tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 5ου Νηπιαγωγείου στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Την Τρίτη 28-3-2023 και Τετάρτη 29-32023 οι μαθητές/τριες, των τεσσάρων τμημάτων του 5ουΝηπιαγωγείου Βέροιας,  επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς :Τσαμήτρου Ελένη, Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου,  Αραπάκη Αντωνία, Τόλιου Ελένη, Σιμοπούλου Γεωργία,  Μπερμπερίδου Χρυσούλα, Κλαπαδώρα Κυριακή, Απόσογλου Δώρα,  στα πλαίσια του Πολιτιστικού προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονούν κατά το τρέχον σχολικό έτος  με τίτλο: « Μικροί Λαογράφοι γνωρίζουν τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας».

Ο Τάκης Γεωργίου τους υποδέχτηκε και τους ενημέρωσε για τις δράσεις και τις  δραστηριότητες του συλλόγου, την ιστορία του Συλλόγου, τον άοκνο αγώνα του ίδιου και του Συλλόγου για διατήρηση και διάσωση της βλάχικης γλώσσας και της βλάχικης Παράδοσης. Τόνισε ιδιαίτερα την ιστορία των Βλάχων, τις πράξεις αλτρουισμού και φιλοπατρίας, με τις πλούσιες δωρεές τους από αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τον πολιτισμό, και αναφέρθηκε ονομαστικά σε Βλάχους ευεργέτες της πόλης μας.

 Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  ξεναγήθηκαν από κυρίες του Τμήματος Γυναικών του Συλλόγου.  Εντυπωσιάστηκαν όλοι από την περιήγηση στον χώρο που είναι γεμάτος με σπάνια μουσειακά εκθέματα βλάχικου Πολιτισμού και Παράδοσης. Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον για τα σπάνια αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι άνθρωποι,  κατανοώντας την χρησιμότητα και την προσφορά τους στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους μαθητές:  η αρχιτεκτονική του κτιρίου, η βιβλιοθήκη, το φωτογραφικό υλικό, ο  αργαλειός, τα πολλά υφαντά, τα  χειροποίητα παπούτσια  οι υφαντές ποδιές , τα μεταξωτά φορέματα.

Οι ερωτήσεις των παιδιών απλές και αυθόρμητες και ο θαυμασμός στα μάτια τους έκδηλος για όσα αντίκριζαν.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές για τις παραδοσιακές φορεσιές, με  τις οποίες ντύθηκαν και ακολούθησαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η κ. Τσαμήτρου, Προϊσταμένη του 5ου Νηπιαγωγείου, αξιοποιώντας παιδαγωγικά το βλάχικο τραγούδι με μορφή animation, ζήτησε τη συνδρομή του κ Γεωργίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε θερμά, προτείνοντας βλάχικα τραγούδια για παιδιά. Ο κ. Γεωργίου τραγούδησε βλάχικα τραγούδια  κάνοντας την απαραίτητη  μετάφραση για να είναι κατανοητά στους μικρούς μαθητές.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και κυρίες του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς βλάχικους χορούς στην αίθουσα διδασκαλίας χορού του Συλλόγου. Το ενδιαφέρον των παιδιών εστιάστηκε στο γνωστό σε όλους βλάχικο τραγούδι  τη «Ζαχαρούλα» και δοκίμασαν τις  χορευτικές τους ικανότητες υπό την καθοδήγηση της Πίσκου Αναστασίας.

Οι μαθητές, ευχαριστημένοι από τον διδακτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της ξενάγησης, πρόσφεραν στα μέλη του συλλόγου  ζωγραφιές, ευχαριστώντας τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας για τη βλάχικη φιλοξενία.  Οι κυρίες με τη σειρά τους προσέφεραν κεράσματα στα παιδιά.

Οι μαθητές αναχώρησαν ενθουσιασμένοι από τον βιωματικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης και πολύ ευχαριστημένοι, από τις  χρήσιμες γνώσεις και  πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν, από την επαφή τους με την πολιτιστική κληρονομιά και Παράδοση των Βλάχων.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69