tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η "Πρόβα ζωής" του Πασχάλη Λαμπαρδή παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Πασχάλη Λαμπαρδή "Πρόβα ζωής", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός, παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο πραγματοποίησε την βιβλιοπαρουσίαση το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Για το βιβλίο μίλησε η ψυχολόγος Ευδοξία Αδαμίδου, η οποία όπως είπε ότι το βιβλίο ήδη από τις πρώτες του σελίδες της κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς το θέμα είναι επίκαιρο και ο συγγραφέας συνάδελφος της, ψυχολόγος στο επάγγελμα. «Ο συγγραφέας μέσα από τη δουλειά του έχει ένα πλούσιο υλικό το οποίο μεταλαμπαδεύει με την ιδιότητα του λογοτέχνη. Το βιβλίο Πρόβα Ζωής φαίνεται να είναι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην ψυχοθεραπεία». Αναφέρθηκε στο θέμα του βιβλίου, διάβασε φράσεις του βιβλίου και συνέχισε. «Το μυθιστόρημα πραγματεύεται και ερωτήματα ύπαρξης. Ό πως ποια είναι η καλύτερη επένδυση της ζωής μας… Ως ψυχολόγος θέτει ζητήματα του άγχους και της χαμηλής αυτοπεποίθησης… Ποιο είναι το μήνυμα του βιβλίου για τον έφηβο; Να κρατήσει την φωτιά αναμμένη μέσα του και να μην σταματά στον εαυτό του και σε ότι αγαπά. Όσο προχωρά η πλοκή ακόμη ένα στοιχείο αναδύεται. Η ερωτική σχέση και πως μπορεί να είναι θεραπευτική. Στις γραμμές του βιβλίου αναδύεται και ο ρόλος της ψυχοθεραπείας… Θεωρώ ότι το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευση για το κάθε άνθρωπο που δεν θεωρεί πολυτέλεια την δουλειά με τον εαυτό του και ιδιαίτερα για τον έφηβο αναγνώστη που μπορεί να αποτελέσει φωτεινό δρόμο προς την αυτογνωσία».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου - ψυχολόγος Πασχάλης Λαμπαρδής, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι τον παρακίνησε να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, στην διαδικασία συγγραφής και την μοναχική ρουτίνα που ακολουθεί για να αντλήσει έμπνευση και να συγκεντρωθεί. Όπως είπε έγραφε κάτι άλλο, όμως η υπόθεση αυτού του βιβλίου τον παρέσυρε και το έγραψε. Ήξερε τι ήθελε να πει από την αρχή είτε ως παρατηρητής είτε ως ψυχολόγος - συγγραφέας που βλέπει διάφορες καταστάσεις. Ήθελε έναν ήρωα που μπορεί να επέμβει στους νέους. Ήθελε έναν έφηβο γιατί σε αυτές τις ηλικίες πονάει η κοινωνία… «Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο γίνεται ορατή η φυλακή της παιδικής μας ζωής. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της ηλικιακής ομάδας που αναφέρεται το βιβλίο. Ο αναγνώστης θα δει τα βήματα για να απεγκλωβιστεί από τις φυλακές της παιδικής του ηλικίας. Βήμα βήμα μπορούμε να τείνουμε προς την δική μας εξέλιξη… Αυτό είναι η Πρόβα Ζωής, να προβάρουμε μια καλύτερη εκδοχή της ζωής μας». Έγραψε το βιβλίο γιατί σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει ένα παιδί, ένα πληγωμένο παιδί που κουβαλάει πληγές που μπορεί ακόμη να αιμορραγούν. «Το παιδί ζητάει την αποδοχή, την αναγνώριση, πρέπει να το αγκαλιάσουμε εμείς οι ίδιοι ως ενήλικες εφόσον δεν πήρε όσα έπρεπε από το οικογενειακό του περιβάλλον. Εκεί κρύβονται οι ψυχογενείς ασθένειες. Να μπορώ να καταλαβαίνω τι είναι αυτό που με δηλητηρίασε την προηγούμενη μέρα και τι είναι αυτό που μου έχει θρέψει τη ζωή να το κρατήσω… Το σημαντικό είναι να μην αδικούμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Η διόρθωση θα φέρει την πολυπόθητη εξέλιξη… Το βιβλίο είναι επίκαιρο κι έρχεται να δώσει απαντήσεις γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Είναι διαχρονικό...».

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Ελένη Μικροπούλου.

Ακολούθησε συζήτηση με το βιβλιόφιλο κοινό, ενώ στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά πού θέλεις να φτάσεις!

Η πρόβα ζωής εκπέμπει το μήνυμα να μην καθυστερούμε άλλο στη ζωή και να κάνουμε πρόβα την καλύτερη εκδοχή της. Ώστε να τη ζήσουμε πέρα από τις πληγές μας, σαν ένα θαύμα που μας χαρίστηκε και όχι σαν τραύμα που συνεχώς αιμορραγεί.

Το βιβλίο καλεί τον καθένα να ορθώσει ανάστημα στις αρνητικές καταβολές του, μην επιτρέποντας να κλέψουν τα όνειρά του. Να ελευθερωθεί από τις παιδικές του φυλακές, χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο μεμψιμοιρώντας.

«Μοιάζεις σαν να είσαι μετέωρος μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι και δεν ξέρεις ποια κατεύθυνση να πάρεις… Έχεις τρεις επιλογές: Ή μένεις κολλημένος στην ίδια θέση και βουλιάζεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα, ή οδηγείσαι στην υποταγή της μοίρας κι όπου σε βγάλει, ή παίρνεις τον δρόμο της ευτυχίας, που σημαίνει να αγωνίζεσαι για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου… Οι επιλογές μας είναι το εισιτήριο του αύριο».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει ψυχολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία. Ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τόσο ερευνητικά όσο και με τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών και με την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων που προβληματίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων. Πιστεύει ότι η τέχνη του λόγου έχει λυτρωτική δύναμη και ότι η πίστη μπορεί να κάνει μικρά και μεγάλα θαύματα στη ζωή μας. Έχει γράψει τα βιβλία: Υπόθεση ζωής (Μαλιάρης, 1997), Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου (Ιωλκός, 2002· β΄ έκδοση, Πατάκης 2010), Βραβείο λογοτεχνίας και πνευματικών αξιών 2002 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, Οι φύλακες της Ανατολίας (Πατάκης, 2005), Η κοιλάδα των σπαθιών (Πατάκης, 2008), Κάθετη έξοδος (Πατάκης, 2011), Βραβείο Αναγνωστών 2012, Ένα (Πατάκης, 2014), Ξαναγράφω τη ζωή μου απ’ την αρχή (Πατάκης, 2018), καθώς και αρκετά διηγήματα.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69