tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ενημερωτική δράση πραγματοποίησαν Επισκέπτες Υγείας του Νοσοκομείου Βέροιας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκεπτών Υγείας, που έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 17 Σεπτέμβρη κάθε έτους, το Νοσοκομείο Βέροιας πραγματοποίησε ενημερωτική δράση για την προαγωγή της υγείας.

Το πρωί της Δευτέρας, στην είσοδο του Δημαρχείου, δύο επισκέπτριες υγείας του νοσοκομείου, μοίρασαν έντυπο υλικό κι ενημέρωσαν τους πολίτες της Βέροιας, αλλά κι επισκέπτες, για τα οφέλη του προληπτικού ελέγχου υγείας. 

Δείτε το κείμενο του ενημερωτικού φυλλαδίου:

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος (check-up) αποτελεί κάτι τόσο σημαντικό για την υγεία μας που ωστόσο παραμελούμε. Ο προληπτικός έλεγχος βοηθάει στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων. Η σημασία και η αναγκαιότητα του χρίζει ύψιστης σημασίας καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να παρατείνει μέχρι και 5 χρόνια τη ζωή του ατόμου και να προσφέρει υψηλότερη ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου μας προφυλάσσει από μελλοντικές περιπέτειες υγείας και έξοδα.

Οι εξετάσεις είναι εξατομικευμένες και διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του κάθε ανθρώπου. Ρόλο παίζουν επίσης συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, προδιαθεσικοί παράγοντες και το κληρονομικό ιστορικό για κάποιες νόσους. Μια επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε σωστά τον προληπτικό σας έλεγχο χωρίς να παραλείψετε κάποια εξέταση. Εκείνος θα προσαρμόσει το check up σύμφωνα με το ιστορικό και την ηλικία σας.

Ο προληπτικός έλεγχος δεν οδηγεί στη διάγνωση όλων των νοσημάτων, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση ορισμένων από τα σημαντικότερα και συχνότερα από αυτά.

Η 17η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4486/2017 ως η Πανελλήνια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας όπου κύριο έργο τους είναι η αγωγή και η προαγωγή υγείας στο κοινωνικό σύνολο.

Οι προληπτικές εξετάσεις στις οποίες συνιστάται περιοδικά να υποβάλλονται οι γυναίκες και οι άνδρες είναι:

Γυναίκες 18-39 ετών

- Κατά διαστήματα παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

- Ανά τακτά διαστήματα αυτοεξέταση μαστού με ψηλάφηση

- Σε ετήσια βάση γυναικολογική εξέταση (που θα περιλαμβάνει τεστ παπ και κολπικό υπέρηχο), ενώ σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού συνιστάται και μαστογραφία σε ετήσια βάση

- Σε ετήσια βάση παθολογική εξέταση (που θα περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος & ούρων)

- Σε ετήσια βάση οδοντιατρική εκτίμηση

Γυναίκες 40-50 ετών

Συμπληρωματικά των παραπάνω εξετάσεων:

- Γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου θα πρέπει σε ετήσια βάση να διενεργούν κολονοσκόπηση και mayer κοπράνων για αίμα.

- Σε ετήσια βάση μαστογραφία και υπέρηχο μαστών

- Σε ετήσια βάση συστηματική καρδιολογική εξέταση (που θα περιλαμβάνει καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς)

- Σε ετήσια βάση οφθαλμολογική εξέταση

Γυναίκες άνω των 50

Στις εξετάσεις προστίθενται:

- Κολονοσκόπηση ανά πενταετία ή ανά τριετία αν υπάρχουν ύποπτα ευρήματα.

- Οι ενεργές και οι μέχρι προ 15ετίας καπνίστριες καλό είναι να κάνουν πνευμονολογική εξέταση (που θα περιλαμβάνει σπιρομέτρηση, ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσεως)

- Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Άνδρες 18-39 ετών

- Κατά διαστήματα παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

- Σε ετήσια βάση παθολογική εξέταση (που θα περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων)

- Σε ετήσια βάση οδοντιατρική εκτίμηση

Άνδρες 40-64 ετών

Συμπληρωματικά των παραπάνω εξετάσεων:

- Οι άνδρες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου θα πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση και mayer κοπράνων για αίμα σε ετήσια βάση.

- Σε ετήσια βάση συστηματική καρδιολογική εξέταση (που θα περιλαμβάνει καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς)

- Σε ετήσια βάση οφθαλμολογική εξέταση.

Άνδρες άνω των 50

- Στις εξετάσεις προστίθενται:

- Σε ετήσια βάση ουρολογική εξέταση που θα περιλαμβάνει και τον έλεγχο του προστάτη με PSA

- Κολονοσκόπηση ανά πενταετία ή ανά τριετία ή και συντομότερα αν υπάρχουν ευρήματα

- Για τους νυν και τους μέχρι προ 15ετίας καπνιστές συνιστάται πνευμονολογική εξέταση (που θα περιλαμβάνει σπιρομέτρηση, ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσεως)

- Σε άνδρες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνιστάται η μέτρησή της οστικής πυκνότητας

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Κορωνίδα της σύγχρονης Προληπτικής Ιατρικής αποτελεί ο εμβολιασμός που σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Τα εμβόλια, αποτελούν το κατεξοχήν μέτρο πρωτογενούς πρόληψης στην εξάλειψη των μεταδοτικών νοσημάτων και τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας έναντι θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων όπως, ερυθρά, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, φυματίωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χάρη στον εμβολιασμό, προλαμβάνονται κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο.

Η ευεργετική προστασία τους είναι αδιαμφισβήτητη, γΓ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον εμβολιασμό. Είναι πράξη προστασίας της υγείας μας και βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Είναι πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης.

ΠΟΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ:

Τετάνου: αναμνηστική δόση 18-25 ετών (εξαρτάται πότε εμβολιαστήκατε τελευταία φορά) και επαναλαμβάνεται ανά δεκαετία εφ' όρου ζωής

Γρίπης: μετά τα 60 έτη (εκτός αν ανήκετε σε ομάδα αυξημένου κινδύνου) και επαναλαμβάνεται κάθε έτος

Πνευμονιόκοκκου: μετά τα 65 έτη (εκτός αν ανήκετε σε ομάδα αυξημένου κινδύνου)

Έρπη Ζωστήρα: στις ηλικίες 60-75

Για περαιτέρω πληροφορίες και προγραμματισμό των εμβολίων σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Επισκεπτών Υγείας, στον 1° όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας στο τηλέφωνο 2331351170.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69