tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Τι ισχύει τις Κυριακές του Δεκέμβρη και το δώρο των εργαζομένων

Το Χριστουγεννιάτικο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ξεκινά από την Τετάρτη 18 Δεκεμεμβρίου  σύμφωνα με  το πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου της  Βεροιας.

Για την λειτουργία των καταστήματων την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου  η ΕΣΕΕ με σχετική εγκύκλιο αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ 1 του  ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την  Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.  Η συγκεκριμένη Κυριακή, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές του ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με προτεινόμενο ωράριο , από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Στην Εγκύκλιο της ΕΣΕΕ αναφέρονται  μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Λειτουργία Καταστημάτων κατά τις Κυριακές του Δεκέμβρη

«Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 4177/2013, όπως ισχύει σήμερα, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές θα λειτουργήσουν –πάντα προαιρετικά- κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, ήτοι στις 15 και 22 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, καθώς και στις 29 Δεκεμβρίου 2019, τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές καθορίζεται  ως προτεινόμενο από τις 11:00 έως τις 20:00, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 2224/1994.  Εφόσον υπάρχουν Εμπορικοί Σύλλογοι που επιθυμούν παρέκταση αυτού του ωραρίου, μπορούν να υποβάλλουν και πάλι αντίστοιχο αίτημα στο τοπικό Περιφερειακό Συμβούλιο (άρθρο 186 ν. 3852/2010).

Σε συνέχεια των ως άνω, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν τις Κυριακές των εορτών που τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα να είναι ανοιχτά (15 και 22 και 29 Δεκεμβρίου) θα αμειφθούν, κατά τις κείμενες διατάξεις με προσαύξηση 75% της προβλεπόμενης αμοιβής τους.  Σε ότι αφορά το ρεπό τους, δικαιούνται αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν και όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο.  Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης (παρ. 2 άρθρο 10 ΒΔ 748/1966).

Παράλληλα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 59635/13-12-2017 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, η 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων) έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική ημέρα αργίας (μέχρι τότε ήταν εθιμική και προαιρετική).  Κατά συνέπεια, κατά την συγκεκριμένη ημέρα, τα καταστήματα θα είναι κλειστά.  Κλειστά επίσης θα είναι, όπως κάθε χρόνο εθιμικά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Καταβολή δώρου εργαζομένων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρο.  Για τον σχετικό υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή καθ’ όλη την ως άνω χρονική περίοδο, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με 1 μηνιαίο μισθό.  Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι/ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου.

Απαραίτητο είναι επίσης να υπενθυμίσουμε την τελευταία ημέρα κατά την οποία πρέπει να καταβληθεί το δώρο, δηλαδή η 21η Δεκεμβρίου, η οποία όμως φέτος συμπίπτει με ημέρα Σάββατο.  Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα (και μάλιστα με την διαδικασία του αυτοφώρου) και το μόνο που δεν χρειάζονται αυτήν την εποχή οι επιχειρήσεις μέλη μας, είναι αχρείαστα πρόστιμα και ποινές που δεν εξυπηρετούν κανέναν, ούτε την επιχείρηση, ούτε τους εργαζόμενους.

Η ΕΣΕΕ, ελπίζει ότι το θετικό κλίμα που αυτήν την στιγμή υπάρχει στην αγορά θα ενισχυθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι».

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69