tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πώς να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα ιγμόρεια;

Πονοκέφαλος και πονόδοντος καθώς και αίσθημα πίεσης που αυξάνεται όταν γέρνετε προς τα εμπρός, καθώς και πυκνή καταρροή - αυτά είναι συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα με τα ιγμόρεια. Μάθετε πώς να ανακουφίσετε αυτές τις παθήσεις και πώς αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα. Αρκούν οι σπιτικές θεραπείες; Πότε είναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικού;

Ποια είναι η λειτουργία των ιγμορείων;

Η ανώτερη αναπνευστική οδός αποτελείται από τις ρινικές κοιλότητες και τον φάρυγγα με το στοματικό και το λαρυγγικό τμήμα του. Η ανώτερη αναπνευστική οδός περιλαμβάνει επίσης τα ιγμόρεια, τα οποία είναι μικρές κοιλότητες στα οστά του κρανίου, επενδεδυμένες με βλεννογόνο και γεμάτα με αέρα και μια μικρή ποσότητα λεπτής βλέννας [1]. Το κύριο καθήκον των ιγμορείων είναι να ζεσταίνουν, να υγραίνουν και να καθαρίζουν τον εισπνεόμενο αέρα. Συνδέονται με τις ρινικές κοιλότητες μέσω λεπτών σωληναρίων και λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο [1].

Προβλήματα με τα ιγμόρεια - είναι φλεγμονή;

Τα προβλήματα με τα ιγμόρεια προκαλούνται συνήθως από την απόφραξη των σωληναρίων που τα συνδέουν με τις ρινικές κοιλότητες. Αυτό σχετίζεται συχνότερα με ρινική καταρροή, η οποία μπορεί να προκληθεί από ιογενή λοίμωξη, όπως κρυολόγημα ή βακτηριακό στρεπτόκοκκο. Η εισπνεόμενη αλλεργία είναι επίσης μια κοινή αιτία χρόνιας ρινίτιδας [2]. Μια άλλη πιθανή αιτία απόφραξης ιγμορείων είναι οι πολύποδες του βλεννογόνου [3]. Όταν οι εκκρίσεις που παράγονται στα ιγμόρεια δεν έχουν φυσική διέξοδο, συσσωρεύονται και γίνονται έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Αναπτύσσεται φλεγμονή στα ιγμόρεια και εμφανίζεται βακτηριακή φλεγμονή. Η ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να είναι ιογενής. Με λοιμώξεις, η νόσος έχει συνήθως οξεία πορεία, με πυρετό και έντονα συμπτώματα. Η ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να γίνει χρόνια, ειδικά όταν μια έμμεση αιτία όπως οι αλλεργίες ή οι πολύποδες δεν αντιμετωπίζεται σωστά.

Συμπτώματα τυπικά για την ιγμορίτιδα

Με την ιγμορίτιδα, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν αυτή την ασθένεια και θα πρέπει να ωθήσουν τον ασθενή να συμβουλευτεί έναν γιατρό και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Αυτά είναι: πονοκέφαλος, πόνος στην περιοχή του μετώπου και των κόγχων των ματιών, συχνά και πονόδοντος. Υπάρχει μια παχιά καταρροή με πράσινο ή κίτρινο χρώμα και εκκρίσεις που στάζουν στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από πονόλαιμο και/ή βήχα, αίσθημα σφίξιμο στα ιγμόρεια που επιδεινώνεται όταν γέρνουμε προς τα εμπρός, δυσοσμία του στόματος, πυρετό και απώλεια όσφρησης ή γεύσης [4]. Η ιγμορίτιδα δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η φλεγμονή που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει συστηματικές επιπλοκές.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα;

Η ιγμορίτιδα απαιτεί θεραπεία κατάλληλη για την αιτία της φλεγμονής. Ένα αντιβιοτικό χρησιμοποιείται συνήθως για μια βακτηριακή λοίμωξη. Εάν η αιτία της χρόνιας ρινίτιδας και η εμφάνιση απόφραξης και ιγμορίτιδας είναι αλλεργία, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται παράλληλα αντιισταμινικά. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η αιτία των προβλημάτων αποστράγγισης της βλέννας, έτσι ώστε η μόλυνση να μην επανεμφανιστεί. Η χειρουργική θεραπεία είναι μερικές φορές απαραίτητη, ειδικά όταν οι πολύποδες είναι η αιτία των προβλημάτων των κόλπων. Σε περίπτωση ιογενούς λοίμωξης χορηγούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ θα πρέπει επίσης να φροντίζετε για την ξεκούραση και τη σωστή ενυδάτωση του βλεννογόνου της μύτης και των ιγμορείων. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρινικό σπρέι με ισοτονικό θαλασσινό αλάτι. Θα ανακουφίσει γρήγορα τις παθήσεις, θα ξεμπλοκάρει τη μύτη και θα βοηθήσει να καθαριστούν τα ιγμόρεια καθαρίζοντας τα από υπολειμματικές εκκρίσεις.

Σπιτικές θεραπείες για προβλήματα κόλπων

Μεταξύ των σπιτικών θεραπειών για προβλήματα με τα ιγμόρεια και την ανώτερη αναπνευστική οδό, συνιστώνται εισπνοές με αλατούχο διάλυμα, επίσης με προσθήκη μινθόλης ή ελαίου ευκαλύπτου - αυτή είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια από υπολειμματική έκκριση και να ξεμπλοκάρετε μια βουλωμένη μύτη. Μπορείτε επίσης να κάνετε ζεστές κομπρέσες στο μέτωπο, τα μάγουλα και γύρω από τη μύτη - θα ανακουφίσουν τον πόνο και θα διευκολύνουν την απομάκρυνση των εκκρίσεων που συσσωρεύονται στα ιγμόρεια. Μπορείτε επίσης να ξεπλύνετε τις ρινικές κοιλότητες με αλατούχο διάλυμα, το οποίο θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τόσο τη μύτη όσο και τα ιγμόρεια.

Βιβλιογραφία:

1. C. Bachert et al (ed.),The nose and sinuses in respiratory disorders, Sheffield, UK; European Respiratory Society: 2017: 1–11.

2. Sheldon L. Spector, The role of allergy in sinusitis in adults,

Journal of Allergy and Clinical Immunology Volume 90, Issue 3, Part 2, September 1992, Pages 518-520.

3. Slavin et al, The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update, J ALLERGY CLIN IMMUNOLDECEMBER 2005, https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Allergist%20Resources/Statements%20and%20Practice%20Parameters/sinusitis2005-(1).pdf

4. Sinusitis and Alergy, Information for Patients, Consumers and Carers, https://www.allergy.org.au/images/pcc/ASCIA_PCC_Sinusitis_and_allergy_2019.pdf

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69