tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας στο 1ᵒ Πανευρωπαϊκο Εκπαιδευτικο Συνεδρίο στην Κρακοβία: Ένα οδοιπορικό μνήμης για την Εβραϊκή Κοινότητα Βέροιας και το Ολοκαύτωμα

Με πλούσιες εμπειρίες και βαθιά συγκίνηση επέστρεψε η αποστολή του 3ου Γυμνασίου Βέροιας από την Κρακοβία της Πολωνίας, όπου συμμετείχε στο 1ο Πανευρωπαϊκο Εκπαιδευτικο Συνεδρίο με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου 2026.

Έξι μαθητές και μαθήτριες της Α' Γυμνασίου, με τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών εκπροσώπησαν το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας σε αυτή τη διεθνή συνάντηση μνήμης και ιστορικής γνώσης. Στο επίκεντρο της παρουσίασης των μαθητών βρέθηκε η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Βέροιας, από την εποχή της δημιουργίας της και την ακμή της, μέχρι τη μελανή σελίδα του εκτοπισμού και του Ολοκαυτώματος.

Τα κύρια σημεία της επίσκεψης:

Ιστορική Αναδρομή: Οι μαθητές παρουσίασαν με αρτιότητα τα ιστορικά στοιχεία της εβραϊκής παρουσίας στη Βέροια, αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας και προβάλλοντας με ψηφιακή αφήγηση τη ζωή δύο μικρών Εβραιόπουλων.

Επίσκεψη στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου: Σε μια ατμόσφαιρα απόλυτου σεβασμού, η ομάδα περιηγήθηκε στον χώρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Πολιτιστική Περιήγηση: Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική πόλη της Κρακοβίας, μια πόλη πανέμορφη, πεντακάθαρη με ανθρώπους ευγενείς και πειθαρχημένους.

Η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε ένα σπουδαίο μάθημα ιστορίας και ανθρωπισμού «εκτός των τειχών», ενισχύοντας την ενσυναίσθηση των μαθητών και την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης για τις μελλοντικές γενιές.

Η παρουσία των μαθητών σε έναν τόσο εμβληματικό τόπο μνήμης, υπενθυμίζει ότι το σχολείο οφείλει να διαμορφώνει πολίτες με κριτική σκέψη και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Διάχυση της δράσης θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 04.05.2026 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας σε ειδική εκδήλωση.

Συμμετείχαν οι μαθητές της Α Γυμνασίου : Γεροντίδης Χρήστος, Λάλα Μαρία, Λιονταρά Χρυσή,  Ντάμτσιου Μαρίνα, Πασαμέρας Αστέριος, Σαμανίδου Νικολέτα.

Συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Συμεωνίδου Μαρία, Στυλιανίδου Αλεξάνδρα 

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

sidiropoulos

studio 69