tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Διαδοχική εφημέρευση των δυο νοσοκομείων προτείνουν οι γιατροί της Βέροιας

dimotiko giatroi

Η διαδοχική εφημέρευση των νοσοκομείων Βέροιας - Νάουσας είναι το αίτημα των γιατρών της Βέροιας για να υπάρχουν ασφαλείς εφημερίες και υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αυτό τόνισαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, στο θέμα που μπήκε προς συζήτηση και αφορούσε τα προβλήματα στο Νοσοκομείο. Οι γιατροί τόνισαν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι οι προσλήψεις προσωπικού αλλά αφού αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, θα πρέπει οι δυο μονάδες να συνεργαστούν για να λειτουργήσουν καλύτερα.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου.

Την κουβέντα άνοιξε ο πρόεδρος τους Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε: "Το νοσοκομείο πάντα είχε προβλήματα αλλά τα κάλυπτε η υπερπροσπάθεια των εργαζομένων. Τώρα ο κόσμος έφτασε στο χτένι. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κλειστός ο Χειρουργικός Τομέας. Αν συνέβαινε κάτι μεγάλο τι θα γινόταν;"

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου υπογράμμισε: "Κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες στις δομές της δημόσιας υγείας. Παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, αυτοί οι άνθρωποι περνάνε δύσκολες στιγμές και η αντοχή του ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια. Το Υπουργείο θέλει να καλύψει κενά που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά άρχισαν διορισμοί. Υπάρχει ένα πρόστιμο της χώρας 150 εκατομμύρια ευρώ επειδή κάποιοι γιατροί δούλεψαν παραπάνω από όσο έπρεπε. Υπάρχει μια αντίφαση, από την μια μας λένε να μην κάνουμε προσλήψεις και από την άλλη μας ρίχνουν πρόστιμα. Θα ζητήσουμε με αυτά τα λεφτά να κάνουμε προσλήψεις. Καμιά συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει στο υπουργείο για νοσοκομεία σαν της Βέροιας και της Νάουσας. Είναι τραγικό να μένει Νοσοκομείου σαν της Βέροιας χωρίς Χειρουργικό Τομέα. Επίσης προτείνω να στείλουμε επικαιροποιημένη κατάσταση με τις εφημερίες Ακόμη, μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει συντεταγμένα με φορείς από όλο το νομό. Η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα γι αυτό αυξήσαμε τα κονδύλια στον προϋπολογισμό".

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης επεσήμανε: "Τα προβλήματα μεγαλώνουν όσο η στρόφιγγα της χρηματοδότησης κλείνει. Χαίρομαι που άκουσα την κ. Καρασαρλίδου να λέει ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την υγεία".

Ο Πρόδρομος Προδρομίδης, μέλος της διοίκησης του Νοσοκομείου, εκπρόσωπος των γιατρών, τόνισε: "Είναι λίγοι και κουρασμένοι οι γιατροί και σε Βέροια και σε Νάουσα. Αυτοί οι γιατροί είναι και απλήρωτοι. Πάγιο αίτημά μας είναι η στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και στα δυο νοσοκομεία με στόχο την ασφαλή εφημερία τους. Προβλήματα που δημιουργούνται σε μια από τις δυο μονάδες δεν μπορούν να λυθούν με την κατασπάραξη της άλλης μονάδας. Αυτός ο διάλογος λείπει. Στις συσκέψεις σας ποτέ δεν κλήθηκε στέλεχος από το Νοσοκομείο της Νάουσας".

Ο κ. Τριανταφύλλου, μέλος του Χειρουργικού τομέα Βέροια σημείωσε: "Κανείς μας δεν θέλει να κλείσει το Νοσοκομείο Νάουσας. Εμάς μας ενδιαφέρει η ασφαλής εφημερία κι όχι μόνο να υπάρχουν απλά ανοιχτά νοσοκομεία. Μέχρι 31/12/2016 δεν θα διοριστεί κανείς μόνιμος γιατρός. Αλλά και αν γινόταν, χρειαζόταν πρόσληψη 150 γιατρών. Με ποιους θα δουλέψει το νέο κτίριο; Για τις εφημερίες, να καθίσουμε να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η Βέροια μέχρι που η Νάουσα και να υπάρχει διαδοχική εφημερία".

Ο κ. Κυρητόπουλος γιατρός του νοσοκομείου Βέροιας τόνισε: "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους γιατρούς της Νάουσας και έχουμε διάθεση να συνεργαστούμε μαζί τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να γίνει η διαδοχική εφημέρευση. ΄Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί η Νάουσα να ακολουθήσει την διαδοχική εφημέρευση. Το νοσοκομείο που εργάζομαι δεν είναι στελεχωμένο και η εφημερίες που κάνουνε είναι εγκληματικά επικίνδυνες. Είναι ευλογία να υπάρχουν δυο μονάδες στο νομό και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για να θεραπεύουμε τον κόσμο. Όταν θα έρθει το ανεύρυσμα και δεν θα έχω χειρουργό τι θα κάνω; Αλχημείες πάνω στους ανθρώπους μας; Η πρόταση είναι συγκεκριμένη, διαδοχική εφημερία των δυο νοσοκομείων".

Ο κ. Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας πρόσθεσε: "Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, αντί να λύσουν προβλήματα, τα αύξησαν. Το προσωπικό, ακόμη κι ένα νοσοκομείο να γίνει στο νομό, δεν επαρκεί. Η θέση μας είναι να γίνουν προσλήψεις. Επίσης υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένας υγειονομικός σχηματισμός στην Ημαθία. Δεν επαρκούν τα κρεβάτια της Βέροιας και δεν πρέπει να χαθούν τα κρεβάτια της Νάουσας. Οι βασικές κλινικές πρέπει να κάνουν ασφαλείς εφημερίες σε κάθε νοσοκομείο. Οι άλλες να λειτουργούν το πρωί και να εφημερεύουν εναλλάξ σε Βέροια και Νάουσα".

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Γιάννης Βογιατζής είπε: "Έχουμε απώλειες, οι άνθρωποι που αποχωρούν δεν αντικαθίστανται. Εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της εφημερίας. Από το Νοσοκομείο Βέροιας λείπουν 45-46 γιατροί. Την περίοδο της κρίσης, η προσέλευση του κοινού αυξήθηκε κατά 30%. Η Νάουσα εξυπηρετεί έναν κόσμο 10.000. Η Βέροια εξυπηρετεί κόσμο 140.000. Η ανάγκη του νομού για κρεβάτια αγγίζει τα 400. Θέλουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Τα δυο νοσοκομεία πρέπει να συνεργαστούν. Προσλήψεις δεν γίνονται, άρα με την υπάρχουσα κατάσταση πρέπει να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίας υγείας. Το Νοσοκομείο Βέροιας δοκιμάστηκε σε δυο μεγάλα συμβάντα και ανταπεξήλθε. Πρέπει να το βοηθήσουμε.Σε λίγο καιρό, θα πρέπει οι γιατροί να εφημερεύουν μόνο μια φορά την εβδομάδα. Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει αυτό. Πρέπει να δούμε το θέμα της διαδοχικής εφημερίας, μήπως και μας λύσει το πρόβλημα".

Η ακτινολόγος κ. Ζωίτσα τόνισε: "Προσλήψεις δεν θα γίνουν. Με δυο αναισθησιολόγους πώς μπορεί να υποστηριχθεί ο χειρουργικός τομέας. Θα γίνουν ελάχιστα χειρουργεία".

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείο Βέροιας Ηλίας Καλαϊτσίδης υπογράμμισε: "Σήμερα από τις 82 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 48. Από τους 36 ειδικευόμενους έχουμε 68. Έχουμε 137 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού".

Η κ. Μαγουλά, διευθύντρια της Αιμοδοσίας, που αναπλήρωσε την διοικήτρια τόνισε: "Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την 3η ΥΠΕ για να βρούμε γιατρούς".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69