tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Συνάντηση Καρασμάνη με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Dacian Ciolos, για τα ροδάκινα

rodakino

Η κατάσταση στην αγορά ροδάκινων και νεκταρινιών αποτέλεσε το αντικείμενο της διμερούς συνάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Καρασμάνη με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Ciolos, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Καρασμάνη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Yπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τον Επίτροπο για την ιδιαίτερα αυξημένη φετινή παραγωγή, τις αισθητά χαμηλά τιμές παραγωγού, που θίγουν το εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοκαλλιεργητών, καθώς και για τα προβλήματα στις εξαγωγές ιδίως προς παραδοσιακούς για τη χώρα μας προορισμούς (Ρωσία και Ουκρανία). Ο κ. Καρασμάνης ζήτησε από τον Επίτροπο την άμεση ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάθε ρύθμισης-εργαλείου που διαθέτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά ροδάκινων και νεκταρινιών.

Από την πλευρά του ο κ. Ciolos ζήτησε να του αποσταλούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλυτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα προβλήματα στην αγορά των εν λόγω προϊόντων και δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - το πρώτο επί Ιταλικής Προεδρίας - στο οποίο εκτός του κ. Καρασμάνη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς, εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα του νέου κοινοτικού καθεστώτος για τη βιολογική γεωργία, το αγελαδινό γάλα, οι ποσοστώσεις αλιείας για το 2015 και η διεθνής διακυβέρνηση του Διαδικτύου στις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιολογική γεωργία ο κ. Καρασμάνης υπογράμμισε πως η ποιότητα και η ασφάλεια αποτελούν για τη χώρα μας βασικό στόχο της πολιτικής στον τομέα των βιολογικών αγροτικών προϊόντων, προκειμένου τα ευρωπαϊκά βιολογικά προϊόντα να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση και την αναγνώρισή τους από τους καταναλωτές στην παγκόσμια αγορά.

Παράλληλα, ζήτησε όπως το νέο κοινοτικό καθεστώς για τη βιολογική γεωργία να διατηρήσει ορισμένες παρεκκλίσεις στους κανόνες παραγωγής-καλλιέργειας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στους βιοκαλλιεργητές και να μην ανακοπεί η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου. Οι έλεγχοι, τόνισε, πρέπει να είναι αξιόπιστοι και να περιλαμβάνονται στο συνολικό καθεστώς που διέπει τη βιολογική γεωργία, το οποίο θα πρέπει μετά την τροποποίησή του να είναι απλούστερο, σαφέστερο και πιο αποτελεσματικό από το προηγούμενο, επ΄ ωφελεία της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Για τις αλιευτικές ποσοστώσεις του 2015 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε στο Συμβούλιο ότι, για την περιοχή της Μεσογείου απαιτείται μια πολυδιάστατη προσέγγιση του θέματος των ποσοστώσεων και μια αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους σε συνεργασία με τις τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσογειακές αλιευτικές χώρες. Για το σκοπό αυτό, υπογράμμισε, κρίνεται αναγκαία η βελτίωση της συλλογής και καταγραφής των αλιευτικών δεδομένων, ώστε με βάση αυτά να μπορούν να ληφθούν τα καταλληλότερα κατά περίπτωση μέτρα.

Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης το θέμα της διεθνούς διακυβέρνησης του Διαδικτύου, και ιδίως την προσφορά παράνομων προϊόντων, την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και των φαινομένων ετεροπροσωπίας, των οποίων ο περιορισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολος και επίπονος. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα του Οργανισμού ICANN στις ΗΠΑ, ο οποίος προωθεί κρασιά στην αγορά χωρίς να παρέχει εχέγγυα για τα προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη (ΠΓΕ). Ο κ. Καρασμάνης συντάχθηκε με τους Υπουργούς άλλων αναπαραγωγικών χωρών, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία και Πορτογαλία, ζητώντας την αναστολή της εν λόγω διαδικασίας και την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των κρατών μελών, στη διακυβέρνηση του Διαδικτύου και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Τέλος, η Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου παρουσίασε το σχέδιο συμπερασμάτων για το γάλα, που υπέβαλλαν οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας, στο οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται και μέτρα για την καλύτερη παρακολούθηση της ευρωπαϊκής αγοράς αγελαδινού γάλακτος και την πρόληψη και διαχείριση τυχόν κρίσεων. Το σχέδιο συμπερασμάτων δεν έγινε αποδεκτό από το Συμβούλιο.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69