tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Βουλή για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Νάουσας

nosokom naousas

Ερώτηση στην Βουλή για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Νάουσας κατέθεσε το ΚΚΕ. Σε αυτήν αναφέρει: "Σε πλήρη υποβάθμιση και μετατροπή του ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας, οδηγείται το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας, εξαιτίας της διαχρονικά ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης του τομέα της Υγείας, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα το Γ.Ν. Νάουσας καλείται να εξυπηρετεί όχι μόνο τους 34.500 κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Νάουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όμως εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, που οδηγούν με τη σειρά τους σε κλείσιμο κλινικών, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί πλέον στο ρόλο αυτό.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το 2011 στο Νοσοκομείο λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση, ολόκληρο το μήνα, 8 κλινικές. Η Παθολογική κλινική με 4 ειδικούς γιατρούς και 8 ειδικευόμενους, η Χειρουργική κλινική με 4 ειδικούς γιατρούς και 9 ειδικευόμενους, η Ορθοπεδική κλινική με 3 ειδικούς γιατρούς και 4 ειδικευόμενους, η Μαιευτική κλινική με 1 ειδικευόμενο γιατρό και 2 ειδικευόμενους, η Παιδιατρική με 2 ειδικούς γιατρούς και 3 ειδικευόμενους, η Οφθαλμολογική κλινική με 2 ειδικούς γιατρούς και 2 ειδικευόμενους, η Καρδιολογική κλινική με 3 ειδικούς γιατρούς και 1 ειδικευόμενο και η ΩΡΛ κλινική με 1 ειδικό γιατρό. Επιπλέον υπήρχε ένας πνευμονολόγος, ενώ λειτουργούσε το Ακτινολογικό (με 4 ειδικούς γιατρούς και 3 ειδικευόμενους) και Μικροβιολογικό (με 2 ειδικούς γιατρούς και 4 ειδικευόμενους).

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και αυτοί οι εργαζόμενοι και οι κλινικές δεν επαρκούσαν για την πλήρη κάλυψη των διευρυμένων αναγκών των κατοίκων της περιοχής σε υπηρεσίες Υγείας, το Νοσοκομείο της Νάουσας, έπειτα και από τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, με πρόσχημα την οικονομική καπιταλιστική κρίση, συγχωνεύθηκε με το Νοσοκομείο Βέροιας και πλέον ανήκει στην 3η ΥΠΕ.

Ένα από τα αποτελέσματα της συγχώνευσης αυτής ήταν τα κλείσιμο της Μαιευτικής κλινικής, της ΩΡΛ κλινική, η απώλεια της θέσης του Πνευμονολόγου και η μεγάλη ελάττωση του αριθμού των ειδικευομένων γιατρών. Επιπλέον, εξαιτίας του πλαφόν που επιβλήθηκε στις εφημερίες, το Νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί συνεχώς. Ενώ έχουν μπει σε εφαρμογή οι χιαστές εφημερίες όπως 15- 15 μεταξύ των Νοσοκομείων Νάουσας και Βέροιας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων που αναγκάζονται να περιφέρονται από ένα Νοσοκομείο στο άλλο για να βρουν εφημερεύουσα κλινική.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν εντατικοποίηση της εργασίας, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 230 εργαζόμενους (Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό) το 2010, σήμερα έχουν απομείνει 150, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να λειτουργεί οριακά. Παράλληλα στους εργαζόμενους υπάρχουν οφειλόμενες εφημερίες και υπερωρίες.

Ταυτόχρονα οι κάτοικοι του Δήμου Νάουσας πρακτικά είναι αποκομμένοι από τις Υπηρεσίες Επείγουσας Ιατρικής, καθώς στο Γ.Ν. Νάουσας, δεν υπάρχει ούτε ένα ασθενοφόρο (ΕΚΑΒ).

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και το ΠΕΔΥ Νάουσας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αποδεικνύουν ότι γι ακόμη μια φορά το κόστος της Υγείας φορτώνεται στον ασθενή και την οικογένεια του, καθώς οι υπηρεσίες Υγείας έχουν συρρικνωθεί και υποβαθμιστεί, με στόχο την αύξηση των κερδών των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου ώστε να καλύπτονται οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Νοσοκομείου ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Την καταβολή στο σύνολό τους, των δεδουλευμένων εφημεριών, στο προσωπικό του Νοσοκομείου".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69