tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τα τετελεσμένα στην υγεία – Ζήτημα κοινωνικής ευθύνης

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης

Οι πρόσφατες εξελίξεις της κλιμακούμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανακαλούν στην ιστορική μνήμη την συνήθη πρακτική των στρατιωτικών δυνάμεων που καταλαμβάνουν κάποιες περιοχές, να προκαλούν τετελεσμένα γεγονότα καταστρέφοντας όλους τους διατιθέμενους πόρους και όλα τα έργα υποδομής όπως γέφυρες, δρόμους, υδραγωγεία κ.λπ., ώστε η διάδοχη κατάσταση να αποστερείται όλων εκείνων των μέσων, της ευχερούς άσκησης των αρμοδιοτήτων της.

Αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα εμπνέονται από την αρχή της «καμένης γης», που σαν όρος χρησιμοποιείται μεταφορικά εν όψει πολιτικών αναμετρήσεων, όταν επιχειρούνται με εσπευσμένο τρόπο νομοθετικά τετελεσμένα, για σοβαρά ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Αυτό συμβαίνει και στο χώρο της Υγείας, με την επίκαιρη νομοθετική κινητικότητα η οποία επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην Δημόσια Υγεία και την Περίθαλψη των πολιτών, με σαφή στοιχεία ποιοτικής υποβάθμισης, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση της Ιατρικής Κοινότητας.

Οι Ιατρικοί Φορείς με κορυφαίο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εκδήλωσαν και εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, χαρακτηρίζοντας το ως ατελέσφορο, εξοντωτικό για το ιατρικό επάγγελμα και υπονομευτικό για την υγεία των πολιτών, επισημαίνοντας όλες τις επίμαχες διατάξεις του.

Ανάλογη αντίθεση εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται στις πρόσφατες διατάξεις περί προσωπικού ιατρού, οι οποίες παρά την θεσμοθέτηση, δεν διαφαίνεται η εφαρμογή τους.

Ιδιαίτερη δε αντίδραση της Ιατρικής Κοινότητας εκδηλώνεται και με την αναγγελία κατάργησης της ιατρικής συνταγογράφησης του αντιγριππικού εμβολίου.

Όταν αυτές οι αμφιλεγόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, εισαγάγονται εσπευσμένα παρά τις εκδηλούμενες αντιδράσεις εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, είναι σαφές ότι επιδιώκεται η δημιουργία τετελεσμένων, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα να αποκατασταθούν από τους επόμενους διαχειριστές, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Το σίγουρο είναι ότι με τους επιχειρούμενους νομοθετικούς πειραματισμούς και την αναπόφευκτη υποβάθμιση του ποιοτικού επιπέδου της παρεχόμενης δημόσιας περίθαλψης, ο χώρος της Υγείας αναμένεται να μετατραπεί σε «καμένη γη» για τους πολίτες, οι οποίοι πλέον θα επιβαρύνονται προσωπικά με το κόστος των υπηρεσιών υγείας, τις οποίες έχουν ακριβοπληρώσει και εξακολουθούν να πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας.

Η Ιατρική Κοινότητα με τις επανηλειμμένες παρεμβάσεις των Φορέων της, προσπάθησε και προσπαθεί να αποτρέψει το φαινόμενο της «καμένης γής» στην Υγεία.

Το γεγονός ότι το διαβόητο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη κατατέθηκε στη Βουλή με αυτούσιες της επίμαχες διατάξεις χωρίς να ληφθούν υπ'όψη οι τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις της Ιατρικής Κοινότητας, αποδεικνύει ότι η δημόσια διαβούλευση που εξαγγέλθηκε υπήρξε προσχηματική με ειλημμένες ήδη τις αποφάσεις.

Σε αυτή την πρακτική των τετελεσμένων, η προάσπιση της ποιότητας περίθαλψης των πολιτών και η διασφάλιση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης των ιατρών, είναι ζήτημα εγρήγορσης και διαρκούς αγωνιστικής ετοιμότητας.

Ως μόνος τρόπος πλέον για να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι οι νομοθετική κινητικότητα που μετατρέπει την Υγεία σε «καμένη γή», προβάλει η κοινωνική κινητοποίηση όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επιχειρούνται ανάλογοι νομοθετικοί πειραματισμοί.

Ας καταστεί κοινή συνείδηση ότι η Υγεία ως το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, αποτελεί πρώτιστα ζήτημα κοινωνικής ευθύνης.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69