ΣΕΠΕ Ημαθίας: Με 133 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεκινά η σχολική χρονιά στην Ημαθία
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Με 133 κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεκινά η νέα σχολική χρονιά στην Ημαθία, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι, για ακόμη μια φορά, Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζουν ως «κόστος» τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις δυσκολίες στέγασης που αντιμετωπίζουν νεοδιόριστοι και αναπληρωτές, με αρκετούς να καταφεύγουν σε κάμπινγκ ή ακόμη και να διαμένουν σε αυτοκίνητα, εικόνες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Παράλληλα, οι υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτούμενοι δήμοι, σύμφωνα με τον Σύλλογο, δεν μπορούν με μεμονωμένες παρεμβάσεις να κρύψουν την πραγματικότητα των γερασμένων και σε αρκετές περιπτώσεις ακατάλληλων σχολικών κτηρίων.
Ο Σύλλογος τονίζει ότι η «σκληρή πραγματικότητα» διαψεύδει τους αριθμούς που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, καταγράφονται 1.869 λιγότερες προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη σε σχέση με την περσινή Α΄ φάση, ενώ 1.784 θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων παρέμειναν ακάλυπτες. Στις ειδικότητες Εικαστικών, Μουσικών, Γυμναστών και δεύτερων ξένων γλωσσών η κάλυψη φτάνει μόλις στο 30-35%.
Για την Ημαθία, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύλλογος δείχνουν ότι στην παράλληλη στήριξη το ποσοστό κάλυψης στην Α΄ φάση βρίσκεται λίγο πάνω από το 50%, με 101 κενά. Όσον αφορά τις ειδικότητες, δεν έγινε καμία πρόσληψη στην πρώτη φάση, με τα κενά να ανέρχονται σε 6 θέσεις Αγγλικών, 3 Φυσικής Αγωγής, 5 Μουσικής, 5 Γερμανικών, 5 Θεατρικής Αγωγής, 5 Εικαστικών και 3 Πληροφορικής.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις κτηριακές ελλείψεις. Στη Βέροια μαθητές εξακολουθούν να στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ παραμένει άλυτο το στεγαστικό πρόβλημα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου. Στον Δήμο Αλεξάνδρειας, η μεταφορά του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Νησέλι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το στοίβαγμα μαθητών σε πολυπληθή τμήματα.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας ζητά επίσης την άμεση ολοκλήρωση της προμήθειας των βιβλίων Γαλλικών και Γερμανικών, ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή καθυστέρηση, όπου οι μαθητές παρέλαβαν ξενόγλωσσα βιβλία ακόμη και τον Δεκέμβριο.
Η ανακοίνωση κλείνει με σαφή αιχμή απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, κατηγορώντας την ότι, ενώ δαπανά δισεκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και διεθνείς δεσμεύσεις, αντιμετωπίζει ως «υπερβολικά» τα αιτήματα για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών.