tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ιδρύονται Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών μέσω Τεχνολογίας

Πιλοτικό Πρόγραµµα Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών µέσω Τεχνολογίας θεσπίστηκε με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας που συμπεριλήφθηκε στο Νόμο 5006/2022 (ΦΕΚ 239/Α/22-12-2022) με τίτλο: «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι)> και άλλες διατάξεις».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προβλέπεται η δηµιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών µέσω Τεχνολογίας (Κ.Δ.Α.Π.Τ.), τα οποία θα λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου.

Στόχοι του προγράµµατος, όπως περιγράφεται στο άρθρο 40 του νόμου, είναι η εξοικείωση των ανηλίκων παιδιών µε την επιστήµη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα µαθηµατικά, µέσω ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων βιωµατικής ενασχόλησης και πειραµατισµού, η ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται µε τις επιστήµες, την τεχνολογία, την ψηφιακή εποχή, και την ανάλυση δεδοµένων καθώς και η, δια της επιστήµης, ανάπτυξη και καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων των ωφελουµένων παιδιών, όπως της συνεργατικότητας και του σεβασµού της διαφορετικότητας, ώστε να ενταχθούν και να συµµετέχουν ενεργά, ισότιµα και χωρίς διαχωρισµούς στην οικονοµική και κοινωνική ζωή.

Ωφελούµενοι του πιλοτικού προγράµµατος της παρ. 1 είναι ανήλικοι ηλικίας δώδεκα (12) έως δεκαπέντε (15) ετών, κατά προτεραιότητα προερχόµενοι από κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες, στους οποίους απονέµεται αξία τοποθέτησης για τη συµµετοχή τους στο πρόγραµµα. Κατά την υλοποίηση του πιλοτικού προγράµµατος διασφαλίζεται η ενθάρρυνση της συµµετοχής των κοριτσιών.

Οι δαπάνες για τη χρηµατοδότηση του πιλοτικού προγράµµατος της παρ. 1 βαρύνουν τον προϋπολογισµό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προέρχονται από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., στην οποία µεταβιβάζονται οι αναγκαίες πιστώσεις για την υλοποίηση του προγράµµατος.

Τα Κ.Δ.Α.Π.Τ. δύναται να στεγάζονται και σε δηµόσια σχολικά κτίρια.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των κατά περίπτωση συναρµόδιων υπουργών καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Άρθρο 40

Πιλοτικό Πρόγραµµα Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών µέσω Τεχνολογίας

1.Θεσπίζεται πιλοτικό πρόγραµµα που υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δηµιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών µέσω Τεχνολογίας (Κ.Δ.Α.Π.Τ.) που λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου.

Στόχοι του προγράµµατος είναι η εξοικείωση των ανηλίκων παιδιών µε την επιστήµη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα µαθηµατικά, µέσω ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων βιωµατικής ενασχόλησης και πειραµατισµού, η ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται µε τις επιστήµες, την τεχνολογία, την ψηφιακή εποχή, και την ανάλυση δεδοµένων καθώς και η, δια της επιστήµης, ανάπτυξη και καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων των ωφελουµένων παιδιών, όπως της συνεργατικότητας και του σεβασµού της διαφορετικότητας, ώστε να ενταχθούν και να συµµετέχουν ενεργά, ισότιµα και χωρίς διαχωρισµούς στην οικονοµική και κοινωνική ζωή.

Το πιλοτικό πρόγραµµα του πρώτου εδαφίου και το αντίστοιχο περιεχόµενο δραστηριοτήτων που αναπτύσσεται κατά την υλοποίηση των στόχων του προγράµµατος δεν υποκαθιστούν το πρόγραµµα σχολικών σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και δεν επιδιώκουν την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας στους ωφελούµενους του πιλοτικού προγράµµατος.

2. Ωφελούµενοι του πιλοτικού προγράµµατος της παρ. 1 είναι ανήλικοι ηλικίας δώδεκα (12) έως δεκαπέντε (15) ετών, κατά προτεραιότητα προερχόµενοι από κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες, στους οποίους απονέµεται αξία τοποθέτησης για τη συµµετοχή τους στο πρόγραµµα. Κατά την υλοποίηση του πιλοτικού προγράµµατος διασφαλίζεται η ενθάρρυνση της συµµετοχής των κοριτσιών.

3. Οι δαπάνες για τη χρηµατοδότηση του πιλοτικού προγράµµατος της παρ. 1 βαρύνουν τον προϋπολογισµό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προέρχονται από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., στην οποία µεταβιβάζονται οι αναγκαίες πιστώσεις για την υλοποίηση του προγράµµατος.

4. Τα Κ.Δ.Α.Π.Τ. δύναται να στεγάζονται και σε δηµόσια σχολικά κτίρια. Η λειτουργία τους στην περίπτωση αυτή τελεί υπό την επιφύλαξη της οµαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των πρόσθετων εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχονται στο πλαίσιο του διευρυµένου ωρολογίου προγράµµατος και της αντισταθµιστικής εκπαίδευσης.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των κατά περίπτωση συναρµόδιων Υπουργών καθορίζονται οι δραστηριότητες δηµιουργικής απασχόλησης µέσω τεχνολογίας, η διάρκεια του προγράµµατος, οι αρµοδιότητες του φορέα υλοποίησης, οι δικαιούχοι φορείς, στους οποίους δύναται να συµπεριλαµβάνονται αδειοδοτηµένα Κέντρα Δηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του άρθρου 1 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), η διαδικασία επιλογής τους, ο απαιτούµενος εξοπλισµός για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων δηµιουργικής απασχόλησης και το ύψος της επιχορήγησης των δικαιούχων φορέων για την απόκτησή του, τα προσόντα του προσωπικού των δικαιούχων φορέων και η εκπαίδευσή του, το ύψος της αξίας τοποθέτησης που λαµβάνουν οι ωφελούµενοι, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των ωφελούµενων, οι προδιαγραφές λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π.Τ. και η διαδικασία αδειοδότησής τους είτε ως αυτόνοµων δοµών κοινωνικής πρόνοιας είτε ως δοµών συστεγαζόµενων µε αδειοδοτηµένα Κέντρα Δηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του άρθρου 1 του ν. 4756/2020, η λειτουργία τους σε δηµόσια σχολικά κτίρια, κάθε άλλο ειδικότερο θέµα που άπτεται του αντικειµένου του πιλοτικού προγράµµατος, καθώς και κάθε άλλο λεπτοµερειακό ή τεχνικό θέµα για την εφαρµογή του παρόντος.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69