tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας για την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας λαμβάνοντας υπ’ όψιν του ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται μονοήμερες και πολυήμερες σχολικές εκδρομές εκφράζει δημόσια τη θέση του σχετικά με αυτές και δηλώνει ότι:

⦁ Οι εκδρομές διακρίνονται για τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα πρωτίστως. Φυσικά πάντα συνυπολογίζεται και η ψυχαγωγία των συμμετεχόντων. Ο προορισμός επιλέγεται ΠΑΝΤΑ τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς που προτίθενται να συνοδεύσουν και συχνά το πρόγραμμα της εκδρομής διαμορφώνεται από κοινού. Είναι δυστυχώς πολλοί οι Έλληνες μαθητές που η μόνη τους ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους τουριστικούς και αρχαιολογικούς προορισμούς μακριά από τα σπίτια τους δίδεται μόνο με το σχολείο σε μια οργανωμένη εκδρομή. Οι ίδιοι οι γονείς και κηδεμόνες υπογράφουν με δική τους ευθύνη και πρωτοβουλία υπεύθυνη δήλωση με την οποία συναινούν να συμμετάσχει ο μαθητής στην εκδρομή. Αναγνωρίζουν την αξία αυτών των δράσεων και αποδέχονται ότι οι εμπειρίες, οι γνώσεις και οι αναμνήσεις που αποκομίζουν σε αυτές τις εκδρομές οι έφηβοι μαθητές είναι μοναδικές.

⦁ Η προκήρυξη που εκδίδει το σχολείο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ΠΡΟΦΑΝΩΣ έχει στόχο να εξασφαλίσει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες μετακίνησης και διαμονής για τα παιδιά. Οι μαθητές πρέπει να μετακινηθούν με το ασφαλέστερο λεωφορείο και πρέπει να διαμείνουν στο αξιοπρεπέστερο κατάλυμα. Το ίδιο ισχύει και για τους συνοδούς.

⦁ Η νομοθεσία ορίζει τη διαδικασία κατάθεσης σφραγισμένων προσφορών από τα τουριστικά γραφεία καθώς και τον τρόπο επιλογής της καλύτερης (ποιοτικά και οικονομικά) προσφοράς από την αρμόδια επιτροπή. Η επιλογή πραγματοποιείται από επιτροπή στην οποία πέρα από το Σχολείο συμμετέχουν ισότιμα οι μαθητές και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Άρα δεν έχει απολύτως κανένα έρεισμα η διακινούμενη από κακοπροαίρετους και αδαείς δημοσιομιλούντες άποψη ότι οι συνοδοί εκπαιδευτικοί προσδιορίζουν το κόστος μιας εκδρομής. Το κόστος το προτείνουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και το οριστικοποιεί με την επιλογή της η αρμόδια επιτροπή.

⦁ Τέλος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό για ακόμη μια φορά ότι όποιος εκπαιδευτικός συνοδεύει μαθητική εκδρομή συνειδητά αναλαμβάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ απέναντι στις οικογένειες των μαθητών και στα ίδια τα παιδιά. Αφήνει μάλιστα πίσω τη δική του οικογένεια, προκειμένου να ανταποκριθεί στην προσδοκία των μαθητών να ζήσουν την εμπειρία της εκδρομής με τους συμμαθητές τους. Δεν υπολογίζει την κούραση, την πολυήμερη αϋπνία, το άγχος, τις πιθανές απρόβλεπτες ασθένειες, τις εντάσεις που γεννά η κούραση και η 24ωρη συναναστροφή των παιδιών με τους φίλους τους ή ακόμα και τα έξοδα που δεν θα έκανε, αν ήταν στο σπίτι του. Είναι υπεραπλουστευμένη και προκλητικά γελοία η άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί κάνουν δωρεάν ταξίδια με τις μαθητικές εκδρομές. Οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν στους μαθητές τους χώρο, χρόνο, σωματική και ψυχική δύναμη από την ιδιωτική τους ζωή και το κάνουν με χαρά, ανιδιοτέλεια και συναίσθηση του παιδαγωγικού τους ρόλου.

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας αναγνωρίζει την αξία των σχολικών εκδρομών και ζητά να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας πρωτοβουλία, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο και να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν σε αυτές ΔΩΡΕΑΝ.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69