κερδίσει η απελπισία.

Έσβησε ο ήλιος, πυκνώνει το σκοτάδι, πυκνώνουν και στο μυαλό οι εικόνες των προσώπων που σημάδεψαν τη ζωή μου. Άνδρες όλοι. Ο πατέρας, τα εφτά αδέρφια, ο Πρίαμος, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας, ο Πηλέας… Αλλά και: Έκτορας, Αστυάνακτας, Νεοπτόλεμος, Πέργαμος, Μολοσσός, Πίελος, Έλενος, Κεστρίνος. Τους αγάπησα;… Άλλους απ’ αυτούς από ανάγκη, για άλλους η αγάπη ανάβλυζε αβίαστη από την καρδιά. Αυτοί είναι που βαδίζουν συνεχώς στη μνήμη μου, δικαιώνουν ή όχι τη ζωή μου, που τώρα εγώ την αρνούμαι.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το μυθιστόρημά του Γάλα μαγνησίας (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69