tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η πρόληψη του καρκίνου αποτελεί ευθύνη όλων μας

papacharalabous

Μήνυμα του Προέδρου του παραρτήματος Βεροίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, γυναικολόγου Ευαγγέλου Παπαχαραλάμπους

Με την ευκαιρία της θέσπισης της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, έγιναν στη διεθνή κοινότητα εκτενείς εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου. Υπενθυμίζω ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί μήνα αφύπνισης και μάχης ενάντια στον καρκίνο, που στη χώρα μας συνδυάζεται και με την θρησκευτική εορτή του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών στις 7 Φεβρουαρίου. Φέτος οι αντι-καρκινικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα ανά την επικράτεια από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, καθώς και από τους Συλλόγους Καρκινοπαθών, έτυχαν περιορισμένης προβολής λόγω του γεγονότος ότι η διεθνής ημέρα κατά του καρκίνου συνέπεσε με την ημέρα της γενικής απεργίας.

Το επίσημο κράτος διατήρησε μία στάση ουδετερότητας, έως και αποστασιοποίησης θα μπορούσε να πει κανείς, με την σχεδόν αποφυγή της αναφοράς της ημέρας κατά του καρκίνου.

Με λύπη, βεβαίως, παρατηρήσαμε ότι τα ευρεία ΜΜΕ σχεδόν αποσιώπησαν το όλο γεγονός. και ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τα τετριμμένα της πολιτικής επικαιρότητας, αφού άλλωστε αυτά φαίνεται ότι ανεβάζουν την ακροαματικότητα.

Η εμφανής λοιπόν έλλειψη κεντρικού συντονισμού και πρωτοβουλίας καθιστά ακόμα πιο σημαντικό το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία αποπειράται να καλύψει αυτό το κενό ενημέρωσης και δράσης που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί, εβρισκόμενη στο πλευρό του ασθενούς από το 1957.

Εμείς, το παράρτημα Βεροίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, συνεχίζουμε το επί δεκαετίες έργο μας, μαχόμαστε στις επάλξεις, και οραματιζόμαστε την ημέρα που θα κατανικήσουμε την επάρατη νόσο. Καταρτίζουμε πρόγραμμα ενημερωτικών δράσεων και εκπομπών με την πολύτιμη συνεργασία των τοπικών ΜΜΕ σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, στηρίζουμε το ρόλο των συλλόγων καρκινοπαθών της περιοχής μας και προσδοκούμε τη συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς, εκκλησιαστικούς, ιδιωτικούς και επιστημονικούς φορείς.

Καλούμε τα μέλη της τοπικής κοινωνίας μας, να μην καταθέσουν τα όπλα. Να μην δεχθούν να συμβιβαστούν με το αποκαρδιωτικό γεγονός της γενικότερης έλλειψης των διαθέσιμων πόρων υγείας. Ζητούμε την αφύπνιση του πληθυσμού μας, με τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στις δράσεις μας, και κυρίως με την συμμετοχή στις ομάδες εθελοντών και φίλων του παραρτήματός Βεροίας της Ελληνικής Αντικαρκινκής Εταιρίας.

Αλλά κυρίως ευελπιστούμε στην κατανόηση ότι το πρώτο και σημαντικότερο ίσως βήμα στη μάχη κατά του καρκίνου αποτελεί η έγκαιρη πρόληψη. Και ειδικά τώρα, στις δύσκολες εποχές που ζούμε στη χώρα μας, και σε συνδυασμό με την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου, επιβάλλεται ότι η πρόληψη του καρκίνου δεν αποτελεί υπόθεση μόνο των κρατικών φορέων, αλλά αποτελεί υπόθεση όλων. Δεν υπάρχει δικαιολογία στην άγνοια σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης του καρκίνου. Το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε εμείς, οι κάτοικοι μιας τόσο βεβαρυμμένης περιοχής, είναι να αποβάλουμε τις βλαβερές συνήθειες και να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ξεκινώντας με την αποφυγή του καπνίσματος, την ισορροπημένη διατροφή, την τακτική άθληση. Αυτό που πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του καθενός από εμάς σε καθημερινή βάση είναι το κατά πόσον μπορεί σε ατομικό επίπεδο να αποφύγει να επιβαρύνει όχι μόνο την υγεία του, αλλά και την υγεία των γύρω του. Επομένως σε τελική ανάλυση, ο πολίτης πρέπει να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την ευθύνη για την υγεία του, κατανοώντας την δυσχέρεια του κράτους στο να παρέχει πάντα επαρκή προστασία. Δεν πρέπει λοιπόν να αγνοούμε τις ευθύνες που όλοι μας έχουμε σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο στον τομέα αυτό.

Έχουμε περάσει στην εποχή της ενεργούς πρόληψης, και οφείλουμε να κινούμαστε πλέον στο πλαίσιο αυτό. Ας κατανοήσουμε ότι η καταπολέμηση του καρκίνου απαιτεί υπευθυνότητα, αυτοσεβασμό και αυτοέλεγχο, ποιότητες τις οποίες εμείς, ο λαός που πρώτος προσέγγισε με επιστημονισμό την ιατρική, ο λαός του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού και του Αριστοτέλη, οφείλουμε να κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε.

Βρισκόμαστε εδώ επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι μαζί μπορούμε βήμα-βήμα να νικήσουμε στη δύσκολη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία σας χρειάζεται. Σας περιμένουμε στις δράσεις μας.

Εκ μέρους του Παραρτήματος Βεροίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.
Ο Πρόεδρος
Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69