tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

To E.E.E.E.K. Βέροιας… αποφοίτησε από το «Σχολείο για κλόουν»

sxoleio clooun

Του Κολίτση Νίκου, Φιλόλογου ειδικής αγωγής Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βέροιας

Τι γίνεται όταν η αυταρχικότητα και η πειθαρχία ενός δάσκαλου κλόουν έρχονται αντιμέτωπες με τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των εκκολαπτόμενων κλόουν μαθητών;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ταξιδέψαμε, χορέψαμε και τραγουδήσαμε μαζί με τον Μπλούφο, τη χαριτωμένη Μπίμπα, το Ζίγκο και το Λόλο, σε μία φαντασμαγορία χρωμάτων και μουσικής, εν μέσω χορογραφιών με πατίνια, κορδέλες, μηχανάκια και ξυλοπόδαρους, που μας μετέφεραν για λίγο σε ονειρικούς κόσμους.

Πιο συγκεκριμένα ομάδα μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βέροιας, συνοδεία καθηγητών τους, παρακολούθησε την παιδική θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας/ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, στην πρεμιέρα του έργου στην πόλη της Βέροιας, στο Θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η παράσταση παίζεται με επιτυχία στην Ελλάδα από το 1985 που το μετέφρασε η Ξένια Καλογεροπούλου.

Το έργο γράφτηκε από το Γερμανό συγγραφέα, Φρίντριχ Βέχτερ και είναι ένας ύμνος στην παιδική αθωότητα και φαντασία. Σ' ένα σχολείο για κλόουν, δάσκαλος και μαθητές, προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα από καθημερινές συγκρούσεις, με κοινό παρανομαστή, την αγάπη τους για τον κόσμο των κλόουν.
Το αριστουργηματικό έργο του Βέχτερ είναι ένας ύμνος στην παιδική αθωότητα και φαντασία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη μπορεί να γίνει, όταν έρθει αντιμέτωπη με την αυταρχικότητα, την απαξίωση και τα διδακτικά στεγανά. Οι μαθητές αντιδρούν με μοναδικά τους όπλα την παιδική αθωότητα και τον κόσμο του ονείρου. Στο τέλος επέρχεται η λύτρωση, με τους ήρωες πάντα να νικάνε και το παιχνίδι να μην τελειώνει ποτέ.

Αναμφισβήτητα ήταν μία πολύ προσεγμένη και φροντισμένη παράσταση, με σεβασμό στο παιδί αλλά και στο θεατή κάθε ηλικίας, γεμάτη φαντασία, δημιουργικότητα, ενέργεια, ροή, ρυθμό, χρώμα, κίνηση, μουσική και τραγούδι σε ευρηματική σκηνοθεσία με πέντε χαρισματικούς νεαρούς ηθοποιούς.
Μετά το τέλος της παράστασης, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τους ηθοποιούς του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, σε σημείο που δεν ήταν εύκολη υπόθεση η αναχώρησή μας για το σχολείο, μετά από ένα σύντομο πέρασμα και μία μικρή ξενάγηση και από το Μουσείο της Βέροιας.

Συμπερασματικά, το «Σχολείο για Κλόουν» είναι ένα έργο με αλληγορίες, που οραματίζεται ένα σχολείο βιωματικό, ελεύθερο, δημιουργικό, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πολίτες με κριτική σκέψη και αντίληψη.

Μία υψηλού επιπέδου παράσταση στην οποία, μικροί και μεγάλοι, είναι σίγουρο ότι θα διδαχθούν πως, η παιδική αθωότητα, ο αυθορμητισμός και τα όνειρα, μπορούν να νικήσουν τη μονοδιάστατη και στείρα διδασκαλία του καθηγητή από έδρας, γεγονός που είναι ακόμα πιο σημαντικό στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69