BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Νάουσα: Οπωροφόρα δέντρα άνθισαν τον Οκτώβριο - Πού οφείλεται το φαινόμενο

Το φαινόμενο της ανθοφορίας σε οπωροφόρα δέντρα στην περιοχή της Νάουσας παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα αν και βρισκόμαστε στο τέλος του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας Κωνσταντίνο Καζαντζή, τα ανθισμένα καρποφόρα όργανα είναι αποτέλεσμα της θερμικής καταπόνησης και του υδατικού στρες που δέχτηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Όπως έδειξαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του ΤΦΟΔΝ η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο ήταν 28,1 βαθμοί Κελσίου, ενώ το πρώτο 15νθήμερο του Οκτώβρη ήταν 25,8 βαθμοί.

Το φαινόμενο δεν εξαλείφθηκε παρά τις βροχοπτώσεις τον μήνα Σεπτέμβριο που έφτασαν τα 65mm, πόσω δε μάλλον τον Οκτωβριο που το πρώτο μισό η πόστητα βροχής περιορίστηκε στα 8 χιλιοστά.

Σύνφωνα με τον κ. Καζαντζή, αν το φαινόμενο περιορίζεται σε λίγα ασθενικά δένδρα ή σε ορισμένα, μικρού αριθμού τμήματα δένδρων τότε οι επιπτώσεις δεν θα είναι σοβαρές για την επερχόμενη παραγωγική περίοδο.

«Τα σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όταν το φαινόμενο είναι εκτεταμένο. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το ανησυχητικό σε γενικές γραμμές, ωστόσο είναι καλό να καταγραφεί ως φαινόμενο. Ευαίσθητα φυλλοβόλα οπωροφόρα στο φαινόμενο είναι οι αχλαδιές, μηλιές και κερασιές», τονίζει ο γεωπόνος.

Πηγή: 

https://www.ypaithros.gr/

https://www.voria.gr/

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69