BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Παρουσίαση του αρχείου του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας θα φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί το αρχείο του συγγραφέα, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει βαθύτερα την πορεία και τη συμβολή του στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

Το αρχείο, που περιλαμβάνει χειρόγραφα, αλληλογραφία και προσωπικές σημειώσεις, θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τον δημιουργικό κόσμο του συγγραφέα και να ανακαλύψουν τις πηγές έμπνευσής του. Η εκδήλωση αναμένεται να συγκεντρώσει λογοτέχνες, ακαδημαϊκούς και λάτρεις της λογοτεχνίας, τιμώντας την πολύτιμη κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Παπαδημητρακόπουλος.

Τον Απρίλιο του 2023 άρχισε η παράδοση της δωρεάς της συλλογής του πολυβραβευμένου  συγγραφέα Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, στη Βιβλιοθήκη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος στην αρχική επιστολή δωρεάς του στη Βιβλιοθήκη «βλέπω αυτή τη δωρεά και σαν επιστροφή τόσο στον τόπο (όπου λειτούργησα για λίγο το πρώτο ιατρείο μου!), όσο και στον ειδικό χώρο της βιβλιοθήκης, όπου με πρωτοβουλία του Γιάννη Τροχόπουλου, οργανώθηκε μία από τις πρώτες τιμητικές παρουσιάσεις των Βιβλίων μου».

Η σύμβαση δωρεάς που υπεγράφη μεταξύ της Βιβλιοθήκης και του συγγραφέα-δωρητή όριζε, μεταξύ άλλων, ότι η παραλαβή του υλικού θα γίνεται τμηματικά. Ήδη, έχουν παραληφθεί 19 φάκελοι με 1.200 τεκμήρια.

Το αρχείο περιλαμβάνει αρθρογραφία του, επιστολές, φωτογραφίες, σημειώματα για έργα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, καθώς και κριτικές για το λογοτεχνικό του έργο. Επιπλέον, περιέχει υλικό από τη συμβολή του ως στρατιωτικός γιατρός στη διοργάνωση επιστημονικών  συνεδρίων, καθώς και για την ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης Καβάλας. Ιδιαίτερη σπουδαιότητα στο σώμα του αρχείου κατέχουν τα τεκμήρια που αφορούν στη ζωή και το έργο των Νίκου Καββαδία, Ηλία Πετρόπουλου, Επαμεινώνδα Χ. Γονατά, Γιώργη Παυλόπουλου και Νίκου Καχτίτση.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κίχλη και το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας διοργανώνουν, με αφορμή τη δωρεά αυτού του σημαντικού αρχείου στη Βιβλιοθήκη και την ολοκλήρωση της επανέκδοσης όλου του έργου του συγγραφέα Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου από τις εκδόσεις Κίχλη, την εκδήλωση με τίτλο «Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Ήλιος Αρχειοθέτης μνήμης Τόπων και Αισθημάτων»  το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024 στις 12.00 το μεσημέρι.

 Ομιλητές :

Η εκδότρια Γιώτα Κριτσέλη, θα απαντήσει στο ερώτημα γιατί η γραφή του Η.Χ.Π. παραμένει  αγέραστη στον χρόνο, αρυτίδωτη. Θα αναφερθεί στη γλώσσα, στο χιούμορ και σε κάποιες τεχνικές αφήγησης που χρησιμοποιεί στα κείμενά του. Θα κάνει και μια σύντομη αναφορά στη σημασία του αρχείου για τη μελέτη του έργου του. 

 Ο φιλόλογος- ερευνητής, Χρήστος Σκούπρας που επιμελείται του αρχείου, θα κάνει μία σύντομη περιγραφή του, θα μιλήσει για τους τρόπους αξιοποίησης του από τους ερευνητές και θα αναφέρει

δύο-τρία σύντομα παραδείγματα - "ιστορίες"  από τον πλούτο των τεκμηρίων.

 Ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης  θα μιλήσει για τη σχέση του συγγραφέα με τον τόπο μας (Βέροια, Νάουσα) και για τη μεγάλη σημασία της δωρεάς του αρχείου του στη Δ.Κ.Β. Βέροιας.

Τον συντονισμό θα έχει η δημοσιογράφος-κριτικός βιβλίου Λαμπρινή Κουζέλη.

Με την υποστήριξη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library

Επικοινωνία: Maestria Cultural Events

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69