tsakiridis

pieria animation

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Την άμεση επίλυση του ζητήματος της μη επαρκούς απορρόφησης σπουδαστών ΤΕΙ και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ από τα Νοσοκομεία για πρακτική άσκηση, ζήτησε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

tsavdaridis vouli

Την απόλυτη αναγκαιότητα να επιλυθεί με τρόπο αποτελεσματικό, το φλέγον ζήτημα της μη επαρκούς απορρόφησης από το Νοσοκομεία του μεγάλου όγκου των αιτούντων Σπουδαστών ΤΕΙ Νοσηλευτικής και παραϊατρικών ειδικοτήτων αλλά και νοσηλευτικών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, ζήτησε ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα (Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου) στη Βουλή των Ελλήνων ως επικεφαλής 21 ακόμα συναδέλφων του. 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε να ενημερωθεί από τους 3 Υπουργούς
 
  • Για το ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να αναληφθούν για την επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος.
 
  • Για το αν προβλέπεται περαιτέρω επιχορήγηση πιστώσεων για αμοιβές σπουδαστών πτυχιούχων ή τελειοφοίτων ΤΕΙ και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση.
 
  • Για το αν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμενοποίηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τα Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να παρέχονται συγκεκριμένα κάθε φορά ποσά αποκλειστικά για την πρακτική άσκηση.
 
Αναλυτικότερα, η κατατεθείσα ερώτηση – πρωτοβουλία του Βουλευτή Ημαθίας, έχει ως εξής:
«Κύριοι Υπουργοί
Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Νοσηλευτικής και οι σπουδαστές νοσηλευτικών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣγια να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος αλλά και για να διευρύνουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους πάνω στο μελλοντικό τους επάγγελμα, υποχρεούνται να κάνουν εξάμηνη πρακτική εξάσκηση σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία. Η νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα της πρακτικής εξάσκησης ορίζει για τους απασχολούμενους αμοιβή και ασφάλιση.
Δυστυχώς όμως οι εν λόγω σπουδαστές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, μιας και οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων για μισθοδοσία από το Υπουργείο Υγείας, που καλύπτουν και την πρακτική των σπουδαστών, δεν επαρκούν για να απορροφήσουν παρά ένα μικρό ποσοστό μόνο του όγκου των αιτούντων.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε σπουδαστής των ΤΕΙ νοσηλευτικής και παραϊατρικών ειδικοτήτων για να κάνει την πρακτική του άσκηση στα νοσοκομεία, θα πρέπει το νοσοκομείο να πληρώσει αποζημίωση κατά άτομο 176,08 ευρώ το μήνα και παράλληλα καταβάλλεται από το νοσοκομείο εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ 10,11 ευρώ κατ’ άτομο το μήνα, ήτοι συνολικά, 186,19 ευρώ το μήνα.
 
Για την πλήρη δε ασφαλιστική κάλυψη, ήτοι εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ, των πτυχιούχων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών, το κόστος είναι 240 ευρώ το μήνα.
 
Γίνεται κατανοητό ως εκ τούτου, ότι σε μία περίοδο κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες των νοσοκομείων είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες και με αυτές θα πρέπει, εκτός της μισθοδοσίας, να καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τρεχουσών λειτουργικών υποχρεώσεων (ανανεώσεις εξοπλισμών, βλάβες σε μηχανήματα κλπ.), επιβάλλεται να βρεθεί μία λύση στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα, η οποία να εξυπηρετεί τόσο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων, όσο και να δίνει τη δυνατότητα ευρύτατης απορρόφησης σπουδαστών για πρακτική άσκηση.
 
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 
Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να αναληφθούν για την επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος;
 
Προβλέπεται περαιτέρω επιχορήγηση πιστώσεων για αμοιβές σπουδαστών πτυχιούχων ή τελειοφοίτων ΤΕΙ και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση;
 
Υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμενοποίηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τα Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να παρέχονται συγκεκριμένα κάθε φορά ποσά αποκλειστικά για την πρακτική άσκηση;»
 
Την συγκεκριμένη ερώτηση – πρωτοβουλία του κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη, συνυπέγραφαν οι Βουλευτές: Τζαμτζής Ιορδάνης, Αντωνίου Μαρία, Μαρίνος Ανδρέας, Σκόνδρα Ασημίνα, Αναστασιάδης Σάββας, Ταμήλος Μιχάλης, Κοντογιάννης Γιώργος, Πασχαλίδης Γιάννης, Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Βλαχογιάννης Ηλίας, Κυριαζίδης Δημήτρης, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος, Σολδάτος Θεόδωρος, Σενετάκης Μάξιμος, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Αραμπατζή Φωτεινή, Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Πατριανάκου Φερβωνία.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92039-voucher-1-3

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69