Για πρώτη φορά συγκομιδή κόκκινου ακτινιδίου στη Νάουσα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Σε νέα τροχιά μπαίνει η ελληνική ακτινιδοκαλλιέργεια, μετά την πρώτη συγκομιδή του κόκκινου ακτινιδίου ποικιλίας Dong Hong, ενός φρούτου που συνδυάζει εντυπωσιακή εμφάνιση, υψηλή γλυκύτητα και σημαντική διατροφική αξία. Η καλλιέργεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια σε Καβάλα, Αγρίνιο και Νάουσα, και πλέον οι πρώτοι καρποί είναι έτοιμοι να μπουν στην αγορά.
Στις εγκαταστάσεις της Mithras Commercial Investments και της Agretis Farms πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τον τεχνικό διευθυντή της Jingold Greece, Αθανάσιο Πισαλίδη, ο οποίος ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, τονίζοντας τόσο τη μοναδικότητά της όσο και τις αυστηρές προϋποθέσεις καλλιέργειας. «Η ποικιλία είναι ευαίσθητη, απαιτεί προστασία. Το βασικό πλεονέκτημα είναι η εμφάνιση και η γεύση – δεν μοιάζει με κανένα άλλο ακτινίδιο», υπογράμμισε.
Ο συνιδιοκτήτης των εταιρειών, Ισαάκ Σαλασίδης, ανέδειξε τη στρατηγική επένδυση στο ακτινίδιο, αναφέροντας πως ήδη καλλιεργούνται 450 στρέμματα, με στόχο την επέκταση σε 1.000 στρέμματα μέσα στην επόμενη πενταετία και την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Η πρώτη συγκομιδή έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νάουσα, ενώ ήδη φυτεύτηκαν επιπλέον 20 στρέμματα.
Παρά τον περιορισμένο όγκο, η ζήτηση είναι ισχυρή και τα πρώτα κόκκινα ακτινίδια θα διατεθούν εντός της εβδομάδας μέσω του δικτύου της Jingold. «Η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη και δεν υπάρχουν άλλα ώριμα κόκκινα αυτή την εποχή», σημείωσε ο κ. Σαλασίδης, εκφράζοντας αισιοδοξία για την εμπορική πορεία του νέου προϊόντος.