tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Από 24 ως 100 δόσεις η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου

xrimata

Ένα νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία και τα Ταμεία έχει καταστρώσει η κυβέρνηση με στόχο να το διαπραγματευτεί με την τρόικα, η οποία έως τώρα αντιδρά στις προσπάθειες για αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, παρότι έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε 3.380.358 φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία αλλά και σε 1.243.000 ασφαλισμένους με οφειλές στα Ταμεία, να ξεχρεώσουν καταβάλλοντας δόσεις που θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100, με το χρονικό ορίζοντα εξόφλησης που μπορεί να φτάσει –υπό περιπτώσεις- και στο 2023.

Η βασική καινοτομία του κεντρικού σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα «Νέα», είναι η ειδική μεταχείριση όσων φορολογουμένων μέχρι το 2010 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έγιναν κακοπληρωτές όχι από επιλογή αλλά κατ' ανάγκη, εξαιτίας της κρίσης.

«Τα 24 τρίμηνα της ύφεσης έχουν διαλύσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους», αναγνωρίζει στέλεχος κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η τρόικα παρακολουθεί αριθμούς.

Συνολικά 1,518 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία πέρσι, με το φοροκυνηγητό του Θεοχάρη να έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Ήδη φέτος μέχρι τον Ιούνιο έχουν μπει στο ταμείο 1,733 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Τα χρήματα όμως μπαίνουν στο κρατικό ταμείο όχι από τις ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων αλλά κυρίως από κατασχέσεις και από την άτυπη δυνατότητα που είχε δώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους να πληρώνουν έναντι ότι έχουν κάθε μήνα, χωρίς ρύθμιση.

Το σχέδιο που προκρίνεται με σύμπνοια, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει:

1. Κλιμάκωση δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα οικονομικά του υπόχρεου. Θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100.

2. Ειδική μέριμνα για όσους δημιούργησαν ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 και μετά. Στα χρόνια της κρίσης δηλαδή, όπου ισορροπίες ζωής ανατράπηκαν για εκατομμύρια πολίτες. Θα είναι αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις,με δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους έως και το 2023.

3. Ελάχιστη δόση, η οποία ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στα50 ευρώ.

4. Κεφαλαιοποίηση οφειλών έως το φετινό καλοκαίρι. Όλα τα συσσωρευμένα χρέη κεφαλαιοποιούνται και αντιμετωπίζονται ενιαία.

5. Διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, η Φορολογική Διοίκηση θα διαγράφει μέρος των προσαυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,7% αλλά και πρόστιμα που ξεκινούν από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνουν το 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

6. Ισχυρό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης οφειλών πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες. Η εφάπαξ εξόφληση φόρων εντός των αρχικών προθεσμιών έχει προταθεί να συνοδεύεται από αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα έκπτωσης από το 1,5% στο 5%. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακόμα και σήμερα την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, θα έχουν πλέον και ένα υπολογίσιμο κίνητρο να το κάνουν.

Πηγή: www.newmoney.gr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69