tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Επισημάνσεις για τη Συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για Εισαγωγή σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αυτές τις μέρες και μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιουλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι ΓΕνικών και ΕΠΑγγελματικών Λυκείων να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο για την εισαγωγή τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Πριν την ανακοίνωση των βαθμολογιών μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρο Μ. Δ. (Προσωρινή Αποθήκευση) και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να κάνουν την τελική Οριστικοποίηση του Μ. Δ.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, που υποβάλλεται το μηχανογραφικό, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες χρήσης και υποβολής του, καθώς και χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά, βάσεις εισακτέων και συχνές ερωτήσεις.

Δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού και συνακόλουθα έκδοσης κωδικού έχουν οι ακόλουθοι υποψήφιοι:

α) Υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2014.
β) Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ομάδας Β΄ που απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Β΄ κατά τα έτη 2012 ή 2013, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Στάδια υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου

1. Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, επισκέπτεσαι την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορείς να βρεις τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, συχνές ερωτήσεις, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ.
2. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπεις προσυμπληρωμένα τα στοιχεία σου και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο (για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄) ή ανά τομέα (για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ-Α΄).
Αφού κάνεις μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξεις Προσωρινή Αποθήκευση. Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορείς να την κάνεις όσες φορές θέλεις.
4. Στην τελική σου επίσκεψη, θα περάσεις πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλεις μπορείς να αλλάξεις πάλι κάποιες προτιμήσεις σου. Οριστικοποίηση μπορείς να κάνεις μετά την ανακοίνωση των βαθμών (1η ή 2η Ιουλίου 2014).
5.Μετά την Οριστικοποίηση, που πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία (14 Ιουλίου) δεν μπορείς να αλλάξεις το Μ.Δ. Με την Οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσεις ή/και να το αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου.

ΠΡΟΣΕΞΕ!

Αν συμπληρώσεις με επιπολαιότητα το μηχανογραφικό, μπορεί να οδηγηθείς σε μια σχολή που πιθανόν να μην επιθυμείς και θα θελήσεις σύντομα να την εγκαταλείψεις
Συνέλεξε πληροφορίες για κάθε τμήμα μέσα από οδηγούς σπουδών σχολών ώστε να έχεις εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους χώρους εργασίας άλλα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος (πληροφόρηση μπορείς να αντλήσεις και από την ιστοσελίδα: www.mysep.gr).

Ιεράρχησε τα τμήματα που έχεις επιλέξει, προκρίνοντας αυτά που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προσδοκίες σου.

Μην υποτιμάς τα ΤΕΙ. Υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Κατά την ιεράρχηση των σχολών σκέψου αν είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα ΤΕΙ συναφούς αντικειμένου με το ΑΕΙ που σε ενδιαφέρει ή ένα ΑΕΙ διαφορετικού αντικειμένου (Επιλέγεις τμήμα Πληροφορικής ΑΕΙ, ακολούθως επιλέγεις τμήματα πληροφορικής ΤΕΙ ή προτιμάς σχολή άλλου αντικειμένου);

Συμπλήρωσε το μηχανογραφικό σου ανεπηρέαστος από τις παλαιότερες βάσεις εισαγωγής των σχολών αλλά κι από τις συζητήσεις που γίνονται για πιθανή αύξηση ή πτώση τους. Κανείς δεν γνωρίζει τις φετινές βάσεις.

Η βάση εισαγωγής κάποιας σχολής ΔΕΝ κατατάσσει τη σχολή σε καλύτερη ή χειρότερη, ούτε σε πτυχίο με αμεσότερη ή όχι αποκατάσταση.

Λάβε υπόψη σου ότι πολλοί απόφοιτοι σχολών υψηλής ζήτησης όπως: Νομικής, Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών, κ.α. ξενιτεύονται για να βρουν εργασία.

Οι σημερινές προοπτικές απορρόφησης από την αγορά εργασίας κάποιων σχολών δεν εγγυώνται, αλλά κι ούτε προοιωνίζουν και τις μελλοντικές.

Έλεγξε κατά πόσο οι απαιτήσεις κάποιας σχολής ανταποκρίνονται στις δεξιότητές και τα ενδιαφέροντά σου. Μη διστάσεις να επιλέξεις μια σχολή που πραγματικά την επιθυμείς, ακόμη κι αν έχει χαμηλή βάση εισαγωγής.

Συζήτησε τις επιλογές σου με την οικογένειά σου.
• Λάβε υπόψη τα οικονομικά της οικογένειάς σου πριν επιλέξεις σχολές σε πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικίας σου.
• Μην αποκλείεις την πιθανότητα να διαδεχθείς τους δικούς σου στην οικογενειακή επιχείρηση.
• Σπουδάζεις για σένα κι όχι για κάποιον άλλο. Άκουσε με προσοχή την γνώμη των οικείων σου, αλλά έχε την τελική ευθύνη επιλογής.
Προτίμησε επιλογές σε σχολές που οδηγούν σε επαγγέλματα που θέλεις.

Η οικονομική Κρίση και η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια οικονομική κρίση που, το λιγότερο, δυσκολεύει τη ζωή μας. Νιώθεις την απαισιοδοξία και την ηττοπάθεια που υπάρχει διάχυτη γύρω σου και πιθανόν αυτό να σε απογοητεύει.

Μη απογοητεύεσαι και μην διστάσεις να κάνεις τις επιλογές σπουδών σου γνωρίζοντας ότι η κρίση σίγουρα θα φύγει και το οικονομικό τοπίο σίγουρα θα αλλάξει. Προς το καλύτερο. Αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι το πότε.

Η οικονομία κάνει κύκλους σε όλες τις εποχές. Μπορεί τώρα να βρισκόμαστε σε πτώση, αλλά αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι πάντα μετά από μια οικονομική δυσπραγία υπήρχε ανάκαμψη και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης. Μην απογοητεύεσαι λοιπόν. Έχεις τέσσερα - πέντε χρόνια σπουδών και έναν επί πλέον χρόνο στρατό τα αγόρια, άντε και δύο - τρία χρόνια να αναζητήσεις δουλειά, φτάνουμε τα δέκα. Ποιος ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα σε δέκα χρόνια; Να είσαι αισιόδοξος.

Την κρίση θα την βιώσουν έντονα οι δικοί σου. Εσύ ως φοιτητής όχι και τόσο. Ένας φοιτητής μπορεί να περνά καλά και με πολύ λιγότερα χρήματα. Αρκεί να έχει στόχο – σπουδές που να υπηρετεί και καλή παρέα. Και η καλή παρέα δεν θέλει χρήματα. Απεναντίας.
Ζήτησε από τους δικούς σου να μην σου μεταφέρουν την απαισιοδοξία τους. Είσαι νέος και το μέλλον ανοίγεται μπροστά σου. Αυτοί έκαναν τις επιλογές τους. Εσύ όχι ακόμη.

Να είσαι αισιόδοξος και να το πιστέψεις ότι η κρίση θα τελειώσει όταν θα είσαι έτοιμος για εργασία. Φυσικά θα φύγει νωρίτερα αν βοηθήσεις κι εσύ. Μαζί με τους δικούς σου. Ζούμε σε δημοκρατική χώρα και οι αποφάσεις στις δημοκρατίες λαμβάνονται από τους πολίτες. Τους ενεργούς πολίτες.

Τέτοιος πολίτης θα γίνεις. Πολίτης που να μπορεί να λαμβάνει και να εφαρμόζει αποφάσεις, κι όχι μόνο να υπακούει σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του.
Πολίτης μορφωμένος κι όχι απλώς πτυχιούχος με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Βοηθά σ’ αυτό η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη. Είναι το μεγάλο κτίριο στην αγορά. Ναι, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις καφετέριες.
Πολίτης με κοινωνικές ευαισθησίες που να ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο. Όχι εγωκεντρικός και ατομιστής.
Πολίτης εργατικός. Που να μην φοβάται να κάνει οποιαδήποτε αξιοπρεπή εργασία, καθώς θα αγωνίζεται να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε.
Πολίτης που να έχει άποψη. Και που δε διστάζει να την εκφέρει. Αλλά και που σέβεται την άποψη του άλλου.
Τότε ναι. Η οικονομική κρίση θα φύγει γρηγορότερα.

Υπάρχει και η εναλλακτική της εργασίας στο εξωτερικό. Υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν την αξία και τον κόπο σου. Οι αμοιβές είναι ανθρώπινες και η ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Είναι όμως τα χρήματα αξία αρκετή για να σε οδηγήσει στο να ζήσεις σε άλλες κοινωνίες; Με διαφορετική κουλτούρα; Μακριά από τους ανθρώπους σου;
Και ποιος μπορεί να σε βεβαιώσει ότι η κρίση δεν θα αγγίξει κι αυτές τις οικονομίες και να βρεθείς σε ένα δύσκολο περιβάλλον μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους;
Κι αυτούς τους ανθρώπους ποιος θα τους σταθεί όταν γίνουν ανήμποροι;
Ναι υπάρχει και το τηλέφωνο. Και το internet. Μπορείς καθημερινά να μιλάς μαζί τους, αλλά από μακριά. Αποστειρωμένα.

Κάνε λοιπόν τις επιλογές χωρίς φόβο. Δες τις κλίσεις σου, τις ικανότητές σου. Λάβε υπόψη το περιβάλλον που θέλεις να ζήσεις. Αν είναι η περιοχή σου ή η μεγάλη πόλη. Αν είναι μια χώρα άλλη. Σκέψου ποιά επαγγέλματα έχουν ή θα έχουν ζήτηση. Συμβουλέψου και τους ανθρώπους σου αλλά πάρε εσύ την απόφαση και ανέλαβε την ευθύνη για το τι θα δηλώσεις.

Και μην ξεχνάς:
με τις σπουδές αυξάνουμε τις πιθανότητες να ασκήσουμε επαγγέλματα κοντά στις κλίσεις και στα ενδιαφέροντά μας, όχι για να …επιβιώσουμε στο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά για να Ζήσουμε (με το Ζήτα Κεφαλαίο) τη ζωή μας.
Είναι καλό να επενδύουμε σε σπουδές για ένα ασφαλέστερο εργασιακό μέλλον για μας, μην περιμένουμε όμως να έρθει αυτό το …μέλλον για να αρχίσουμε τη …ζωή μας.
Ζήστε τη ζωή σας. Ζήστε το Σήμερα, καθώς επενδύετε σε γνώσεις κι εργασία για να τη βελτιώσετε.


Κώστας Παραστατίδης
Υπεύθυνος ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ Βέροιας
23310 76730
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69