tsakiridis ban july21

Δείτε το φυλλάδιο προσφορών!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 fancy jewelry store

access ban20

Πανάκριβος αποδεικνύεται ο «φτηνότερος» φόρος ακινήτων

akinita

Πανάκριβος αποδεικνύεται ο «φτηνότερος», όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, νέος φόρος ακινήτων. Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) απέδειξε ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι ακριβότερος κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της επιβάρυνσης οικοπέδων και χωραφιών, αλλά και κάποιων λαθών από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων κατά τη συμπλήρωση του Ε9.

Από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο «αντιλήφθηκε» πόσο ακριβός είναι ο νέος φόρος, ξεκίνησαν και τα σενάρια μείωσης του τελικού λογαριασμού, ακόμα και με μια οριζόντια μείωση 5% σε όλα τα εκκαθαριστικά.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνονται, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν ότι ακόμα είναι νωρίς να υπάρξει σχετική απόφαση.

Ο «λάθος» υπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών θα κοστίσει ακριβά σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ήδη από χθες ξεκίνησαν σταδιακά να αναρτώνται στο TAXIS τα παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Τα λάθη πληρώνονται

Παράλληλα, σε ακόμα μία ένδειξη «κοινωνικής ευθύνης», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε, στις περιπτώσεις που έχουν γίνει λάθη ή υπάρχουν ασάφειες, ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση το δυσμενέστερο για τους ιδιοκτήτες σενάριο.

Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 1ου ορόφου δεν συμπλήρωσε τη σχετική στήλη του Ε9, ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση το συντελεστή του 6ου ορόφου! Αντίστοιχα στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων με κτίσμα, οι οποίοι δεν ανέφεραν στο Ε9 τη χρήση του, η Εφορία το θεωρεί αυτόματα ως κατοικία και πενταπλασιάζει το φόρο του αγροτεμαχίου.

Σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να δικαιολογήσει την «τιμωρητική» τακτική που ακολουθεί, υπηρεσιακοί παράγοντες έλεγαν ότι επιλέχθηκε ο φόρος να υπολογιστεί με βάση την επαχθέστερη για το φορολογούμενο εκδοχή, προκειμένου να δοθεί πρόσθετο κίνητρο στους πολίτες να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9.

Ωστόσο, τόσο ο λάθος υπολογισμός των συνολικών εσόδων που θα επιφέρει ο φόρος, αλλά και η χρήση του δυσμενέστερου σεναρίου όπου υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, αποδεικνύουν την πολυπλοκότητα του φόρου, αλλά και την προχειρότητα στο σχεδιασμό του.

Σύμφωνα με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, προκύπτει ότι τα 11 λάθη και παραλείψεις στο Ε9 που «φουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

1 Εμπράγματα δικαιώματα. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει «κατά πλήρη κυριότητα» στο φορολογούμενο, ακόμα και αν έχει δηλωθεί επικαρπία, εφ' όσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

2 Ποσοστό συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, ελήφθη σαν δεδομένο ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

3 Οροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

4 Επικαρπωτής. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

5 Επικαρπωτής (νομικό πρόσωπο). Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

6 Γεωγραφική θέση αγροτεμαχίου. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η υψηλότερη Αρχική Βασική Αξία γης (ΑΒΑ) του νομού όπου ανήκει, για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

7 Νομός αγροτεμαχίου. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη «Τ.Ο. αρχικό» του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και το δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη «Τ.Ο. αρχικό» του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

8 Κτίσματα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

9 Πρόσοψη αγροτεμαχίου. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

10 Οικόπεδα. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες της μιας ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ. Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) λαμβάνονται αυτοί από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

11 Οικισμοί. Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του «Σ.Ο. τελικό» ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.

Διορθώσεις κατόπιν εορτής

Οσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ότι ο λογαριασμός είναι παραφουσκωμένος λόγω λαθών ή παραλείψεών τους στις δηλώσεις Ε9, θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Αυγούστου.

Στη συνέχεια να περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για τροποποιητικές δηλώσεις ώστε να υποβάλουν, χωρίς κυρώσεις, τροποποιητική δήλωση όπου θα διορθώσουν τα σφάλματα.

Θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση του φόρου, μετά την οποία θα γίνει συμψηφισμός με τα καταβεβλημένα ποσά. Ωστόσο, αν οι διορθώσεις οδηγήσουν σε μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, τότε θα διεξαχθεί φορολογικός έλεγχος. Επιπλέον, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος του συμψηφισμού ούτε και ο χρόνος που θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για τις διορθωτικές δηλώσεις.

πηγή: www.enet.gr 

H iRepair σας περιμένει στην Βέροια!

100% Ελληνικά χειροποίητα κοσμήματα!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69