tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παράθυρο για φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης από το φθινόπωρο

«Παράθυρο» για φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης από το επόμενο φθινόπωρο, αφήνει η παραδοχή του οικονομικού επιτελείου ότι το μέτρο τη εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης απέτυχε.

Οχι μόνο πάγωσαν επί δύο χρόνια χιλιάδες νοικοκυριά, όχι μόνο πνίγηκε η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις από την αιθαλομίχλη, αλλά κατέρρευσαν και τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο.

Το «συγγνώμη λάθος» της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φόρων και κατά συνέπεια στη μείωση και της τιμής αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης ώστε από τον Οκτώβριο και μετά να αυξηθεί η κατανάλωση σε χιλιάδες κτίρια που είχαν κλείσει τους καυστήρες για λόγους οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Υστέρηση που δεν καλύπτεται από την αύξηση των εισπράξεων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο που προέκυψαν μετά την εκρηκτική αύξηση του φόρου κατά 450%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

- Τη χειμερινή σεζόν 2012-2013, στη διάρκεια της οποίας ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε από τα 6 λεπτά στα 33 λεπτά το λίτρο και εξισώθηκε με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

- Την περίοδο Οκτωβρίου 2013 - Απριλίου 2014 σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,94%, σε σύγκριση με την περίοδο Οκτωβρίου 2012 - Απριλίου 2013.

- Τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης περιορίστηκε, ουσιαστικά, στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί την περίοδο 2011-2012, με συνέπεια τη σημαντική πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά ποσοστό 66%. Κι ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν από τα 185,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2012, στα 295,3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-2013 και στα 333,2 εκατ. ευρώ φέτος, οι επιπλέον εισπράξεις που προέκυψαν ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις σημαντικές απώλειες που υπήρξαν το ίδιο διάστημα από τον ΦΠΑ, λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα τα έσοδα που χάθηκαν από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Με το επιχείρημα αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα διαπραγματευθεί το φθινόπωρο με την τρόικα τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Στον αντίποδα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13% «ζέστανε» την κατανάλωση και ενίσχυσε τα ταμεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πενταμήνου, τα έσοδα από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, όπου περιλαμβάνεται η εστίαση, εμφανίζουν υπέρβαση 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο..

πηγή: www.imerisia.gr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69