tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Υποβάθμιση της Νάουσας: Κίνδυνος για τη στελέχωση και τις υπηρεσίες υγείας υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Αναστάτωση και ανησυχία προκαλεί η απόφαση της υποβάθμισης του Δήμου Νάουσας από την κατηγορία Α’ άγονης και προβληματικής περιοχής στην κατηγορία Β’. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νάουσας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τη νέα κατάταξη ως άδικη και αδικαιολόγητη. Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με το Σωματείο, επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία και τη στελέχωση του νοσοκομείου, το οποίο για περισσότερα από 80 χρόνια προσφέρει κρίσιμες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Το νοσοκομείο Νάουσας έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγικότητά του, φτάνοντας το επίπεδο τριτοβάθμιων νοσοκομείων, τόσο σε αριθμό όσο και σε βαρύτητα χειρουργικών επεμβάσεων. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως αξονικό τομογράφο, ψηφιακό ακτινολογικό και ψηφιακό μαστογράφο, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Ωστόσο, το νοσοκομείο, όπως και τα περισσότερα στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδίως μετά την πανδημία, με τις ειδικότητες της παθολογίας και αναισθησιολογίας να υποφέρουν από ελλείψεις. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, στο ακτινολογικό τμήμα παρατηρούνται σημαντικά κενά εφημέρευσης.

Ένα από τα βασικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή ιατρικού προσωπικού ήταν η ένταξη της Νάουσας με τον νόμο 4600/2019 στις άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’. Τα οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα που προσφέρονταν στους γιατρούς των περιοχών αυτών βοηθούσαν στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων. Ωστόσο, με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. Γ4α/οικ.46490), η Νάουσα πλέον κατατάσσεται στην κατηγορία Β’, ενώ γειτονικές περιοχές όπως η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Αριδαία και η Κοζάνη διατηρούν την ένταξή τους στην κατηγορία Α’.

Αυτό συνεπάγεται την περαιτέρω δυσκολία προσέλκυσης νέων γιατρών, κάτι που θα εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στελέχωσης. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε φυγή μέρους του υπάρχοντος προσωπικού, που θα επιδιώξει να μεταφερθεί σε νοσοκομεία που προσφέρουν τα προνόμια της κατηγορίας Α’.

Το Σωματείο τονίζει πως η υποβάθμιση αυτή είναι αδικαιολόγητη, καθώς οι κοινωνικές, γεωγραφικές και οικιστικές συνθήκες, οι οποίες καθορίζουν την κατηγοριοποίηση των περιοχών (βάσει του Π.Δ.131/1987), όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί στη Νάουσα, αλλά αντιθέτως έχουν χειροτερέψει.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νάουσας ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης και την επανένταξη της περιοχής στην κατηγορία Α’ άγονων και προβληματικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού Ημαθίας και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, στις 6:00 το απόγευμα έξω από το νοσοκομείο.

Αναφορά Μπαρτζώκα

Σήμερα, με κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, αναδεικνύει τους προβληματισμούς που διατυπώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νάουσας.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας, με την αναφορά του, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν προσεκτικά τα ζητήματα που εγείρει το Σωματείο Εργαζομένων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το Νοσοκομείο Νάουσας δεν θα αποδυναμωθεί από την αλλαγή κατηγορίας και ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη και πλήρης λειτουργία του, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των ασθενών που εξυπηρετεί.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69