tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Προσωρινό «λουκέτο» βάζουν τέσσερις κλωστοϋφαντουργίες

Σβήνουν μία μία οι μηχανές της κλωστοϋφαντουργίας, ενός πολύπαθου κλάδου που, αν και συρρικνώθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της κρίσης, εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών μεταποιητικών εξαγωγών και διοχετεύοντας το 70% της παραγωγής του στις διεθνείς αγορές.

Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, τέσσερις ιστορικές κλωστοϋφαντουργίες, που υπέστησαν ισχυρές αναταράξεις τα προηγούμενα χρόνια και κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή μέσα από μια σειρά αναδιαρθρώσεων, ανακοίνωσαν αναστολή εργασιών, θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας περισσότερους από 600 εργαζομένους. Στις 18 Μαρτίου έσβησαν οι μηχανές στα εργοστάσια της ιστορικής Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, που με διάφορες νομικές μορφές λειτουργεί από το 1964 και σήμερα απασχολεί συνολικά 161 εργαζομένους (87 στον όμιλο και άλλους 74 στην εταιρεία).

Η «Βαρβαρέσος»

Τέσσερις ημέρες αργότερα, απόφαση για αναστολή εργασιών πήρε και η διοίκηση της «Βαρβαρέσος». Η βορειοελλαδίτικη κλωστοϋφαντουργία, που απασχολεί 227 εργαζομένους, έκλεισε τα εργοστάσιά της στη Νάουσα, η παραγωγή των οποίων εξάγεται σε ποσοστό 70%.

Η «Φιερατέξ»

Προχθές, την ένταξη της πλειονότητας του προσωπικού της στο πρόγραμμα αναστολής σύμβασης εργασίας από την 1η Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου 2020 ανακοίνωσε και η κλωστοϋφαντουργία «Φιερατέξ». «Για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, η εταιρεία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας», αναφέρει η «Φιερατέξ» στην ανακοίνωσή της, ενώ όσον αφορά τις συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάστασή της υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας».

Η «Επίλεκτος»

Την ίδια ημέρα, 1η Απριλίου, απόφαση για αναστολή εργασιών έλαβε και η «Επίλεκτος». Η ιστορική κλωστοϋφαντουργία, που ξεκίνησε από μια μονάδα παραγωγής βαμβακονημάτων στα Φάρσαλα το 1970, κατάφερε να μετεξελιχθεί σε μια από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου και να αντέξει στα χρόνια της κρίσης της ελληνικής οικονομίας εξάγοντας το 70% της παραγωγής της, κλείνει τα εργοστάσιά της επίσης για 45 ημέρες. Οι 200 εργαζόμενοι της εταιρείας, με εξαίρεση κάποιο προσωπικό ασφαλείας για τη συντήρηση του εργοστασίου, τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αναμένεται σήμερα.

«Σταδιακά, μέρα με τη μέρα, οι παραγγελίες μειώνονται. Πήραμε την απόφαση για αναστολή έχοντας προμηθεύσει τους πελάτες μας για αυτόν τον μήνα», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευριπίδης Δοντάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα της κρίσης του κορωνοϊού. «Θα χρειαστούμε στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθουμε στην κατάσταση στην οποία ήμασταν τον Ιανουάριο του 2020. Θα πρέπει να βρούμε μια κοινή στρατηγική που θα αλλάξει την οικονομία. Να επιδοτήσουμε την εργασία στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση. Με ακριβό ρεύμα και υψηλές εισφορές δεν μπορεί να σταθεί η οικονομία», επισημαίνει ο κ. Δοντάς.

Οσον αφορά γενικότερα τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να επανέλθει στην Ευρώπη, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα ως τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που παράγει βαμβάκι.

Πηγή: Καθημερινή

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69