tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

super course

Αναβίωσε το Ταφικό Έθιμο στην Πατρίδα

Το ταφικό έθιμο αναβίωσε την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου, ο Πολιτιστικός Αθλητικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας.

Φέτος, το ταφικό έθιμο ήταν αφιερωμένο  στη μνήμη των πεσόντων από τους Τούρκους πριν 50 χρόνια στην Μαρτυρική Κύπρο. Ο σύλλογος θα παραβρεθεί την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου στην Κύπρο, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του αδελφοποιημένου συλλόγου. Επίσης το ταφικό έθιμο συμπίπτει με την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρωί της Κυριακής μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Πατρίδας, οι πιστοί με πομπή αποτελούμενοι από μέλη του συλλόγου που κρατούσαν αναμμένες δάδες κατευθύνθηκαν στα κοιμητήρια. Εκεί άναψαν κεριά στους τάφους του κοιμητηρίου, καθώς και 353 κεριά στη μνήμη των 353.000 ψυχών  της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο ιερέας Διονύσιος Συρόπουλος τέλεσε τρισάγιο – δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αντώνης Καγκελίδης χαιρέτησε και παρουσίασε την εκδήλωση. Ο κ. Καγκελίδης είπε ότι ο σύλλογος κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού μια εμπεριστατωμένη πρόταση, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κι επιστημόνων, ώστε το ταφικό έθιμο να ενταχθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και την Unesco. Η ένταξη του εθίμου στον κατάλογο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Την κεντρική ομιλία για το έθιμο έκανε ο δάσκαλος Γιώργος Δαμιανίδης, ενώ στη συνέχεια ο Βεροιώτης πιοητής Μιχάλης Τσίτσας απήγγειλε ποιήματα για την μάνα, με αφορμή την σημερινή Γιορτή της Μητέρας.

Ακολούθησαν λυπητερά τραγούδια από τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Στη λύρα συνόδεψε ο Γιάννης Χωραφαΐδης.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον χορό Σέρρα που χόρεψαν μέλη του πολιτιστικού συλλόγου. Ο πυρρίχιος χορός συμβολίζει τον αγώνα των Ποντίων και το ταφικό έθιμο την ανάσταση. Χόρεψαν οι Βαγγέλης Λάχανης (χοροδιδάσκαλος), Αλέξανδρος Ζαχαριουδάκης, Σάββας Κρεμλίδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Φάνης Τουλουμτζής, Νίκος Αβραμίδης.

Τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Κατά την έξοδό τους οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν κόλλυβα και ποντιακά εδέσματα.

Στην τελετη παραβρεθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και Λάζαρος Ασλανίδης, ο πρόεδρος της τοπικής ενότητας Πατρίδας Γιάννης Σιδηρόπουλος, μέλη του συλλόγου, κάτοικοι της κοινότητας κι επισκέπτες.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

methodos orizontio

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69