tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ημαθιώτη Γιάννη Τσανασίδη "Πόντιοι λυράρηδες γεννημένοι από το 1920 έως το 1945"

 
Κυκλοφόρησε από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών το βιβλίο του μουσικού - καθηγητή ποντιακής λύρας Γιάννη Τσανασίδη με τίτλο "ΠΟΝΤΙΟΙ ΛΥΡΑΡΗΔΕΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1920 ΕΩΣ ΤΟ 1945".

"Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ως στόχο να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει προηγούμενη μελέτη για τους πόντιους λυράρηδες, που κυκλοφόρησε το 2021 από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Παράρτημα 41) στο “Αρχείον Πόντου”, με τίτλο «Μουσική του Πόντου - Λυράρηδες του Πόντου», αναφερόμενο στους λυράρηδες της πρώτης προσφυγικής γενιάς.

Με αφορμή, λοιπόν, τη συγκεκριμένη εργασία, που χρησίμευσε ως υπόβαθρο για περαιτέρω έρευνα, αποφάσισα να ασχοληθώ συστηματικά κατά τον ίδιο τρόπο με τη δεύτερη γενιά λυράρηδων, δηλαδή με αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ του 1920 και 1945, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Ελλάδα.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξε η σύσταση ενός βιογραφικού για κάθε λυράρη με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν να συγκεντρωθούν.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν (157) τηλεφωνικές και (27) προφορικές συνεντεύξεις και κατεγράφησαν (182) λυράρηδες γεννημένοι μεταξύ του 1920 και 1945.

Μέσα στα βιογραφικά των λυράρηδων παρουσιάζονται δίστιχα που αντλήθηκαν από τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις, καθώς λέγονταν από τον εκάστοτε λυράρη, είτε πρόκειται για στίχους που εντοπίζονται στη δισκογραφία του καθενός.

Επίσης, θεωρήθηκε εποικοδομητικό να καταγραφούν αναλυτικά οι τίτλοι των τραγουδιών που δισκογραφήθηκαν από συγκεκριμένους λυράρηδες, συμπεριλαμβανομένων των εταιριών παραγωγής και του έτους κυκλοφορίας.

Στο τέλος παρατίθεται ένα παράρτημα φωτογραφιών της πλειοψηφίας των λυράρηδων", αναφέρει ο Γιάννης Τσανασίδης.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο επικοινωνώντας με την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών 2109325521.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69