tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ξεκινά την Παρασκευή στην Βέροια ημερίδα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις – Κούτρας: «Βασικό το πλύσιμο των χεριών»

Ημερίδα λοιμωξιολογείας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουνίου στην Βέροια. Θέμα της οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και πολυανθεκτικοί μικροοργανισμοί. Για το θέμα της ημερίδας μίλησε στα μέσα ενημέρωσης ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας Χρήστος Κούτρας.

«Είναι μια ημερίδα που θέλαμε πολύ τα τελευταία χρόνια να κάνουμε. Καταλήξαμε στο θέμα που είναι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και πολυανθεκτικοί μικροοργανισμοί. Ορισμένες χώρες τις Ευρώπης όταν βλέπουν Έλληνα ασθενή, τον βάζουν σε ειδικούς θαλάμους για να δουν αν έχει πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι μεγάλο διεθνές πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις. Έχουμε πολλούς ασθενείς με χαμηλό άμυνα οργανισμού, όπως πχ καρκίνο, Aids, με μεγάλη ευπάθεια και έτσι δημιουργούνται πολυανθεκτικοί οργανισμοί» σημείωσε ο κ. Κούτρας.

Μιλώντας για τις αιτίες που δημιουργούνται οι πολυανθεκτικοί οργανισμοί, ο κ. Κούτρας είπε: «Τα αντιβιοτικά πάμε σιγά σιγά να τα ακυρώσουμε αν δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε με θεμέλια και αρχές. Δεν γίνεται σωστή χρήση (να μην δίνεται με το παραμικρό αντιβιοτικό). Να γίνει σωστή εκπαίδευση σε κάθε κλινική. Αν κάνουμε σωστή χρήση θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε. Αλλιώς δημιουργούνται πολυανθεκτικοί οργανισμοί και μεταδίδονται στην ανθρώπινη κοινότητα. Η νοσοκομειακή λοίμωξη δημιουργεί τα εξής: αυξάνεις την χρήση αντιβιοτικών, αυξάνεται η νοσηλεία του και οι δαπάνες, υπάρχει ψυχολογική επιβάρυνση του αρρώστου» είπε ο κ. Κούτρας.

Για τους σκοπούς της ημερίδα αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, ο κ. Κούτρας σημείωσε: «Η ημερίδα έχει σαν σκοπό το τι μέτρα πρέπει να πάρει ένα νοσοκομείο για να μειωθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την γνώση ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχα προϊόντα. Τα χέρια είναι υπεύθυνα για την μετάδοση των μικροοργανισμού. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που εστίασε στο πλύσιμο των χεριών ζητώντας από τους συνεργάτες του να πλένουν τα χέρια τους με βραστό νερό. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τις νοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά στόχος μας είναι να τις μειώσουμε στο 50%. Επίσης θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο της κλινικής μας επίπεδα πανεπιστημιακού επιπέδου και πριν φύγω να γίνει η παθολογική κλινική της Βέροιας πανεπιστημιακό παράρτημα και να έρχονται φοιτητές να παρακολουθούν».

Η Διευθύνουσα του Νοσοκομείου Μαρία Παπαϊωάννου είπε ότι μεγάλη τιμή για την Βέροια που φιλοξενεί ένα τόσο σημαντικό συνέδρια και πρόσθεσε ότι η νοσηλευτική υπηρεσία θα στηρίξει αυτή την εκδήλωση. «Οι γιατροί δεν μπορούν χωρίς εμάς και εμείς δεν μπορούμε χωρίς αυτούς» είπε η κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι μείζων πρόβλημα.

Ο Κώστας Φωτιάδης, προϊστάμενος νοσηλευτικού προσωπικού είπε αυτός και οι συνάδελφοί του στηρίζουν αυτή την εκδήλωση. Επίσης πρόσθεσε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να τηρεί όλες τις οδηγίες των γιατρών ώστε να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο χωρίς κάποια...προίκα.

Την ευθύνη της οργάνωσης έχουν η Παθολογική Κλινική Γ.Ν. Ημαθίας- Μονάδα Βεροίας και η Εταιρεία Παθολογίας Β. Ελλάδος ενώ η διημερίτει βρίσκεται υπό την αιγίδα:

- Εταιρείας Παθολογίας Β. Ελλάδος
- Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας
- 3ης & 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας
- Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας
- Δήμου Βέροιας

Πρόγραμμα

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69