tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Δυναμική αγροτική κινητοποίηση στο κέντρο της Βέροιας και στον ΕΛΓΑ

Με δυναμική κινητοποίηση στην Βέροια, συνεχίστηκαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ημαθία. Το πρωί αγρότες από την περιοχή της Αλεξάνδρειας έκαναν συμβολική πορεία στο κέντρο της πόλης με τρακτέρ και παρέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη.

Στο ψήφισμα που παρέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας αναφέρουν:

"Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τους λόγους που σήμερα ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας βρίσκεται σε αναβρασμό και έχει ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η νέα ΚΑΠ οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση τους επαγγελματίες αγρότες μειώνοντας συνεχώς το ποσό των επιδοτήσεων και ζητώντας παράλληλα να τηρούνται κανόνες, πολλοί εκ των οποίων είναι παράλογοι .Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχει ελλιπή ενημέρωση των αγροτών για τη ΚΑΠ και σίγουρα ελλιπή ενημέρωση των ανθρώπων που επέλεξαν τους κανόνες της ΚΑΠ για τη χώρα μας, όσο αναφορά καίρια ζητήματα ,όπως οι χειμερινές εργασίες και ο προγραμματισμός της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αναχρονιστικός ,είναι αίτημα διαχρονικό η αναπροσαρμογή του κανονισμού του ,αντιλαμβανόμαστε όμως ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει στο μέτρο που επιθυμούν οι αγρότες αλλά θα γίνει παρά μόνο σε τέτοια ζημιογόνα αίτια με αποτέλεσμα πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αναπόφευκτα καταστροφές, που δε θα καλύπτονται από το κανονισμό.

Ζητούμε λοιπόν τη ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δίχως αυξήσεις στις καταβολές των αγροτών προς τον οργανισμό.

Στην Ημαθία οι καλλιεργητές Αραβόσιτου δε γνωρίζουν σίγουρα αν θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για αυτό το ευρέως καλλιεργούμενο προϊόν ,ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν γίνει οι ανάλογες επίσημες ανακοινώσεις ,έυκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς το προβληματισμό των παραγωγών .

Το κόστος της παραγωγής των προϊόντων μας , το οποίο είναι συνδεδεμένο με όλα τα παραπάνω, εκτινάσσεται σε ύψη απαγορευτικά για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας ,ζητούμε λοιπόν τη στήριξη της πολιτείας με συνέχιση επιστροφής φόρου στο diesel κίνησης και άλλων μέτρων στήριξης του εισοδήματος μας στις δυσμενείς συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας η οποία είναι επιρρεπής σε πολέμους και κρίσεις έστω και αν βρίσκονται πολύ μακριά από τα σύνορα της χώρας μας.

Είναι ακόμη πολλά ζητήματα ,κάποια διαχρονικά ,κάποια επίκαιρα - οποία

Χρειάζονται λύσεις ,κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, δυστυχώς για ακόμη μία φορά βλέπουμε έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού γύρω από την αγροτική παραγωγή .

Εμείς θα είμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση, θα είμαστε εκεί που θα αποφασίσει o αγροτικός κόσμος του Δήμου Αλεξάνδρειας, περιμένουμε και από εσάς ανάλογες κινήσεις στο πεδίο της αρμοδιότητας σας" 

Στην συνέχεια τα τρακτέρ μετακινήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Εκεί αγρότες από όλους τους αγροτικούς συλλόγους της Ημαθίας και της Πέλλας, συνέταξαν κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας και το παρέδωσαν στην διευθύντρια του καταστήματος.

Στο ψήφισμα τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι αναφέρουν:

"Πραγματοποιούμε σήμερα αγωνιστική κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που στα πλαίσια υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ μας αφήνει απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας και της Πέλλας, βρισκόμαστε σε απόγνωση καθώς, έχουμε υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματος μας από την μειωμένη παραγωγή πού προήλθε από διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως: (παγετός, χαλάζι, άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις).

Παρά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, και του ΥΠΑΑΤ , για έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, γινόμαστε μάρτυρες πολύμηνων καθυστερήσεων , αλλά και άδικων σε πάρα πολλές περιπτώσεις πορισμάτων που έχουνε εκδοθεί, και σε λίγα μόλις χωριά των δύο νομών. 

Ακόμη, ζημίες όπως η (ακαρπία ) σε (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κά) όπως επίσης το ωιδιο στα αμπέλια„ το φουζικλαδιο στα μήλα δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά τα τσουχτερά ασφάλιστρα παραγωγής που καταβάλαμε.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, που ανοίγει διάπλατα ΤΟ δρόμο για είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ.

Διεκδικούμε:

Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων

Την καταβολή αποζημίωσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρττία.

Καταβολή αποζημίωσης για όλα τα προϊόντα που επλήγησαν από μύκητες όπως η μονίλια στα ροδάκινα, TοO ωιδιο στα αμπέλια. φουζικλαδιο στα μήλα, ασθένειες οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των άκαιρων και υπερβολικών βροχοπτώσεων των μηνών Μάιου – Ιουνίου και στα βαμβάκια και τα τριφύλλια.

Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την αποζημίωση.

Πλήρη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο επιστημονικό δυναμικό , τεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα μετακίνησης

Να παρθούν μέτρα αντιχαλαζικής και αντιπαγετικής προστασίας της παραγωγής, να γίνουν έργα υποδομής για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών κ.α.

Αγωνιζόμαστε για δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής".

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69